Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Stravovanie: Paleodiéta – čo všetko by ste o nej mali vedieť?

  • 6. apríla 2022

Obezita, srdcové choroby a cukrovka – to sú len niektoré zdravotné ťažkosti, za ktorými zástancovia paleolitickej stravy vidia sedavý spôsob života a stravu plnú cukru, tukov a spracovaných potravín. Mali by sme ich teda vyškrtnúť z jedálnička a vrátiť sa k tomu, čo jedli naši dávni predkovia? Je paleodiéta vhodná pre moderného človeka?

Čo je paleodiéta?

Predstavte si ju ako stravovací plán, ktorého zložkou sú potraviny podobné tým, ktoré boli k dispozícii v období paleolitu – staršej kamennej doby. Ide o najstaršie a najdlhšie obdobie dejín ľudstva, ktoré sa datuje približne do obdobia pred 2,5 miliónmi rokov až 10 000 rokmi. Jaskynní ľudia konzumovali len to, čo si dokázali uloviť alebo nazbierať, teda mäso, ryby, ovocie, zeleninu, orechy a semená. Naopak, v ich strave by sme márne hľadali mliečne výrobky, strukoviny a obilniny – tie prišli až s nástupom poľnohospodárstva približne pred 10 000 rokmi.

Vedeli ste, že?

Zástancovia paleolitickej stravy vychádzajú z evolučnej hypotézy nesúladu, podľa ktorej kamenná doba predstavuje až 99 % evolučného vývoja človeka, čomu sú zákonite prispôsobené aj jeho genetické dispozície. S rýchlym rozvojom poľnohospodárstva sa zloženie ľudskej stravy v krátkom čase výrazne zmenilo, na čo podľa prívržencov tejto stravy nie je ľudský tráviaci trakt adaptovaný.

Strava podľa paleodiéty

Niektoré stravovacie plány v rámci paleodiéty sú prísnejšie, iné menej. Neexistuje jeden „správny“ – veď aj jaskynní ľudia sa stravovali rôzne. Záležalo na tom, čo bolo v tom čase k dispozícii a v ktorej časti planéty žili. Základ tvorila buď nízkosacharidová strava s vysokým obsahom živočíšnych potravín, alebo vysokosacharidová strava s množstvom rastlín.

Vo všeobecnosti sa paleodiéty riadia týmito základnými pravidlami:

Vhodné potraviny:

  • ovocie
  • zelenina
  • orechy a semená
  • chudé mäso, najmä zo zvierat kŕmených trávou alebo z diviny
  • ryby, najmä tie bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, makrela a tuniak biely (dlhoplutvý)
  • vajcia
  • bylinky a koreniny
  • zdravé tuky a oleje

Čomu sa vyhnúť:

  • obilniny, ako sú pšenica, ovos a jačmeň
  • strukoviny, ako sú fazuľa, šošovica, arašidy a hrach
  • mliečne výrobky
  • zemiaky
  • rafinovaný cukor
  • umelé sladidlá
  • priemyselne spracované potraviny

Zdravá výživa aj životný štýl

Idea paleostravy bola prvýkrát predstavená v 70. rokoch 20. storočia, no väčšiu pozornosť si získala až po uverejnení článku Boyda Eatona v roku 1985. Popularita stravovania podľa našich pravekých predkov za ostatných 15 rokov vzrástla aj na Slovensku. Málokto však vie, že paleostravovanie je zložkou širšieho „pračlovečieho“ či z angličtiny „caveman“ konceptu.

