Či už máte svojho nového alebo dlhoročného člena rodiny – domáci kvások – alebo naopak dávate prednosť pečeniu z kvasníc, je dobré vedieť, čo môžete čakať od konkrétneho druhu rúry.
Elektrická rúra:
V elektrickej rúre ľahko nastavíte presnú teplotu. Ak pečiete chlieb v nádobe alebo na plechu, rozpáľte elektrickú rúru na 250 °C a chlieb do nich vložte alebo vyklopte. Prvých 15 minút pečte chlieb naplno (250 °C), ideálne s hrnčekom horúcej vody vo vnútri rúry. Po uplynutí tejto doby potom stlmte rúru na 180 – 200 °C a vyberte hrnček s vodou (chlieb už nepotrebuje paru).
Plynová rúra:
Vzhľadom k faktu, že v plynovej rúre nenastavíte presné stupne, je potrebné mať predstavu, koľkým stupňom Celzia jednotlivé nastavenia plynovej rúry zodpovedajú. Na pečenie chleba budete musieť na plynovej rúre nastaviť stupeň 4 – 5, čo zodpovedá 220 – 250 °C v elektrickej rúre. Rovnako ako pri elektrickej rúre po prvých 15 minútach stlmte rúru, tentoraz na stupeň 2 – 3.
Teplovzdušná rúra:
Ak sa rozhodnete piecť v teplovzdušnej rúre, budete musieť počítať s tým, že bude trvať skoro dvojnásobok času, kým bude chlieb hotový. Maximálna teplota v teplovzdušnej rúre je väčšinou medzi 155 a 175 °C. Chlieb teda budete v tomto prípade piecť aspoň hodinu a pol.
Plynová rúra | Elektrická rúra | Teplovzdušná rúra |
1/2 – 1 | 90 – 110 °C | 80 |
1 – 2 | 110 – 180 °C | 90 – 140 |
2 – 3 | 180 – 200 °C | 140 – 160 |
3 – 4 | 200 – 220 °C | 155 |
4 – 5 | 220 – 250 °C | 155 – 175 |
Tip na záver:
Ak ste povrch chleba ozdobili semienkami, rozpáľte rúru pre istotu na 220 °C a ak by sa aj tak zrniečka začínali páliť, rúru stlmte skôr ako po 15 minútach.