Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou

Tapioka – či už múka, alebo drobné guľôčky získané z koreňa manioku – nie je len škrobová zložka. Má unikátnu textúru a schopnosť absorbovať chuť, takže je výnimočným prídavkom ozaj rôznorodých receptov. Ako ju možno zakomponovať do stravy a využiť v kuchyni?

Tapioka pochádza z tropických a subtropických oblastí juhoamerických krajín, kde patrí k základným potravinám. Je však zdrojom každodennej výživy aj ďalších miliónov ľudí po celom svete, predovšetkým v Afrike a Ázii.

Čo je tapioka?

Okrem pojmu tapioka sa môžete stretnúť aj s názvami maniok, cassava či juka. Je to škrobová múčka, ktorá vzniká spracovaním koreňových hľúz manioku.

Maniok sa pestuje pod zemou podobne ako naše zemiaky a škrob sa získava z jeho koreňa. Korene je však potrebné dôkladne spracovať – tepelne upraviť –, aby sa dali konzumovať. V surovom stave sú totiž jedovaté. Obsahujú toxickú zlúčeninu linamarín, ktorá sa v ľudskom organizme mení na nebezpečný kyanovodík. Zo správne spracovaného manioku vzniká múka alebo tapiokové perly, ktoré sú najbežnejšou formou tapioky.

Benefity tapioky

Korene manioku odjakživa predstavovali pre domorodé obyvateľstvo obrovský zdroj bielkovín. Okrem toho bola táto plodina hojne využívaná aj v ľudovom liečiteľstve, a to vďaka obsahu viacerých vitamínov a minerálov. Spracované korene sa bežne využívali na posilnenie krvotvorby, zubov, kostí, zníženie krvného tlaku či cholesterolu. Ani šťava z manioku nevyšla nazmar, uplatnenie našla ako antiseptikum.

V súčasnosti je tapioka cenená najmä pre tieto benefity:

  • Neobsahuje takmer žiadne alergény.
  • Je bezlepková – ideálna voľba pre celiatikov.
  • Je zdravou voľbou pre srdce, keďže neobsahuje nasýtené tuky, čo znižuje riziko srdcových ochorení.
  • Obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík.
  • Je zdravým zdrojom uhľohydrátov.
  • Znižuje činnosť štítnej žľazy.
  • Obsahuje vitamíny A, K, C a vitamíny skupiny B.

Pre koho je tapioka vhodná?

Tapioka je prirodzene bezlepková, vďaka čomu je skvelou potravinovou surovinou v kuchyni celiatikov. Má neutrálnu chuť a je teda veľmi všestranná – vhodná ako do slaných, tak aj do sladkých pokrmov. Široké uplatnenie nachádza aj v kuchyni vegetariánov, vegánov, alergikov, vyznávačov paleostravy. Je vhodná pre deti, starších ľudí aj pre tých, ktorí potrebujú zvýšiť energetickú hodnotu svojich jedálničkov.

Dobre vedieť

Tapioka obsahuje viacero jednoduchých sacharidov a má vysoký glykemický index. Vzhľadom na to nie je vhodná pre diabetikov ani pre ľudí, ktorí sa snažia zbaviť nadbytočných kíl alebo si strážia hmotnosť.

Uplatnenie v kuchyni

Tapioku zoženiete v obchodoch so zdravou výživou, prípadne v tých, ktoré sa špecializujú na ázijskú kuchyňu. Najbežnejšou formou, ktorú dostať, je tapioková múka, vločky alebo perly. Produkty z tapioky sú prakticky takmer čistý škrob s malým množstvom živín, no napríklad pri bezlepkovej diéte dokážu veľmi dobre poslúžiť.

V podobe múky

Tapioková múka vzniká sušením a rozomieľaním dužiny koreňa manioku. Vďaka vysokému množstvu škrobu je ideálnou alternatívou pšeničnej múky. Pečivo z tapiokovej múky vydrží aj o tri dni dlhšie ako pečivo z tej klasickej. Je vláčnejšie a menej sa drobí.

Múka poslúži pri zahusťovaní omáčok a vo vegánskych pokrmoch nahradí vaječný bielok. Obľúbená je pri príprave rôznych druhov knedličiek do polievok, omáčok i placiek. Čo o nej ešte treba vedieť?