„Ak nasledujeme takýto životný štýl, určite to nie je iba o strave, ale zameriavame sa aj na odbúranie nadbytočnej chémie v našich domácnostiach (čistiace prostriedky, telová kozmetika…) či prirodzený pohyb a spánok,“ vysvetľuje výživový poradca Juraj Pacík (FB/IG: Less Carb – More Life). „Či už paleo vnímame v užšom, alebo širšom zmysle slova, návrat k prvopotravinám a k jedlám, ktoré majú ďaleko od vysoko priemyselne spracovaných produktov, prospieva každému človeku – od detí až po najstarších. Z kvalitných bielkovín a tukov, ktoré prijímame pri tomto stravovaní, benefitujú naše svaly, metabolická flexibilita organizmu a rovnako črevný mikrobióm. Naše telo sa tým mení správnym smerom.“

Paleo a pohyb

Paleodiéta odráža stravu jaskynných ľudí, ktorí sa zároveň veľa hýbali. Práve fyzická aktivita je odporúčanou súčasťou paleofilozofie. „Dá sa povedať, že pohyb a strava sú dve strany tej istej mince,“ pokračuje Juraj Pacík, ktorý sa zdravej výžive venuje viac ako 10 rokov a v minulosti pôsobil aj ako osobný tréner. „Bez kvalitnej stravy neutiahneme komplikované pohybové vzorce a ťažké tréningy, bez tréningu stráca náš metabolizmus prirodzený impulz na optimálny výber času, množstva a druhov jedla. Aj bez cvičenia sa dajú paleodiétou či inou diétou dosiahnuť slušné výsledky a môžeme na prvý pohľad vyzerať dobre. Ale ak chceme skutočne budovať peknú, primerane ‚osvalenú‘ postavu, nejaký pohyb si to vyžaduje.“ Výber je z jeho pohľadu široký – podľa individuálnej preferencie od tanca, behu a bicyklovania až po silové či bojové športy.

Nevýhody paleodiéty

Je veľmi ťažké celý život zostať verný hocijakej diéte, ktorá príliš obmedzuje jednu alebo viac kategórií potravín. A práve také paleostravovanie je. Navyše stále sa vedú vášnivé diskusie o tom, z čoho sa reálna paleolitická strava skladala. Je možné, že naši predkovia v kamennej dobe jedli oveľa viac rastlín a menej mäsa, ako sme si pôvodne mysleli. Podľa niektorých štúdií nemusí byť pravdivá ani predstava, že nejedli obilniny a strukoviny, kým sa nerozšírilo poľnohospodárstvo. Kontroverzný je aj zákaz strukovín, obsahujú totiž veľa bielkovín, železa a vlákniny, živín, ktoré majú pozitívne zdravotné účinky. Nedostatočný príjem vápnika zasa zvyšuje riziko osteoporózy.

Poraďte sa s odborníkom

„Paleolitická diéta môže predstavovať problém pre jednotlivcov, ktorí majú zhoršený metabolizmus tukov, prípadne bielkovín, pretože v porovnaní s klasickou stravou obsahuje viac týchto makronutrientov,“ vysvetľuje Juraj Pacík. „Samozrejme, zle uchopené paleoprincípy, ktoré aplikujeme bez širšieho kontextu, môžu priniesť viac škody ako osohu. Preto je dobré sa pri zmene životosprávy vždy poradiť s profesionálom – či už výživovým poradcom, alebo dietológom.“

Z jeho skúseností veľa ľudí volí paleodiétu ako moderný spôsob chudnutia či zlepšenia svojho celkového zdravia. „Vnímam to ako pozitívny trend – mnohí sa v tomto stravovacom smere nájdu a dokážu niekedy s malými obmenami vytrvať roky. Je, samozrejme, v poriadku, ak jednotlivci aplikujú iba určité idey či princípy ‚paleosveta‘ do svojich jedálničkov, napríklad väčšie množstvo kvalitných tukov v strave na úkor sacharidov, a takto napĺňajú svoje fitnes ciele a prosperujú.“

Pri voľbe vhodnej stravy a celkového životného štýlu je nevyhnutné načúvať potrebám organizmu. Dosahovanie výsledkov na zovňajšku by teda malo byť až druhoradou prioritou. Výber závisí od individuálnych preferencií, no vždy platí, že pri akejkoľvek zásadnejšej zmene stravovania je dôležité konzultovať tento krok s odborníkom.

Témy
  • seriál
  • stravovanie
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}