Tehotenstvo je jedinečné obdobie plné radosti, očakávaní a dôležitých rozhodnutí. Jedným z aspektov, na ktoré by sa budúca mama mala zamerať, je aj prevencia potravinových alergií u dieťaťa. Dá sa ich vzniku zabrániť ešte pred narodením? Tu je pohľad na niekoľko dôležitých krokov a odporúčaní, ktoré môžu pomôcť minimalizovať riziko vzniku potravinových alergií u novorodenca.
Zdravá strava počas tehotenstva
Základom prevencie potravinových alergií u dieťaťa je vyvážená a zdravá strava budúcej mamy. Sústreďte sa preto na konzumáciu čerstvého ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, bielkovín z rýb a hydiny, orechov, semiačok, ako aj zdravých tukov. Strava by mala byť bohatá na živiny, vitamíny a minerály, ktoré sú dôležité pre zdravý vývoj plodu. Je to tá najkľúčovejšia vec, ktorú môžete urobiť pre zdravie svojho dieťaťa.
Variabilita prijímanej stravy
Počas tehotenstva je dôležité zahrnúť do jedálnička rôznorodé potraviny. Vyvarujte sa monotónnosti a snažte sa konzumovať širokú škálu potravín. To je práve to, čo pomôže rozvíjať imunitný systém vášho nenarodeného dieťaťa a minimalizovať riziko potravinových alergií.
Samozrejme, ak sa u vás v minulosti vyskytli alergie na určité potraviny, počas tehotenstva je vhodné vyhnúť sa im. Ak ste sa však s potravinovou alergiou ešte nestretli, účelové vyhýbanie sa alergénnym potravinám je zbytočné. Táto staršia stratégia sa preukázala pri znižovaní potravinových alergií u detí ako neúčinná.
Udržiavajte si zdravú hmotnosť
Existuje niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že hmotnosť matky počas tehotenstva môže mať vplyv na riziko vzniku potravinových alergií u detí. Obezita u tehotných žien sa napríklad spája s určitými zmenami v imunitnom prostredí matky a placenty. To môže ovplyvniť imunitnú odpoveď plodu a následne zvýšiť riziko vzniku potravinových alergií u dieťaťa. Podvýživa a nedostatok živín zasa môžu oslabiť imunitu matky aj plodu, čo môže viesť k vyššej citlivosti na alergény.
Výskum v tejto oblasti je však stále pomerne obmedzený a niektoré štúdie dosiahli protichodné výsledky. Navyše vývoj alergií u detí ovplyvňuje mnoho ďalších faktorov, ako sú genetická predispozícia, prostredie, spôsob života a stravovacie návyky po narodení. Tehotné ženy by sa preto nemali obávať svojho hmotnostného stavu v zmysle možného vplyvu na potravinové alergie u ich detí. Dôležité je dodržiavať vyváženú stravu, venovať pozornosť zdravému životnému štýlu a pravidelne navštevovať lekára.
Podpora probiotikami
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie tráviaceho systému. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelný príjem probiotík počas tehotenstva môže pomôcť v prevencii potravinových alergií u detí. Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov to najskôr prekonzultujte so svojím lekárom.
Vyhnite sa stresu
Stres počas tehotenstva môže mať negatívny vplyv na imunitný systém matky a dieťaťa a tým zvýšiť riziko vzniku potravinových alergií u novorodencov. Snažte sa preto stresovým situáciám predchádzať. Pomôcť môžu relaxačné techniky, ako sú meditácia, joga alebo hlboké dýchanie.
Vedeli ste, že?
Tehotenská joga pomáha ženám nielen po fyzickej stránke, ale aj po emocionálnej. K jej benefitom patrí napríklad rozvíjanie sily v oblasti panvy, chrbta, pliec a šije, upokojenie a odbúravanie napätia, prepojenie sa s dieťaťom, ale aj lepší spánok či zvýšenie sily, flexibility a výdrže svalov potrebných pri pôrode.
Pravidelné lekárske kontroly
Počas tehotenstva pravidelne navštevujte svojho lekára. Porozprávajte sa s ním o svojich stravovacích návykoch, prípadných obavách alebo rizikách spojených s alergiami na potraviny.
Nezabúdajte, že prevencia potravinových alergií u novorodencov nie je 100 % zaručená a môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, avšak dodržiavanie zdravých životných návykov a stravovacích odporúčaní počas tehotenstva môže pomôcť minimalizovať riziko vzniku potravinových alergií u vášho dieťaťa. Ak máte ďalšie otázky alebo obavy, neváhajte a poraďte sa so svojím lekárom alebo s kvalifikovaným odborníkom na výživu.