Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Domáce burgery – vegetariánske, vegánske i klasické

  • 26. mája 2021

Ako si pripraviť burgre, ktorú budú zodpovedať vašim chuitam a stravovacím zvyklostiam, a zároveň budú atypické? Inšpirujte sa u nás, s použitím našich Toustís, či už ste vegáni, vegetariáni alebo hľadáte recept na hovädzie hamburgery.

Vegetariánske burgery z červenej šošovice

Čo budete potrebovať?

  • Predvarenú červenú šošovicu (100 g)
  • Červenú fazuľu (200 g)
  • Soľ
  • 2 balenia Toustís tmavé
  • Polovicu červenej cibule
  • Šalátové listy (100 g)
  • Čierne mleté korenie
  • 1 vajíčko
  • 2 mrkvy
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku kari
  • 1 lyžičku lahôdkového droždia
  • Mixér

Najprv je potrebné rozpáliť rúru, cca na 190 °C, pripraviť si plech a naň papier na pečenie. Fazuľu, červenú šošovicu, šalotku a cesnak najskôr rozmixujte, medzitým si nastrúhajte mrkvu a primiešajte ju k fazuľovej zmesi. Osoľte, okoreňte, pridajte karí a lahôdkové droždie. Aby mala zmes dobrú pojivosť, zamiešajte do nej vajíčko.

Až potom začnite tvoriť karbonátky. Tie následne položte na plech (na papier na pečenie), vložte do rúry a pečte približne 40 minút. Po dopečení si zostavte burger podľa svojej chuti. Ak si chcete dať naozaj zdravú variantu, okrem vyrobených vegetariánskych fašírok použite do burgeru len šalát, prípadne nízkotučný syr.

Ak máte chuť na niečo kalorickejšie, pridajte cheddar, prípadne horčicový dressing.

Vegánske burgery

V prípade veganských burgerov môžete použiť na prípravu ako svetlé, tak i tmavé Toustís. Sú totiž bez vajec, masla, či mlieka, alebo si ich môžete
 
Príprava vegánskych fašírok

  • Konzervované alebo varené čierne fazule (2 hrnčeky)
  • Nastrúhaná cuketa (1 hrnček)
  • 5 strúčikov nasekaného cesnaku
  • Olivový olej
  • Tymian, mletá paprika, čierne mleté korenie, rasca, soľ
  • ½ hrnčeka vlašských orechov
  • ¼ hrnčeka chia semienok
  • ¼ hrnčeka petržlenovej vňate

Pred prípravou nezabudnite cuketu osoliť a následne cez sito niekoľkokrát “vyžmýkať”, aby nebola zmes na fašírky príliš vodnatá. V opačnom prípade sa budú fašírky rozpadať.

Na panvici opečte cibuľu a cesnak – stačí sprudka orestovať, než cibuľa zosklovatie. Medzitým si pripravte zmes korenia, semienok, orechov, fazule, cukety, ktorú rozmixujete v mixéri. Pridajte k zmesi pripravenú opraženú cibuľku s cesnakom a nechajte zhruba 20 minút odstáť.

Následne vytvarujte fašírky, vložte na papier na pečenie a do rúry. Pečte po dobu 35 minút na 180 °C.

Tip

Do zmesi môžete pridať aj červenú repu, prípadne petržlenovú vňať nahradiť listovým špenátom.

Hovädzie hamburgery

Klasické hovädzie fašírky nezabudnite prepiecť tak, aby vo vnútri zostali ružové a šťavnaté. Nezabudnite na slaninu a karamelizovanú cibuľku. Hotové burgre stačí vložiť medzi plátky toustís a dochutiť tým, čo máte najradšej. Dobrú chuť! 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}