Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Vyvážený jedálniček alebo fit stravovanie

  • 8. októbra 2020

Snažíte sa vylepšiť svoje stravovacie návyky? Ak sme celý život zvyknutí stravovať sa určitým spôsobom – či už zdravším alebo menej zdravým – je veľmi ťažké z ničoho nič náš spôsob stravovania úplne zmeniť. Vždy platí pravidlo “zaraďovať zmeny postupne”. Na čo sa ale ešte sústrediť?

Pomer živín

Optimálny pomer živín v dennom príjme potravín by mal zahŕňať 20 – 30 % bielkovín, 30 % tukov a 40 – 50 % sacharidov. Ide o orientačné množstvo – presné čísla si môžete vypočítať tak, aby korešpondovali s vašou váhou, výškou a vekom. Potom už záleží na vašom zámere, či chcete dodržiavať kalorický deficit s cieľom redukovať váhu alebo sa naopak snažíte pribrať alebo len vylepšujete svoje stravovacie návyky a chcete telu dopriať “to najlepšie”.

Prvé krôčiky

Zamyslite sa nad tým, či to, čo jete, je vo väčšine prípadov zdravé alebo nie. Stáva sa vám veľmi často, že sa neudržíte, dáte si niečo naozaj nezdravého a potom si to vyčítate? Skúste vnímať svoje telo a začať pracovať na novom náhľade na svet. Žiadne z nezdravých jedál si nemusíte vyčítať, ak sa nestáva pravidelnou a častou súčasťou vášho jedálnička.

Pre telo je najdôležitejšia pohoda a tej dosiahnete jedine v prípade, že sa nebudete obviňovať a trýzniť, ale dokážete so svojim telom spolupracovať. Odmenou vám potom bude dosiahnutie cieľa, ktorý ste si stanovili.

Ak si uvedomujete, že sú vaše súčasné stravovacie návyky úplne nesprávne, začnite ich meniť postupne, nie naraz. Razantné zmeny sú dlhodobo neudržateľné – vy aj vaše telo si musíte začať zvykať skutočne pomaly. Začnite napríklad tým, že vymeníte nezdravé (alebo žiadne) raňajky za zdravé a k ostatným denným jedlám pridáte trochu zeleniny.

V dnešnej dobe existuje niekoľko možností ako nezdravé potraviny obmeniť, napríklad biele pšeničné pečivo možno obmeniť za celozrnné pečivo, ktoré je nutrične kvalitnejšie.

Chudnúť neznamená trápiť sa

Väčšina z nás prechádza na “zdravšie stravovanie” s cieľom schudnúť a cítiť sa lepšie. V tomto prípade si však musíme dať pozor na veľký omyl, ktorý nás raz dostihne. Myslíme si totiž, že chudnutie znamená “mať hlad a trýzniť sa”. Opak je pravdou. Najprv je potrebné začať prvými krôčikmi a “prenastaviť” vlastný mozog tak, aby pochopil, že jedlo nie je zlo a nemusia po ňom nasledovať dlhé dni plné výčitiek.

Nie je predsa nevyhnutné úplne vynechávať pečivo, cestoviny – stačí sa len zamerať na kvalitnejšie produkty, ktorými sú fitness potraviny, bielkovinový chlieb či zdravé sušienky. Nemožno žiť s vedomím, že už si nikdy nesmiete dať žiadnu bábovku či inú sladkosť. Tým vystavujete telo stresu, ktorý mu potom bráni začať fungovať tak, ako by ste v skutočnosti chceli. Čím menej budete jesť a cítiť sa hladní, tým viac bude telo v strese a bude si uchovávať zásoby energie “na horšie časy”.

Dostatok pohybu

Pri redukcii váhy stále platí pravidlo kalorického deficitu – inými slovami musíte mať vyšší výdaj ako príjem. Pohyb nemusí znamenať iba posilňovňu a kruhové tréningy – tomu sa nevyhnete v prípade snahy pribrať. Na účely redukcie alebo postupného získania kondície opäť začnite zľahka, a to pohybom, ktorý vám je príjemný. Zájdite si na dlhšiu prechádzku, vyjdite si na výlet na bicykli alebo si zájdite zaplávať.

Pohyb vás nabije energiou a v kombinácii s úpravou stravovania sa začnete cítiť lepšie. Odmenou vám bude nielen lepšia kondícia, ale ako bonus aj krajšia postava a predovšetkým vnútorná pohoda!

Témy
  • Chlieb
  • Pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}