Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Ako zabojovať proti potravinovým alergiám už v tehotenstve

  • 10. mája 2024

Tehotenstvo je jedinečné obdobie plné radosti, očakávaní a dôležitých rozhodnutí. Jedným z aspektov, na ktoré by sa budúca mama mala zamerať, je aj prevencia potravinových alergií u dieťaťa. Dá sa ich vzniku zabrániť ešte pred narodením? Tu je pohľad na niekoľko dôležitých krokov a odporúčaní, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko vzniku potravinových alergií u novorodenca.

Zdravá strava počas tehotenstva

Základom prevencie potravinových alergií u dieťaťa je vyvážená a zdravá strava budúcej mamy. Sústreďte sa preto na konzumáciu čerstvého ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, bielkovín z rýb a hydiny, orechov, semiačok, ako aj zdravých tukov. Strava by mala byť bohatá na živiny, vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj plodu. Je to tá najkľúčovejšia vec, ktorú môžete urobiť pre zdravie svojho dieťaťa.

Variabilita prijímanej stravy

Počas tehotenstva je dôležité zahrnúť do jedálnička rôznorodé potraviny. Vyvarujte sa monotónnosti a snažte sa konzumovať širokú škálu potravín. To je práve to, čo pomôže rozvíjať imunitný systém vášho nenarodeného dieťaťa a minimalizovať riziko potravinových alergií.

Samozrejme, ak sa u vás v minulosti vyskytli alergie na určité potraviny, počas tehotenstva je vhodné vyhnúť sa im. Ak ste sa však s potravinovou alergiou ešte nestretli, účelové vyhýbanie sa alergénnym potravinám je zbytočné. Táto staršia stratégia sa preukázala pri znižovaní potravinových alergií u detí ako neúčinná.

Udržiavajte si zdravú hmotnosť

Existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že hmotnosť matky počas tehotenstva môže mať vplyv na riziko vzniku potravinových alergií u detí. Obezita u tehotných žien sa napríklad spája s určitými zmenami v imunitnom prostredí matky a placenty. To môže ovplyvniť imunitnú odpoveď plodu a následne zvýšiť riziko vzniku potravinových alergií u dieťaťa. Podvýživa a nedostatok živín zasa môžu oslabiť imunitu matky aj plodu, čo môže viesť k vyššej citlivosti na alergény.

Výskum v tejto oblasti je však stále pomerne obmedzený a niektoré štúdie dosiahli protichodné výsledky. Navyše vývoj alergií u detí ovplyvňuje mnoho ďalších faktorov, ako sú genetická predispozícia, prostredie, spôsob života a stravovacie návyky po narodení. Tehotné ženy by sa preto nemali obávať svojho hmotnostného stavu v zmysle možného vplyvu na potravinové alergie u ich detí. Dôležité je dodržiavať vyváženú stravu, venovať pozornosť zdravému životnému štýlu a pravidelne navštevovať lekára.

Podpora probiotikami

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie tráviaceho systému. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelný príjem probiotík počas tehotenstva môže pomôcť v prevencii potravinových alergií u detí. Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov to najskôr prekonzultujte so svojím lekárom.

Vyhnite sa stresu

Stres počas tehotenstva môže mať negatívny vplyv na imunitný systém matky a dieťaťa a tým zvýšiť riziko vzniku potravinových alergií u novorodencov. Snažte sa preto stresovým situáciám predchádzať. Pomôcť môžu relaxačné techniky, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.

Vedeli ste, že?

Tehotenská joga pomáha ženám nielen po fyzickej stránke, ale aj po emocionálnej. K jej benefitom patrí napríklad rozvíjanie sily v oblasti panvy, chrbta, pliec a šije, upokojenie a odbúravanie napätia, prepojenie sa s dieťaťom, ale aj lepší spánok či zvýšenie sily, flexibility a výdrže svalov potrebných pri pôrode.

Pravidelné lekárske kontroly

Počas tehotenstva pravidelne navštevujte svojho lekára. Porozprávajte sa s ním o svojich stravovacích návykoch, prípadných obavách alebo rizikách spojených s alergiami na potraviny.

Nezabúdajte, že prevencia potravinových alergií u novorodencov nie je 100 % zaručená a môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, avšak dodržiavanie zdravých životných návykov a stravovacích odporúčaní počas tehotenstva môže pomôcť minimalizovať riziko vzniku potravinových alergií u vášho dieťaťa. Ak máte ďalšie otázky alebo obavy, neváhajte a poraďte sa so svojím lekárom alebo s kvalifikovaným odborníkom na výživu.

Témy
  • alergia na potraviny
  • stravovanie
  • Tipy
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}