  • Tekuté pokrmy s tapiokovou múkou zhustnú naozaj rýchlo a získajú vizuálne pútavejší vzhľad a chuť.
  • Chuť pokrmu sa nijako zásadne nezmení, múka má neutrálnu chuť.

V receptoch sa tapioková múka zvykne zmiešavať s inými múkami, a to z prostého dôvodu – aby sa zvýšila nutričná hodnota a zlepšila štruktúra pokrmu. Ak začínate experimentovať, skúste ju doplniť pohánkovou či cirokovou múkou.

V podobe perál

Tapiokové perly našli využitie v sladkých i slaných pokrmoch. Jedlám dodávajú skutočne originálny nádych. Vyrábajú sa priemyselne, pretože je to najjednoduchší spôsob, ako škrob skladovať a prepravovať.

Ako sa pripravujú? Pred použitím je potrebné namočiť ich do studenej vody, následne sa uvaria, pričom stratia svoju pôvodnú farbu a niekoľkonásobne zväčšia objem.

Pozor! Zmes treba priviesť do varu a neustále ju miešať, aby sa perly neprilepili na dno hrnca. V okamihu, keď vyplávajú na povrch, znížte teplotu a za občasného miešania ich varte ešte 15 až 30 minút. Perly ochuťte v priebehu varenia, vtedy najlepšie absorbujú vône a chute. Po uvarení odložte hrniec s perlami bokom, zakryte ho a nechajte ich odležať ďalších 30 minút.

Čo zaujímavé z nej môžete pripraviť?

  • Bezlepkový chlieb alebo iný druh pečiva
  • Palacinky
  • Tapiokový puding
  • Slané tapiokové placky
  • Domáci bubble tea
  • Tradičný vietnamský dezert che chuoi z teplých banánov, kokosového mlieka a tapiokových perál
  • Syrové brazílske žemličky s názvom pao de queijo

Tapiokový puding s mangovým pyré

Tapiokové perly sa v kuchyni asi najčastejšie používajú na prípravu rôznych pudingov. V kombinácii s chutným rastlinným mliekom, napríklad kokosovým, sú pre mnohých až nečakane zaujímavou alternatívou klasického pudingu. Navyše tapiokový puding je vhodný aj pre celiatikov.

Môžete ho ochutiť medom alebo iným sladidlom podľa preferencií. Ako takýto puding pripraviť?

Na prípravu budete potrebovať:

  • 50 g tapiokových perál
  • 200 ml vody
  • 200 ml kokosového mlieka (môžete použiť aj iné rastlinné mlieko, napr. mandľové)
  • 1 PL medu (alebo iného sladidla)
  • 1 stredne veľké zrelé mango
  • kokosové lupienky na ozdobenie (chutné sú aj plátky mandlí alebo kúsky pekanových orechov)

Postup:

  1. Tapiokové perly umyte, namočte do studenej vody a nechajte odpočívať, ideálne cez noc.
  2. Na druhý deň ich prelejte do hrnca a pridajte kokosové mlieko.
  3. Zmes varte približne 10 minút, kým nezhustne. Stále ju miešajte.
  4. Oslaďte medom, nalejte do pohárov a dajte do chladničky.
  5. Kým sa puding chladí, ošúpte mango, rozmixujte ho na pyré a nalejte navrch pudingu.
  6. Ozdobte povrch pudingu kokosovými lupienkami (alebo plátkami mandlí či iných obľúbených orechov) a niekoľkými kúskami odloženého manga.

TIP

Ak vám nejaké porcie pudingu ostanú, uskladnite ich v chladničke. Vydržia vám tam asi 5 dní.

Tapioka je všestranná potravinová surovina. Získava čoraz väčšiu popularitu v kuchyniach po celom svete. Či už sa rozhodnete začleniť ju do stravy vo forme múky na pečenie, alebo využijete perly na prípravu osviežujúcich dezertov, jej možnosti sú takmer neobmedzené. Objavte nové chute, experimentujte a skúste tapioku pridať do receptov, ktoré v domácnosti obľubujete.

Prajeme vám dobrú chuť.

Použité obrázky sú ilustračné.

Témy
  • múka
  • recept
  • stravovanie
  • Tipy
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024
cerstvo-upeceny-chlieb-v-otvorenej-rure
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako dlho piecť chlieb v jednotlivých druhoch rúr?

  • 10. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}