Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskové hamburgerové žemle

  • 5. júla 2023

Nadýchané vláčne cesto a chrumkavý vršok posypaný sezamovými semiačkami. Môžete si ich dopriať v kombinácii s grilovaným mäskom či so zeleninovou karbonátkou, ktoré budú tou správnou voľbou na večerné seansy s priateľmi. Umocnite chuťový zážitok za sprievodu čerstvých domácich žemlí z kvásku. Trúfnete si na ich prípravu s nami?

Suroviny:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie Penam (zelená 00 Extra)
  • 250 ml teplého mlieka
  • 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
  • 50 g bravčovej masti
  • 2 zarovnané ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL sladenky (môžeme nahradiť medom)
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok

Na potretie a posypanie:

  • 1 žĺtok
  • sezamové semiačka

Ako na to?

  • Ráno nakŕmime lievito madre a necháme ho do večera rozkvasiť. Večer vymiesime zo všetkých uvedených surovín cesto, ktoré je hladké, nelepivé a pružné. Cesto vložíme do misky, jemne ho potrieme olejom a prikryté (fóliou alebo plastovým vekom) ho necháme kysnúť do rána (v lete v chladničke, v zime pokojne aj v kuchyni alebo špajzke).
  • Na druhý deň ráno rozdelíme vykysnuté cesto na 8 – 10 ks, podľa toho, aké veľké žemle chceme. Z kúskov cesta vymiesime a vytvarujeme malé bochníky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi žemličkami necháme dostatok miesta, pretože ešte podkysnú a podrastú.
  • Plech aj s bochníkmi prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote viditeľne podkysnúť.
  • Rúru predhrejeme na 210 °C. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou vody a posypeme sezamovými semiačkami. Kváskové hamburgerové žemle pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút do zlatohneda.

TIP

Máte doma všetko potrebné na kváskovanie? Skontrolujte si kuchynskú výbavu pomocou našej praktickej infografiky.

Teraz sa naskytá otázka, s čím hamburgerové žemle servírovať. Nuž, fantázii a preferenciám sa medze nekladú. Veríme, že sa do nášho receptu pustíte s vervou a nezabudnete sa podeliť o výsledok.

Michaela Smolová
Michaela Smolová

Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

Témy
  • kváskovanie
  • Pečivo
  • recept
  • seriál
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}