Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Deti bez alergií a potravinových intolerancií – ako to docieliť?

  • 4. mája 2022

Bolesti brucha, problémy s dýchaním či kožné vyrážky – to sú len niektoré z prejavov typických pre potravinové alergie a intolerancie. Nie je to nič príjemné ani pre dospelého človeka, nieto ešte pre dieťa. Dá sa alergii či intolerancii predísť alebo je to jednoducho súhra okolností, na ktorú sme prikrátki?

Takmer polovica obyvateľov Slovenska trpí nejakým druhom alergie alebo intolerancie. Kým pred pár desaťročiami boli pre rodičov najväčším strašiakom infekčné choroby, dnes deti čoraz viac ohrozujú poruchy imunity. Niet sa čo čudovať – moderný spôsob života sa v mnohom líši od toho pred päťdesiatimi rokmi. Zmenil sa náš životný štýl, viac času trávime vnútri ako vonku, inak sa stravujeme, užívame viac antibiotík a vďaka hygiene a čistotnosti menej prichádzame do styku s baktériami. To však neznamená, že sa máme tohto spôsobu života vzdať. Koniec koncov, nie je to ani možné, keďže v hre sú aj faktory, ktoré ťažko ovplyvníme, ako napríklad kvalita ovzdušia. Navyše za nárastom alergií a intolerancií sa čiastočne môže skrývať aj fakt, že kedysi zostávalo veľa prípadov nediagnostikovaných.

Potravinové alergie

Dnes sa už vedú oveľa presnejšie štatistiky, ktoré nám veľa prezrádzajú. Zaujímavé napríklad je, že potravinová alergia sa vyskytuje častejšie v detskom veku než v prípade dospelej populácie, najviac dokonca u dojčiat. Vzniká ako imunitná reakcia po opakovanom kontakte s potravinovým alergénom. Môže byť sprostredkovaná špecifickými IgE protilátkami alebo inými, tzv. non-IgE mechanizmami. „Najčastejšie potravinové alergény v detskom veku sú kravské mlieko, vajce, pšenica, sója, arašidy. V dospelosti sú to rôzne druhy orechov, arašidy, ryby, morské plody,“ vysvetľuje MUDr. Ivana Knížatová, PhD., z ambulancie klinickej imunológie a alergológie v Nitre. U dojčiat dominuje alergia na základné potraviny, ako sú kravské mlieko, vajce, pšeničná múka. „Po 1. roku života začínajú pribúdať alergie na orechy, arašidy, ovocie, zeleninu, semená. V prímorských oblastiach stúpa výskyt alergie na ryby a morské plody. Okolo veku 6 rokov a čím je dieťa staršie sa spektrum potravinových alergií začína podobať dospelému veku,“ dodáva odborníčka.

Alergia na lepok

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách, ako sú pšenica, jačmeň a raž. Niektorí ľudia sú alergickí na pšenicu, ale to nie je to isté ako alergia na lepok. Alergia na lepok neexistuje, je to nesprávny pojem, ktorý sa často zamieňa s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Intolerancie a alergie

Azda najznámejšími potravinovými intoleranciami sú laktózová a histamínová intolerancia. Ich príčinou je nedostatok enzýmov v sliznici tenkého čreva – v prvom prípade laktázy, ktorá je dôležitá pri odbúravaní mliečneho cukru laktózy, a v druhom prípade diaminooxidázy, ktorá je potrebná pri degradácii histamínu a iných amínov. To má za následok zväčša tráviace problémy. Menej známa je intolerancia na lepok (glutén) – na rozdiel od svojej „sestry“ celiakie. „Intolerancia na lepok sa odborne nazýva neceliakálna gluténová senzitivita. Je to reakcia na glutén so širokým spektrom prejavov, keď sú vyšetrenia na celiakiu a iné zápalové ochorenia čreva aj alergologické testy negatívne,“ približuje MUDr. Knížatová túto relatívne novú diagnózu. Celiakia sa najčastejšie diagnostikuje v detskom alebo mladom dospelom veku. Ide o geneticky predisponované autoimunitné ochorenie. „Vylúčenie gluténu zo stravy vedie v oboch prípadoch k zlepšeniu klinických príznakov,“ dodáva lekárka.

Ako im predchádzať?

Na to, aby alergia alebo precitlivenosť na niektorú potravinu vznikla, je potrebné pôsobenie rôznych genetických, environmentálnych a diétnych faktorov. Tie podľa MUDr. Knížatovej vplývajú na organizmus v rôznych obdobiach života – či už pred počatím, počas vnútromaternicového vývoja, alebo v ranom detskom veku. „V súčasnosti sa v prevencii alergických ochorení neodporúčajú žiadne diétne reštrikčné opatrenia u matky počas tehotenstva okrem potravín, na ktoré je matka alergická,“ vysvetľuje. „Zavádzanie nemliečnych príkrmov vrátane vajíčka, kravského mlieka, lepku, rýb, arašidov sa odporúča v období medzi 4. a 6. mesiacom, optimálne za súčasného dojčenia. Množstvo potraviny môže byť malé, napríklad lyžička jogurtu, arašidového masla. Deti, ktoré nemôžu byť dojčené a majú alergiu v rodinnej anamnéze, by mali dostávať počas prvých 4 mesiacov mliečnu náhradu so zníženou alergenicitou.“

Diagnostika a liečba

„Potravinové alergie diagnostikujeme na základe podrobnej anamnézy, fyzikálneho a laboratórneho vyšetrenia, ale i z kožných testov,“ pokračuje klinická imunologička a alergologička. V sporných prípadoch sa robia expozičné testy alebo diagnostická eliminačná diéta. Jediným spôsobom, ako takéto alergie liečiť, je vylúčiť potravinový alergén zo stravy – buď prechodne, alebo natrvalo. Pacienti, ktorí sú ohrození anafylaktickým šokom, by mali mať pohotovostný balíček,“ upozorňuje. Žiaľ, špecifická liečba potravinovej alergie zatiaľ nie je bežne dostupná. „V diagnostike celiakie sa využíva vyšetrenie autoprotilátok, genetické a histologické vyšetrenie sliznice tenkého čreva. V liečbe je kľúčové vylúčenie lepku zo stravy,“ dodáva MUDr. Knížatová. Potravinové intolerancie sa podľa jej slov dajú vo väčšine prípadov stanoviť na základe anamnézy, nápomocné sú aj dychové testy, stanovenie aktivity enzýmov v sliznici tenkého čreva, v prípade histamínovej intolerancie vyšetrenie diaminooxidázy v krvi.

Dojčenie a imunita

V posledných rokoch sa aj u nás čoraz viac hovorí o význame dojčenia pri vytváraní nášho imunitného systému. „Materské mlieko je zdrojom mnohých látok, ktoré majú dôležitú funkciu okrem iného aj pri rozvoji imunitného systému dieťaťa, dozrievaní jeho črevnej bariéry, rozvoji zdravej mikroflóry, ochrane pred infekčnými patogénmi, a tak sa podieľajú aj na prevencii alergických ochorení, podporujú rozvoj tolerancie potravinových alergénov,“ vysvetľuje MUDr. Knížatová. Ako výborná prevencia potravinovej alergie sa ukazuje súčasné dojčenie počas zavádzania prvých príkrmov. „Odporúča sa, aby dieťa prijímalo výlučne materské mlieko minimálne 4 mesiace. Naopak, výlučné dojčenie dlhšie ako 6 mesiacov negatívne ovplyvňuje rozvoj imunologickej tolerancie,“ uzatvára lekárka.

Témy
  • alergia na potraviny
  • celiakia
  • potravinová intolerancia
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}