Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Stravovanie podľa krvných skupín

  • 4. októbra 2023

Každý je vybavený iným genetickým materiálom a aj ten zohráva rolu pri optimálnom trávení potravín. Existuje rozdiel v tom, ako pristupovať k stravovaniu vzhľadom na krvnú skupinu jedinca. Aké potraviny sú vhodné pre ľudí s krvnou skupinou A, B, AB či 0?

Stravovanie podľa krvných skupín sa stalo veľmi populárnym najmä v posledných rokoch. Jeho koncept prvýkrát spracoval v roku 1996 americký naturopat Dr. Peter J. D’Adamo vo svojej knihe Výživa a krvné skupiny. Je založený na predpoklade, že určité potraviny sú pre niektoré krvné skupiny vhodnejšie ako pre iné. Krvná skupina je určená antigénmi na povrchu červených krviniek a ovplyvňuje aj metabolizmus jednotlivca.

Ľudia s krvnou skupinou A majú na povrchu červených krviniek antigén A, ľudia s krvnou skupinou B majú antigén B, ľudia s krvnou skupinou AB majú antigény A aj B a ľudia s krvnou skupinou 0 nemajú žiadne antigény. Rh faktor zasa rozdeľuje ľudí do skupín pozitívneho alebo negatívneho Rh faktora. Vznik krvných skupín je pravdepodobne spojený s pôsobením evolúcie ako ochrana organizmu pred určitými chorobami alebo vplyvom klimatických podmienok.

Podľa teórie Dr. D’Adama existujú štyri základné krvné skupiny (A, B, AB a 0), pričom nositelia každej z nich by mali konzumovať určité potraviny a zároveň sa vyhýbať iným. Pozrime sa na ne bližšie.

Krvná skupina 0

Ide o najstarší typ krvnej skupiny. Pochádza z čias kromaňonských ľudí, ktorí žili približne 40 000 rokov pred n. l., teda v období lovcov a zberačov. Dôsledkom toho je, že nositelia krvnej skupiny 0 majú silný tráviaci systém a najvhodnejšia je pre nich strava s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín. Takáto strava by mala byť bohatá na mäso, ryby, vajcia a zeleninu. Mliečne výrobky by sa mali minimalizovať alebo úplne vylúčiť z jedálnička. Ďalšie odporúčania pre krvnú skupinu 0 zahŕňajú obmedzenie potravín s vysokým obsahom lepku a cukru.

Odporúča sa:

  • špenát
  • brokolica
  • cibuľa
  • paprika
  • šalát
  • červená repa
  • hrozno
  • jablká
  • melóny
  • čerešne
  • slivky
  • banány
  • hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby
  • vaječné žĺtky
  • obilniny
  • strukoviny
  • orechy a semienka

Vedeli ste, že?

Pre ľudí s krvnou skupinou 0 je vhodná konzumácia sójového, špaldového alebo ražného chlebíka.

Krvná skupina A

Krvná skupina A bola druhou v poradí – vyvinula sa približne 25 000 rokov pred n. l., keď ľudia začali farmárčiť. Z tohto dôvodu Dr. D’Adamo navrhol pre túto krvnú skupinu rastlinnú stravu. Na základe konceptu stravovania podľa krvných skupín by mali ľudia s krvnou skupinou A preferovať vegetariánsku stravu, bohatú na čerstvé ovocie a zeleninu. Mäsa by malo byť v strave čo najmenej alebo môže v jedálničku úplne chýbať. Strava môže zahŕňať zdroje bielkovín, ako sú fazuľa a sója.

Odporúča sa:

  • zelená listová zelenina
  • brokolica
  • mrkva
  • kapusta
  • cesnak
  • cibuľa
  • bobule
  • jablká
  • hrušky
  • marhule
  • ananás
  • olivy
  • mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku
  • kuracie mäso, hydina, morské plody
  • tofu
  • sójové výrobky
  • obilniny
  • orechy a semienka

Vedeli ste, že?

Ľuďom s krvnou skupinou A sa odporúča konzumácia ražného chlebíka, kváskového chlebíka, pečiva z ovsených otrúb či špaldového chlebíka.

Krvná skupina B

Krvná skupina B sa vyvinula cca 15 000 rokov pred n. l. u ľudí, ktorí žili nomádskym, resp. kočovným spôsobom života, a zameriavali sa na pasenie zvierat. Strava nositeľov krvnej skupiny B by mala obsahovať rôzne druhy mäsa, mliečne výrobky, ryby a obilniny. Mala by teda byť pomerne vyvážená, ale kvôli udržaniu stabilnej hladiny cukru v krvi by sa mali uprednostňovať potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Odporúča sa:

  • zelená paprika
  • brokolica
  • šalát
  • mrkva
  • červená repa
  • paradajky
  • banány
  • hrozno
  • ananás
  • avokádo
  • vodový melón
  • hrušky
  • hovädzie mäso, ryby, hydina
  • mliečne výrobky
  • vaječné bielky
  • zelené listové rastliny
  • celozrnné obilniny
  • strukoviny
  • orechy a semienka

Vedeli ste, že?

Pre ľudí s krvnou skupinou B je vhodná konzumácia špaldového a kváskového chlebíka, prípadne pečiva z ovsených otrúb alebo zo sójovej múky.

Krvná skupina AB

Ide o vzácnu krvnú skupinu, ktorá sa podľa Dr. D’Adama vyvinula pred menej ako 1 000 rokmi. Kombinácia krvných skupín A a B vznikla, keď sa premiešali dve populácie – farmári a kočovníci. Ľuďom s krvnou skupinou AB sa odporúča zmiešaná strava, ktorá zahŕňa prvky z krvných skupín A a B.

Odporúča sa:

  • špenát
  • zeler
  • mrkva
  • kapusta
  • tekvica
  • uhorky
  • čerešne
  • hrušky
  • ananás
  • grapefruit
  • marhule
  • avokádo
  • ryby
  • mliečne výrobky
  • vaječné bielky
  • kuracie mäso
  • tofu
  • sója
  • obilniny
  • strukoviny
  • orechy a semienka

Vedeli ste, že?

Ľudia s krvnou skupinou AB by mali ideálne konzumovať ražný chlieb, prípadne chlieb zo sójovej múky, chlieb s vysokým obsahom bielkovín alebo špaldový chlieb.

Mali by ste vyskúšať diétu podľa krvných skupín?

Rovnako ako mnoho iných trendových diét, aj stravovanie podľa krvných skupín má svojich fanúšikov i kritikov. Ak chcete túto diétu vyskúšať a máte krvnú skupinu A, AB alebo 0, pokojne sa do toho pustite. Pozor však pri stravovaní určenom pre krvnú skupinu B – má vyšší obsah nasýtených tukov, kde bol preukázaný súvis s rizikom srdcových chorôb.

Rozhodnutiu začať so stravovaním podľa krvných skupín by mala predchádzať návšteva u lekára, ktorý pozná váš zdravotný stav i anamnézu. Následne bude schopný vyhodnotiť, či je daný typ stravovania vhodný, a zároveň odporučiť, čomu dať pri konzumácii prednosť a čoho sa, naopak, vyvarovať.

Témy
  • stravovanie
  • Tipy
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}