Nadýchané vláčne cesto a chrumkavý vršok posypaný sezamovými semiačkami. Môžete si ich dopriať v kombinácii s grilovaným mäskom či so zeleninovou karbonátkou, ktoré budú tou správnou voľbou na večerné seansy s priateľmi. Umocnite chuťový zážitok za sprievodu čerstvých domácich žemlí z kvásku. Trúfnete si na ich prípravu s nami?
Suroviny:
- 500 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie Penam (zelená 00 Extra)
- 250 ml teplého mlieka
- 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
- 50 g bravčovej masti
- 2 zarovnané ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 ČL sladenky (môžeme nahradiť medom)
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
Na potretie a posypanie:
- 1 žĺtok
- sezamové semiačka
Ako na to?
- Ráno nakŕmime lievito madre a necháme ho do večera rozkvasiť. Večer vymiesime zo všetkých uvedených surovín cesto, ktoré je hladké, nelepivé a pružné. Cesto vložíme do misky, jemne ho potrieme olejom a prikryté (fóliou alebo plastovým vekom) ho necháme kysnúť do rána (v lete v chladničke, v zime pokojne aj v kuchyni alebo špajzke).
- Na druhý deň ráno rozdelíme vykysnuté cesto na 8 – 10 ks, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Z kúskov cesta vymiesime a vytvarujeme malé bochníky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi žemličkami necháme dostatok miesta, pretože ešte podkysnú a podrastú.
- Plech aj s bochníkmi prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote viditeľne podkysnúť.
- Rúru predhrejeme na 210 °C. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou vody a posypeme sezamovými semiačkami. Kváskové hamburgerové žemle pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút do zlatohneda.
![](https://magazin.penam.sk/wp-content/uploads/2023/06/kvaskove-hamburgerove-zemle-1.jpg)
![](https://magazin.penam.sk/wp-content/uploads/2023/06/kvaskove-hamburgerove-zemle-1.jpg)
TIP
Máte doma všetko potrebné na kváskovanie? Skontrolujte si kuchynskú výbavu pomocou našej praktickej infografiky.
Teraz sa naskytá otázka, s čím hamburgerové žemle servírovať. Nuž, fantázii a preferenciám sa medze nekladú. Veríme, že sa do nášho receptu pustíte s vervou a nezabudnete sa podeliť o výsledok.
![Michaela Smolová](https://magazin.penam.sk/wp-content/uploads/2023/06/autor-michaela-smolova-120x120.jpg)
![Michaela Smolová](https://magazin.penam.sk/wp-content/uploads/2023/06/autor-michaela-smolova-120x120.jpg)
Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí.