Strúhanka je stálicou v kuchyniach mnohých gazdín a už od nepamäti kráľovnou obľúbených slovenských pokrmov. Jej využitie je skutočne široké. Odolali by ste azda chrumkavému rezňu, vyprážanému syru či šúľancom so sladkou strúhankou? Alebo si radšej naservírujete chutný vyprážaný karfiol? Nech už sú vaše preferencie akékoľvek, mali by ste vedieť, že strúhanka má viacero druhov. Poďme sa spolu pozrieť, aké sú v nich rozdiely.
1. Jemná strúhanka
Najklasickejšou a zrejme aj najviac využívanou formou je klasická jemná strúhanka, zastaraným názvom niekedy označovaná aj ako omrviny alebo ľudovo prézle. Bežne kupovaná strúhanka je „inšpirovaná“ tradičnou domácou strúhankou. V jej zložení nájdete pšeničnú múku, vodu, droždie, soľ, oleje, glukózu a látky proti hrudkovateniu.
Využitie:
Klasická strúhanka neurazí v žiadnom recepte. Hravo z nej pripravíte vyprážané jedlá ako rezne, syr, rôzne druhy zeleniny, rovnako ju môžete efektívne využiť na zahustenie mäsových pokrmov, ako sú pečené fašírky, mäsové guľôčky a podobne. Výborne sa hodí aj k sladkým jedlám ako posýpka na šúľance, tvarohové gule, pirohy a iné tradičné slovenské špeciality.
- cestíčko, trojobal, posýpka, zahusťovanie


2. Tradičná domáca strúhanka
Ak patríte v kuchyni medzi klasikov a možno aj trochu ekologicky zmýšľajúcich ľudí, vašej pozornosti nemohla uniknúť klasická domáca strúhanka. Tú si gazdiné už desiatky rokov pripravujú svojpomocne doma zo suchého pečiva. Často zvýši nejaký ten rožok či koniec chlebíka, ktorý už nikto nechce zjesť. Ideálnou voľbou je preto dať ich vysušiť a pripraviť z nich chutnú domácu strúhanku.
Zvyčajne sa strúhajú celé časti, teda chlieb aj s kôrkou, rožky, biele žemle a podobne. V zásade však platí, že čím viac kôrky, tým viac bude strúhanka chrumkavá, a naopak, ak ju chcete jemnejšiu, použite skôr rožky, stred chleba či žemle.
Využitie:
Táto strúhanka je najviac podobná jemnej strúhanke, ktorú bežne kúpite v obchode – s malými odchýlkami v chrumkavosti, pokiaľ použijete aj chlebovú kôrku. Jej využitie pri slaných pokrmoch je preto viac-menej rovnaké.
Pri sladkých variantoch by niekomu mohla prekážať výraznejšia chuť chlebíka, a preto ak sa jej chcete vyhnúť, nepoužite ho pri strúhaní. Ak sa vám nechce strúhať a naháňať po kuchyni čiastočky pečiva, odporúčame pečivo buď vložiť do kuchynského robota, alebo jednoducho zvoliť kupovanú verziu.
- cestíčko, trojobal, posýpka, zahusťovanie


3. Panko strúhanka
Pre niekoho samozrejmosť pri varení, pre iného veľká neznáma. V čom je rozdiel medzi klasickou a panko strúhankou? Odpoveďou je v zásade ich pôvod a zloženie. Panko je japonská strúhanka, najčastejšie využívaná na vyprážanie mäsa, zeleniny a rýb.
Rozdiel tkvie okrem spôsobu spracovania aj v tom, že sa vyrába bez spracovania chlebovej kôrky. Výsledkom výroby panko strúhanky sú veľké a vzdušné vločky, ktoré pokrmom dodávajú ľahkosť a chrumkavosť. Panko strúhanku už bežne kúpite v slovenských supermarketoch.
Využitie:
Vyprážané mäso, rezne, stehná, ryby či zelenina.
- cestíčko, trojobal


4. Kukuričná strúhanka
Keď si chcete ozvláštniť tradičné vyprážané jedlá alebo sa dostať na nový level chrumkavosti, určite vyskúšajte kukuričnú strúhanku. Pod zubami vám bude príjemne chrumkať a v porovnaní s tou klasickou nesaje až toľko tuku.
Využitie:
Môžete ju použiť rovnako ako klasické typy strúhanky. Navyše je prirodzene bezlepková, takže ulahodí aj tráveniu či osobám s neznášanlivosťou lepku.
- cestíčko, trojobal, zahusťovanie


Je alternatívou klasickej strúhanky, avšak ocenia ju aj tí, ktorí musia alebo sa snažia vo svojej strave obmedziť lepok. Zvyčajne sa získava sušením a strúhaním bezlepkových žemlí či iného bieleho pečiva.
Nájdete však aj verzie, ktoré nie sú z pečiva, ale obsahujú napríklad kukuričný škrob, ryžovú múku, tapiokový škrob, droždie a pod. Preto si pre istotu prečítajte zloženie, aby ste si kúpili variant presne podľa svojich preferencií.
Využitie:
Totožné s klasickou strúhankou v „lepkovej“ verzii.
- cestíčko, trojobal, zahusťovanie, posýpka


6. Strúhanka z ovsených vločiek
Radi by ste sa vyhli pšenici alebo len jednoducho chcete vyskúšať niečo nové? V oboch prípadoch vám službu urobia ovsené vločky. Najlepším spôsobom, ako si vyrobiť takúto strúhanku, je zmiešať jemné ovsené vločky s pomletými ovsenými vločkami v pomere 1 : 4.
Využitie:
Totožné s klasickou strúhankou v „lepkovej“ verzii.
- cestíčko, trojobal, zahusťovanie, posýpka


Ako dodať strúhanke šmrnc?
Keď chcete pri príprave jedál prekvapiť seba či svojich blízkych novou chuťou, vyskúšajte do strúhanky pridať rôzne suroviny. Pozrite si pár tipov, ktoré sa vám v kuchyni určite zídu.
Pri príprave rezňov a mäsa môžete do klasickej strúhanky pridať napríklad:
- strúhaný syr pecorino/parmezán a bylinky,
- drvené trojfarebné korenie,
- strúhané orechy,
- sezamové semienka,
- strúhaný kokos.
Pri príprave rýb vás milo prekvapia tieto strúhankové vylepšenia:
- sezamové semienka,
- parmezán.
So strúhankou môžete v kuchyni vyčariť naozaj množstvo variácií. Kombinujte to, čo vám najviac chutí, skúšajte, ochutnávajte a nebojte sa nových výziev.
Tip na záver:
Pri jedlách so strúhankou najčastejšie ide o tie vyprážané, preto ak ste zástancami zdravšej výživy, pri príprave odporúčame namiesto klasického vyprážania skúsiť teplovzdušnú fritézu. Použijete maximálne desatinu oleja oproti bežnému pečeniu na panvici a prekvapí vás skvelá chuť.