Ako si pripraviť burgre, ktorú budú zodpovedať vašim chuitam a stravovacím zvyklostiam, a zároveň budú atypické? Inšpirujte sa u nás, s použitím našich Toustís, či už ste vegáni, vegetariáni alebo hľadáte recept na hovädzie hamburgery.
Vegetariánske burgery z červenej šošovice
Čo budete potrebovať?
- Predvarenú červenú šošovicu (100 g)
- Červenú fazuľu (200 g)
- Soľ
- 2 balenia Toustís tmavé
- Polovicu červenej cibule
- Šalátové listy (100 g)
- Čierne mleté korenie
- 1 vajíčko
- 2 mrkvy
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku kari
- 1 lyžičku lahôdkového droždia
- Mixér
Najprv je potrebné rozpáliť rúru, cca na 190 °C, pripraviť si plech a naň papier na pečenie. Fazuľu, červenú šošovicu, šalotku a cesnak najskôr rozmixujte, medzitým si nastrúhajte mrkvu a primiešajte ju k fazuľovej zmesi. Osoľte, okoreňte, pridajte karí a lahôdkové droždie. Aby mala zmes dobrú pojivosť, zamiešajte do nej vajíčko.
Až potom začnite tvoriť karbonátky. Tie následne položte na plech (na papier na pečenie), vložte do rúry a pečte približne 40 minút. Po dopečení si zostavte burger podľa svojej chuti. Ak si chcete dať naozaj zdravú variantu, okrem vyrobených vegetariánskych fašírok použite do burgeru len šalát, prípadne nízkotučný syr.
Ak máte chuť na niečo kalorickejšie, pridajte cheddar, prípadne horčicový dressing.
Vegánske burgery
V prípade veganských burgerov môžete použiť na prípravu ako svetlé, tak i tmavé Toustís. Sú totiž bez vajec, masla, či mlieka, alebo si ich môžete
Príprava vegánskych fašírok
- Konzervované alebo varené čierne fazule (2 hrnčeky)
- Nastrúhaná cuketa (1 hrnček)
- 5 strúčikov nasekaného cesnaku
- Olivový olej
- Tymian, mletá paprika, čierne mleté korenie, rasca, soľ
- ½ hrnčeka vlašských orechov
- ¼ hrnčeka chia semienok
- ¼ hrnčeka petržlenovej vňate
Pred prípravou nezabudnite cuketu osoliť a následne cez sito niekoľkokrát “vyžmýkať”, aby nebola zmes na fašírky príliš vodnatá. V opačnom prípade sa budú fašírky rozpadať.
Na panvici opečte cibuľu a cesnak – stačí sprudka orestovať, než cibuľa zosklovatie. Medzitým si pripravte zmes korenia, semienok, orechov, fazule, cukety, ktorú rozmixujete v mixéri. Pridajte k zmesi pripravenú opraženú cibuľku s cesnakom a nechajte zhruba 20 minút odstáť.
Následne vytvarujte fašírky, vložte na papier na pečenie a do rúry. Pečte po dobu 35 minút na 180 °C.
Tip
Do zmesi môžete pridať aj červenú repu, prípadne petržlenovú vňať nahradiť listovým špenátom.
Hovädzie hamburgery
Klasické hovädzie fašírky nezabudnite prepiecť tak, aby vo vnútri zostali ružové a šťavnaté. Nezabudnite na slaninu a karamelizovanú cibuľku. Hotové burgre stačí vložiť medzi plátky toustís a dochutiť tým, čo máte najradšej. Dobrú chuť!