Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Bratislavské rožky

  • 25. júna 2024

Pomenovanie tohto krehkého, no bohato plneného pečiva vzniklo až v čase, keď sa Bratislava stala oficiálnym názvom nášho hlavného mesta, teda v roku 1919. Dovtedy boli bratislavské rožky známe pod názvom bajgle. Čo z nich urobilo tradičnú špecialitu vtedajšieho Prešporka? Ako sa podarilo obnoviť ich zašlú slávu?

Bratislavské rožky boli bajgle

Nemecké slovo beugen, čo v preklade znamená ohnúť, má pravdepodobne zásluhu na tom, ako sa svojho času bratislavské rožky nazývali (odkazovalo to na tradičný tvar tohto pečiva).

Treba však spomenúť, že variant tohto slova sa vraj používal na sliezskom vidieku ako pomenovanie pre koláč plnený makom a orechmi, ktorý sa piekol najmä počas sviatočných dní. Až tovarišské vandrovky spôsobili, že pečenie bajglov sa rozšírilo do viacerých krajín Európy.

Zrejme navždy zostane záhadou, kedy a vďaka komu sa dostali do Prešporka, no isté je, že postupne sa stali jeho symbolom a práve tam nadobudli charakteristickú chuť, ktorú dodnes vyhľadávajú nielen zahraniční turisti, ale aj Slováci – takú bohatú plnku v pečive totiž nájdete len ťažko.

Vedeli ste?

Originálne bratislavské rožky sú plnené makom alebo orechmi. Makové majú tvar podkovy, resp. písmena U, orechové tvar písmena C.

Kam siaha ich podložená história?

Prvá zmienka o bratislavských rožkoch sa nachádza v cechovej Knihe majstrov, kde sa píše:

Dnes, na Veľkonočný pondelok roku 1599,
za čias cechového majstra Herann Fichtel,
sa v počestnom cechu dohodlo, že:
bajgle môžu piecť (pekári) od najstaršieho po najmladšieho
raz v roku od Veľkej noci do Turíc…

(Zdroj: bratislavskerozky.sk)

Rok 1599 teda môžeme považovať za dátum vzniku bratislavských rožkov, čo potvrdzuje aj článok v peštianskych novinách Pesti Napló s názvom Jubileum prešporskej podkovy. Vyšiel 6. apríla 1899 k ich 300. výročiu a hovoril o tom, ako sa „prešporské bajgle“ tešia veľkej obľube doma i v zahraničí a ako sa nikomu nepodarilo napodobniť tajomstvo ich výroby.

Poznáte najznámejší mýtus?

Informácia, že sláva bratislavských rožkov sa začala písať na Mikuláša v roku 1785, keď ich vraj pekár Scheuermann prvýkrát vystavil vo svojom výklade na Hviezdoslavovom námestí, je mýtus. Upozornilo na to občianske združenie Bratislavské rožky (Scheuermann otvoril pekáreň až v roku 1836 a na inej adrese). Napriek tomu sa ešte aj dnes stretnete s tým, že toto nepodložené tvrdenie rôzne weby naďalej preberajú ako pravdivé.

Bratislavské rožky a majstri pekári

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia bola táto obľúbená pochúťka vychýrená na viacerých adresách. Pekáreň rodiny Schwappachovcov sa však stala tou, ktorá z bratislavských rožkov urobila svetoznámy exportný artikel.

Kto si všimol ich trvácnosť a chuť?

Chuť „schwappachovských bajglov“ ocenili viaceré osobnosti, napríklad František Jozef I., korunný princ Jozef a princezná Štefánia, nemecký kancelár Otto von Bismarck atď. Majstrovstvo Augusta Schwappacha sa ukázalo aj v Amerike: na výstave v Chicagu porotcovia zostali v úžase, že pečivo, ktoré práve ochutnali, je vynikajúce, aj keď k nim vzhľadom na rôzne cestovné komplikácie putovalo niekoľko týždňov. Za trvácnosť a lahodnú chuť získalo zlatú medailu i čestný diplom a hviezdu.

Bratislavské rožky zažívali zlatú éru, oslavovali sa jubileá ich vzniku, ľudia si ich vychutnávali v rôznych kútoch krajiny či dávali doručiť na cisársky dvor. To sa však zmenilo po príchode socializmu.

Vzostup aj pád

Mnohé pekárne boli znárodnené, rozširovala sa priemyselná výroba. Doba nepriala ručne vyrábaným produktom, pretože sortiment pekárenských výrobkov začal podliehať normám, znižovali sa materiálne náklady.

Bratislavské rožky sa radili k produktom, ktoré vzhľadom na špeciálne vyrábanú plnku patrili k tým menej výhodným. Navyše ich príprava bola dosť prácna. Mohli ich vyrábať iba štyri pekárne – v Košiciach, Piešťanoch, Hornom Smokovci a Bratislave. V tom čase bolo dôležitejšie, či sa dá výroba pečiva mechanizovať a aký počet sa vyrobí za hodinu.

Renesancia bratislavských rožkov

O záchranu bratislavských rožkov sa vo veľkom zaslúžil cukrársky a pekársky majster Vojtech Szemes. Keď sa po Nežnej revolúcii stal spoluzakladateľom a aj predsedom Cechu pekárov a cukrárov Slovenska, pustil sa do popularizácie tohto plneného pečiva.

Na jednej strane to bolo organizovaním stredoeurópskej súťaže o najchutnejší bratislavský rožok (v bratislavskej Inchebe), na druhej zapísaním do registra zaručene tradičných špecialít EÚ. Registračný proces síce trval tri štyri roky, no okrem zvýšeného záujmu o bratislavské rožky mal za následok aj zachovanie tradičnej receptúry, teda 50 % cesta, 50 % plnky.

Pečivo ako gurmánske dedičstvo

Keď Vojtech Szemes prinavracal zašlú slávu bratislavským rožkom, vyučil v pekárenskom umení viacerých pekárov. Aj vďaka tomu maková či orechová špecialita i dnes vzniká podľa tradičných receptúr a postupov. Vychutnáte si ju nielen na vianočných trhoch, ale dennodenne ju nájdete v rôznych predajniach.

Možno vás okrem chuti poteší aj dvojtýždňová trvanlivosť bez umelých konzervantov. Supluje ich olej z maku a orechov. Napokon, plnka pravých bratislavských rožkov musí mať minimálne 40 % z hmotnosti hotového výrobku a aj lesklý a mramorovaný povrch.

Aj v súčasnosti sa ukazuje, že to, čo je kvalitné a poctivé, nie je zabudnuté. Bratislavské rožky, „chránenú špecialitu“, si teda môžete vychutnať v podstate kedykoľvek. A možno si pri tom poviete: Šťastní to Prešporčania, privilegovaní možnosťou dennodenne konzumovať bajgle.

*V článku sú použité ilustračné zábery

Témy
  • Príbeh pečiva
  • seriál
  • Zvyky a tradície
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}