Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Výlet do zahraničia: Francúzsko

  • 24. augusta 2021

Francúzsko – krajina syrov, bagiet a samozrejme aj dobrého vína. Francúzsko je nepochybne známe svojim veľkým prínosom nielen do sveta gastronómie, ale aj do sveta módy či priemyslu. Zostaňme ale u gastronómie.

O jej úspechu je počuť po celom svete

Viete, že práve z Francúzska pochádza legendárny Michelinov sprievodca, ktorý vyberá tie najlepšie reštaurácie z celého sveta? Alebo to, že bola jej špičková gastronómia zaradená na svetový zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO? Áno, je to tak. Až takto vysoko siahajú gastronomické úspechy tejto európskej krajiny.

Raňajky

U raňajok väčšinou nechýba biela bageta, maslo a džem. Na pitie si Francúzi doprajú buď džús, čaj, kávu alebo horúcu čokoládu. Vedeli ste o tom, že napríklad obľúbené palacinky tiež pochádzajú práve z Francúzska? A to jak v sladkom prevedení, tak i v slanom. Ďalším typickým pokrmom, ktorý si môžete dať na raňajky či na desiatu sú francúzske toasty. Taktiež sa s nimi môžete stretnúť v slanom aj sladkom prevedení.

Polievky

Vo Francúzsku sa stretnete jak so zeleninovými polievkami, tak i s krémovými. Typická francúzska polievka je rybia – zvaná Bouillabaissa (bujabéza). Naopak medzi najznámejšiu krémovú polievku patrí Bisque, ktorá sa pripravuje z kôrovcov alebo z langúst, homárov, krabov či kreviet. Tieto polievky ste možno ešte nikdy nejedli, ale určite budete poznať Soupe à l’oignon – alebo cibuľovú polievku. Pripravuje sa z karamelizovanej cibule a hovädzieho či kuracieho vývaru.

Hlavné chody

Jednoznačne najrozšírenejšie sú palacinky, ktoré sme už spomínali. Vo Francúzsku sa tento obľúbený pokrm podáva na raňajky, ale stretnete sa s ním aj ako s hlavným jedlom. Medzi obľúbené ľahké jedlo potom patrí Ratatouille. Práve tento pokrm ocenia aj vegetariáni, pretože sa jedná o pečenú zeleninu dochutenú provensálskym korením a ďalšími bylinkami.
Určite ste už počuli o burgundských špecialitách. Jednou z nich sú slimáky varené s maslom, vínom či vývarom. Druhou – tou známejšou je potom hovädzie po Burgundsku, ktoré si obľúbili aj ostatné krajiny. Ide o varené hovädzie mäso so zeleninou v omáčke z červeného vína. Často sa do hovädzieho po Burgundsku pridávajú aj huby, mrkva či cibuľa.

Dezerty

Jemným a obľúbeným sladkým dezertom je Crème brûlée, ktoré sa veľmi podobá pudingu. Pripravuje sa zo žĺtkov, smotany, cukru a vanilky. Aby sme nehovorili len o sladkých dezertoch, poďme sa pozrieť, ako si dopriať typickú slanú francúzsku pochúťku – quiche (kiš) – slaný koláč. Jeho výhodou je fakt, že si ho ozdobíte úplne čímkoľvek, čo vás napadne. Základom je slané a jemné linecké cesto s maslovou chuťou a vôňou. Nižšie uvádzame recept na cibuľový quiche, ale ako už bolo povedané – fantázii sa medze nekladú!

  • 280 g hladkej múky + trochu múky na poprášenie
  • 165 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • 2 vajcia
  • 250 ml smotany
  • 150 g ementálu nastrúhaného nahrubo
  • Soľ, čierne mleté korenie

Oddeľte 140 g masla a spoločne s múkou vytvorte posýpku. Prilejte 8 lyžíc studenej vody a vypracujte cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a necháte v chladničke odpočinúť zhruba 30 minút. Potom z cesta vyvaľkajte guľatú placku. Tá by mala presahovať cez okraj koláčovej formy. Cesto opatrne preneste do formy a zatlačte k okrajom.

Koláč ozdobte opraženou slaninou na masle a karamelizovanou cibuľou. Pečte na 180 °C po dobu 20 minút. A ako spoznáte, že je koláč hotový? Zapichnite do jeho stredu nôž a ak ho vytiahnete bez toho, aby na ňom bolo cesto nalepené, je quiche hotový.
 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}