Nadýchané vláčne cesto a chrumkavý vršok posypaný sezamovými semiačkami. Môžete si ich dopriať v kombinácii s grilovaným mäskom či so zeleninovou karbonátkou, ktoré budú tou správnou voľbou na večerné seansy s priateľmi. Umocnite chuťový zážitok za sprievodu čerstvých domácich žemlí z kvásku. Trúfnete si na ich prípravu s nami?
Suroviny:
- 500 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie Penam (zelená 00 Extra)
- 250 ml teplého mlieka
- 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
- 50 g bravčovej masti
- 2 zarovnané ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 ČL sladenky (môžeme nahradiť medom)
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
Na potretie a posypanie:
- 1 žĺtok
- sezamové semiačka
Ako na to?
- Ráno nakŕmime lievito madre a necháme ho do večera rozkvasiť. Večer vymiesime zo všetkých uvedených surovín cesto, ktoré je hladké, nelepivé a pružné. Cesto vložíme do misky, jemne ho potrieme olejom a prikryté (fóliou alebo plastovým vekom) ho necháme kysnúť do rána (v lete v chladničke, v zime pokojne aj v kuchyni alebo špajzke).
- Na druhý deň ráno rozdelíme vykysnuté cesto na 8 – 10 ks, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Z kúskov cesta vymiesime a vytvarujeme malé bochníky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi žemličkami necháme dostatok miesta, pretože ešte podkysnú a podrastú.
- Plech aj s bochníkmi prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote viditeľne podkysnúť.
- Rúru predhrejeme na 210 °C. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou vody a posypeme sezamovými semiačkami. Kváskové hamburgerové žemle pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút do zlatohneda.
TIP
Máte doma všetko potrebné na kváskovanie? Skontrolujte si kuchynskú výbavu pomocou našej praktickej infografiky.
Teraz sa naskytá otázka, s čím hamburgerové žemle servírovať. Nuž, fantázii a preferenciám sa medze nekladú. Veríme, že sa do nášho receptu pustíte s vervou a nezabudnete sa podeliť o výsledok.
Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí.