Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Najčastejšie chyby pri chudnutí alebo hladovanie ako nesprávna cesta k štíhlej línii

  • 8. júla 2022

Nabrať niekoľko kíl zväčša nebýva problém, ťažšie je zbaviť sa ich. Sedavý spôsob života, online pracovné stretnutia či emociálne jedenie – to všetko môže spôsobiť, že pomyselná ručička na váhe stúpa smerom nahor. Ako teda nájsť cestu späť k štíhlej línii?

Všetci poznáme základy zdravého chudnutia: zníženie počtu kalórií, pravidelné cvičenie, vyhýbanie sa nezdravým jedlám a alkoholu. Táto záležitosť je však oveľa komplexnejšia a ovplyvňuje ju veľa faktorov. A tak sa pokojne môže stať, že napriek dodržiavaniu prísnej redukčnej diéty chudnúť nebudete. Kde robíme najčastejšie chyby?

Žiadna skratka neexistuje

Diéty najrôznejšieho druhu rozdiely nerobia – skúšajú ich ženy aj muži. „Na získanie prvých informácií často použijú internet alebo radu známeho. Výsledok sa občas dostaví, inokedy zase nie a takto ako na hojdačke to trvá, kým si ľudia nespôsobia vážnejší zdravotný problém,“ upozorňuje MUDr. Stano Ráček, dietológ zo súkromnej kliniky Symptomedica, s. r. o., ktorá sa špecializuje na mikrobióm a výživu. Aj keď prvotný impulz na skúšanie diét býva skôr estetický, v konečnom dôsledku človek rieši problémy nielen s hmotnosťou, ale aj so zažívaním, spánkom či psychikou.

„Nie je nič horšie, ako keď na podobné ‚hazardovanie‘ naskočia mladí ľudia s prísľubom rýchleho výsledku,“ pokračuje lekár. „Málo vecí (ak vôbec nejaké) v živote funguje na báze zázračných postupov či produktov. Nastavenie jedálnička na mieru vyžaduje čas a spoluprácu s odborníkom.“

Diéty na 1 000+ spôsobov

Podľa MUDr. Ráčka je problémom aj to, že máme k dispozícii príliš veľa ľahko dostupných informácií o strave. Mnohé z nich sú len o marketingu, zvlášť keď ich propagujú známe celebrity a influenceri. „Výsledkom je, že už vôbec nevieme, či niečo z toho všetkého funguje alebo nie. Videl som už dlhotrvajúce hladovky, prerušované hladovania, eliminačné diéty, nesprávne vyskladanú iba rastlinnú stravu, iba mäsovú stravu, iba ovocnú stravu, keto, paleo, krabičkovú stravu. Rôzne smoothies a iné šťavy ako jediná obživa. Veľa ľudí tiež automaticky vylúči ‚trojkombo‘ lepok, mlieko, sója a ani vlastne nevedia prečo, čo je, samozrejme, súčasť už spomínanej eliminačnej diéty,“ vysvetľuje odborník. „Ak nie je režim vyskladaný presne na mieru a ani s odstupom času nevidno žiadne zlepšenie, motivácia sa vytratí a ide sa na ďalšiu diétu,“ dodáva.

Pitný režim, spánok, fyzická aktivita

Pri debatách o tom, ako schudnúť, sa často hovorí o dôležitosti príjmu dostatočného množstva tekutín, ideálne čistej vody. Rovnako dôležitý však je aj náš spánkový režim. Prečo treba dbať aj na tento aspekt? „Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že v spánku prebieha veľká časť regenerácie organizmu, a ak sme vyspatí, lepšie sa aj cítime a potom robíme lepšie rozhodnutia,“ vysvetľuje MUDr. Ráček. „Volíme si lepšiu stravu, ľahšie dodržíme záväzky, ktoré sme si dali. Predstavme si to ako úspech, ktorý plodí ďalší úspech. Podľa záverov výskumu postupne zisťujeme, že aj aktivita mikróbov sa spánkom a bdením mení, čo je fascinujúce.“

Mnohých iste poteší skutočnosť, že schudnúť sa dá aj bez fyzickej aktivity. „Tá je síce veľmi dôležitá z mnohých dôvodov, no na chudnutie má vplyv hlavne správne vyskladaná strava a už spomínaný spánok. Samostatnou kapitolou sú rôzne diagnózy a užívanie liekov,“ dodáva lekár.

Neprebádaný mikrobióm

V minulosti sa baktérie považovali za organizmy, ktorým sa treba vyhnúť. Ako sa však ukázalo, v našom tele sa nachádza 100 biliárd mikroorganizmov, ktoré tvoria mikrobióm, pričom v črevách ich je 300 až 500 rôznych druhov. Aká je ich úloha v tom, ako sa nám darí schudnúť „To ešte úplne nevieme. Vieme však, že určité mikróby produkujú látky, ktoré nám prospievajú, a iné, ktoré nám škodia. Niektoré tvoria molekuly, ktoré nás robia šťastnejšími, a iné nám spôsobujú priepustnosť čreva,“ vysvetľuje MUDr. Ráček. „Každý deň prichádzajú nové fascinujúce poznatky, ako je naša mikrobiota prepojená nielen s imunitou, mozgom, metabolizmom, ale vlastne aj s celým telom.“

Viac nám zrejme prezradí budúci výskum. Zatiaľ je isté, že pri snahe o zdravé chudnutie a štíhlu líniu by sme na starostlivosť o mikrobióm nemali zabúdať. Zdravie črevnej mikroflóry môžeme zlepšiť konzumáciou pestrej stravy, dostatku zeleniny, strukovín, fazule, ovocia, fermentovaných potravín, prebiotických potravín či probiotík.

Počúvajte odborníkov a nalaďte sa na nový životný štýl

Ako by teda malo vyzerať zdravé chudnutie? „Majme o sebe čo najviac relevantných dát, počúvajme iba skutočných odborníkov, nie predajcov zázračných produktov či rôzne celebrity,“ upozorňuje MUDr. Ráček. Ak vás táto téma zaujíma a chcete o nej vedieť viac, vyberajte si na štúdium relevantné zdroje. „Voľme si pohyb, ktorý nás hlavne baví, najlepšie nestresový,“ radí lekár.

„Robme maximum pre každodenný plnohodnotný spánok, trávme čas v prírode a na slnku, buďme v okruhu ľudí, ktorí nás podporujú a majú radi.“ Samozrejme, pod lekárskym dohľadom sa dá ísť aj do väčšej hĺbky, keďže každý človek je individuálny. „Toto je však pre mnohých vhodný začiatok. Jednoducho, spravme si z tohto všetkého náš nový životný štýl, ktorý nás bude aspoň trochu baviť a ideálne fungovať do konca života,“ uzatvára lekár.

Témy
  • diéty
  • stravovanie
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}