Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Infografika: Pomôcky na kváskovanie – čo všetko budete potrebovať?

  • 15. februára 2023

Ak sa z kváskovania stane vášeň, je dosť možné, že budete ako pokročilí pekári túžiť po rozšírení svojej kuchynskej výbavy. Hoci vám pri kváskovaní postačia aj základné pomôcky, ktoré má väčšina z nás doma, pre tých skúsenejších sme pripravili praktického sprievodcu všetkým kuchynským náčiním, ktoré pri pečení kváskových dobrôt ocenia. Poďte sa s nami pozrieť na bežné i menej bežné pomôcky na kváskovanie.

UNIVERZÁLNE POMÔCKY

Nádoby na uskladňovanie potravín

Základ pre nás predstavuje múka, ktorú je najlepšie mať uskladnenú v uzatvárateľných nádobách – najmä v letných mesiacoch, keď sú rôzni škodcovia premnožení a pri nesprávnom uskladnení môžu spôsobiť nemalé škody.

TIP

Na uskladňovanie múky sú vhodné rôzne sklenené alebo plastové uzatvárateľné nádoby. Tie budete potrebovať aj na suroviny ako soľ, cukor, kakao, slad, orechy, zrniečka a pod.

Pomôcky na preosievanie múky

Múku je vhodné po kúpe preosiať. Robí sa to preto, aby sa prevzdušnila, a zároveň preosievaním zistíme, či sa v nej nenachádzajú škodcovia.

Nádoba alebo misa na prípravu pred miesením

Pred miesením je vhodné zmiešať v samostatnej nádobe suché suroviny, prípadne pri príprave chleba potrebujeme takúto nádobu na to, aby nám v nej prebehla autolýza (zmieša sa múka s vodou a nechá sa dve hodiny odpočívať).

Kuchynský robot

Pri kváskovom pečení sa len veľmi ťažko zaobídete bez kvalitného kuchynského robota, ktorý prácu s cestom značne zjednoduší. Na trhu je obrovský výber a nie vždy sa viete orientovať v ponuke. Ako prvý parameter by ste mali zhodnotiť, koľko cesta budete naraz miesiť, a podľa toho si treba vybrať, akú veľkú misu robota potrebujete. Ďalším parametrom je výkon robota, ktorý by mal byť pri kváskovom pečení väčší ako pri pečení napríklad trených ciest. Nesiahajte preto po najlacnejších a menej výkonných robotoch, lepšie je staviť na zlatú strednú cestu. Ak však pravidelne pečiete veľké množstvá, je dobré poobzerať sa po výkonnejších robotoch.

Plechy na pečenie

Plechy na pečenie budete potrebovať na pečenie najmä bežného sladkého a slaného pečiva, ale aj na pečenie chleba, ak nezvolíte inú možnosť pečenia. Je dobré mať viac plechov, keďže pri pečení bude potrebné jeden plech použiť na záparu, ktorá sa robí pri pečení kváskového pečiva a chlebov tak, že na rozhorúčený plech, ktorý umiestnite na spodok rúry, sa vyleje voda.

TIP

Pečivo kysne priamo na plechoch, a preto aj keď budete piecť postupne, nie je dobré s nakysnutým pečivom manipulovať, ale mať dostatok plechov, na ktorých bude kysnúť a po nakysnutí sa bude aj piecť

Kameň na pečenie

Kameň na pečenie sa používa najmä pri chleboch, chlebových bagetách, ciabatte, pizzi a iných pekárenských výrobkoch, ktoré vyžadujú vysokú počiatočnú teplotu pečenia. Kameň na pečenie je možné kúpiť priamo k typu rúry alebo si ho zaobstarať u kamenára, prípadne sa dá kúpiť kameň, ktorý je určený na pečenie na grile.

Papier na pečenie

Papier na pečenie budete potrebovať pri pečení na plechu, prípadne pri prekladaní chleba do nádoby. Používa sa na to, aby sa pečivo alebo chlieb neprilepili o podložku, na ktorej pečieme.

TIP

Na pečenie chleba je potrebný papier na pečenie, ktorý znesie vysoké teploty, prípadne teflonová podložka na pečenie, ktorá je určená na viacnásobné použitie a nahradí papier na pečenie.

Lopata na chlieb a pizzu

Pri manipulácii s nakysnutým chlebom alebo pečivom, prípadne pizzou je pri vkladaní do rúry alebo vyberaní vhodné mať lopatu na chlieb, inak by sme sa mohli pri manipulácii popáliť.

Vrecko na chlieb a pečivo

Po upečení sa chlieb necháva vychladnúť a je potrebné ho uskladniť. Na uskladnenie je najlepšie ľanové vrecko, prípadne včelobal, ktorý sa vyrába potiahnutím ľanovej látky voskom. Takto si chlieb a pečivo dlhšie uchovávajú čerstvosť. Ak nemáte ani ľanové, ani voskové vrecko, postačí aj bežné mikroténové.

Nádoby na uskladnenie výrobkov

Na uskladnenie sladkého a slaného pečiva sú vhodné rôzne plastové nádoby, dózy alebo krabičky na to určené. Pečivo v nich vydrží dlhšie čerstvé.

Kuchynské stierky, varešky, miešačky

Budete ich potrebovať pri delení cesta, spracovávaní cesta, natieraní krémov a ďalšej manipulácii s cestom.

Teplomer do chladničky a teplomer do rúry

Keďže niektoré kváskové chleby a pečivá vyžadujú pri pečení alebo kysnutí v chladničke presnú teplotu, je dobré zaobstarať si teplomer do rúry a chladničky, keďže niektoré spotrebiče vykazujú inú teplotu, ako je reálna.

Teflonové rukavice

Pri manipulácii s horúcimi plechmi, formami, nádobami sa veľmi často stane, že sa popálite. Preto treba používať teflonové rukavice, najlepšie také, ktoré sú až po lakeť. Môžete si zaobstarať i rukavice, ktoré sa predávajú na grilovanie.

Rozprašovač na vodu

Kváskové chleby a pečivo pečené na plechu sa pečú so záparou. Množstvo zápary môžeme zvýšiť, ak chlieb pred vložením do rúry postriekame rozprašovačom s vodou. Rozprašovač sa vám zíde aj vtedy, keď chcete chlieb alebo pečivo posypať zrniečkami – najprv ho postriekate vodou, až potom vyváľate v zrniečkach.

Kuchynská váha

Potrebujeme na správne odváženie množstva surovín.

Stiahnuť infografiku

Témy
  • Chlieb
  • infografika
  • kváskovanie
  • Pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}