Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Stravovanie: Prerušovaný pôst – fasting

  • 25. apríla 2023

Ako už názov napovedá, prerušovaný pôst alebo fasting je stravovací plán, pri ktorom sa striedajú obdobia jedla a pôstu. Výskum ukazuje, že je to spôsob, ako regulovať hmotnosť a predchádzať niektorým ochoreniam. Ale ako to presne funguje? A je to bezpečné pre každého?

Mnohé diéty sa zameriavajú na to, čo jesť, lenže prerušovaný pôst je o tom, kedy jesť. Fanúšikovia tohto typu stravovania vychádzajú z toho, ako sa naše telo stáročia vyvíjalo. V dávnej minulosti sme boli ako lovci a zberači schopní vydržať bez jedla aj niekoľko hodín či dokonca dní. A ešte pred 40 rokmi sme nemali taký rozšírený problém s udržiavaním zdravej hmotnosti ako dnes.

Neexistovali počítače, televízne programy sa končili skôr, a teda ľudia už neskoro v noci nejedli, pretože išli spať. Väčšie množstvo ľudí fyzicky pracovalo a trávilo viac času vonku. Dnes je to úplne inak: internet i televíziu máme k dispozícii 24 hodín denne, dospelí aj deti chodia spať neskôr, často sedia a konzumujú jedlo nielen počas dňa, ale aj v noci. Extra kalórie a menej aktivity znamenajú aj vyššie riziko obezity, cukrovky 2. typu, srdcových a iných ochorení. Niektoré vedecké štúdie ukazujú, že tento trend by mohol zvrátiť práve prerušovaný pôst.

Ako funguje prerušovaný pôst?

Hoci existuje niekoľko rôznych spôsobov fastingu, všetky sú založené na pravidelných časových intervaloch jedla a pôstu. Môžete napríklad jesť len počas ôsmich hodín a zvyšok sa postiť. Alebo sa môžete rozhodnúť jesť dva dni v týždni len jedno jedlo denne. Tajomstvo fastingu je v tom, že po niekoľkých hodinách bez jedla telo vyčerpá svoje zásoby cukru a začne spaľovať tuk.

Ako si prerušovaný pôst naplánovať?

Pred začatím prerušovaného pôstu je dôležité poradiť sa so svojím lekárom. Samotná prax je jednoduchá. Napríklad v rámci metódy 16 : 8 sa každý deň stravujte normálne, ale len v rámci 8-hodinového okna. Napríklad vynechajte raňajky, obedujte okolo poludnia a večerajte do 20. hodiny. To znamená, že postiť sa budete 16 hodín.

Ďalšou metódou fastingu je prístup známy ako 5 : 2. Päť dní v týždni sa budete stravovať bežne a počas zvyšných dvoch dní obmedzíte denný príjem len na 500 až 600 kalórií.

Dlhšie obdobia bez jedla, ako napríklad 24-, 36-, 48- a 72-hodinové pôsty, nemusia byť nevyhnutne lepšie a môžu byť dokonca nebezpečné. Príliš dlhé obdobie bez jedla môže telo skôr povzbudiť do toho, aby si začalo ukladať viac tuku.

Aké sú výhody a nevýhody prerušovaného pôstu?

Bolo preukázané, že prerušovaný pôst pomáha pri chudnutí a zlepšuje niektoré ukazovatele zdravia. Nie je však pre každého. Ak uvažujete o tom, či fasting vyskúšať, zvážte jeho výhody a nevýhody.

Výhody prerušovaného pôstu

Fasting má jednu veľkú výhodu – je veľmi jednoduchý. Nemusíte sledovať, čo zjete, ani počítať kalórie. Je to niečo, čo môžete ľahko zaradiť do svojho života. Navyše prerušovaný pôst môže byť prospešný pre vaše zdravie. Medzi jeho benefity patria:

  • úbytok na váhe,
  • nižší cholesterol,
  • nižší krvný tlak,
  • zlepšenie hladiny cukru v krvi,
  • menej zápalov,
  • lepšie zdravie mozgu,
  • menej chorôb súvisiacich s vekom.

Nevýhody prerušovaného pôstu

Hoci má fasting veľa benefitov, nie je vhodný pre každého. Nemusí byť dobrým nápadom predovšetkým pre ľudí s niektorými zdravotnými problémami. Neodporúča sa (prípadne sa poraďte s lekárom), ak:

  • ste starší ako 65 rokov,
  • ste vo vývoji a stále rastiete (deti a dospievajúci),
  • máte cukrovku,
  • máte ochorenie srdca, obličiek alebo pečene,
  • máte v anamnéze poruchy príjmu potravy alebo poruchy stravovania,
  • ste tehotné alebo dojčíte,
  • máte nízky krvný tlak,
  • užívate lieky na riedenie krvi, na krvný tlak, diuretiká alebo lieky, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.

Aké druhy potravín môžete pri tomto type stravy konzumovať a ako často?

Začnite tým, že si vyberiete 8-hodinový časový úsek, počas ktorého budete prijímať potravu. Môže to byť napríklad:

  • od 7. do 15. hodiny,
  • od 9. do 17. hodiny,
  • od 12. do 20. hodiny,
  • od 14. do 22. hodiny.

Môžete však experimentovať a vybrať si časový rámec, ktorý najlepšie vyhovuje vášmu rozvrhu a povinnostiam.

Ak chcete maximalizovať potenciálne zdravotné prínosy fastingu, je dôležité, aby ste do svojho jedálnička zaradili potraviny bohaté na živiny, ako sú napríklad:

  • ovocie: jablká, banány, bobuľovité ovocie, pomaranče, broskyne, hrušky, paradajky atď.;
  • zelenina: brokolica, ružičkový kel, karfiol, uhorky, listová zelenina atď.;
  • celozrnné obilniny: jačmeň, pohánka, quinoa, ryža, ovos atď.;
  • zdravé tuky: olivový olej a avokádo;
  • zdroje bielkovín: vajcia, ryby, strukoviny, mäso, hydina, orechy, semená atď.

Počas pôstu môžete piť nekalorické nápoje, ako sú voda, nesladený čaj a káva, ktoré pomáhajú kontrolovať chuť na jedlo a zároveň hydratujú. Vhodné je vyhýbať sa spracovaným potravinám, ako sú polotovary, vyprážané výrobky, sladké nápoje a mrazené jedlá.

Fasting rovnako ako iné druhy alternatívneho stravovania konzultujte so svojím lekárom. Aj keď sa môže zdať, že metóda je jednoduchá a účinná, ovplyvňuje množstvo procesov odohrávajúcich sa v ľudskom tele, ktoré navonok nemusia byť zjavné. Neváhajte sa teda pred začatím akejkoľvek diéty poradiť s odborníkom, ktorý najlepšie vyhodnotí váš zdravotný stav a určí, ktorou cestou sa vydať.

Článok o prerušovanom pôste je treťou časťou seriálu Stravovanie. Ak sa vám obsah páčil, prečítajte si aj:

  • Stravovanie: Paleodiéta – čo všetko by ste o nej mali vedieť?
  • Stravovanie: Vysokoproteínová diéta – ako na ňu?
Témy
  • seriál
  • stravovanie
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}