Dbáte na vyvážený jedálniček a radi by ste vedeli, ktorá múka má viac sacharidov než iná? Máme pre vás stručný prehľad, ktorý vám napovie. Viete napríklad, akú múku používať, ak sa snažíte príjem sacharidov znížiť na minimum a radi by ste si upiekli bezlepkové pečivo alebo koľko sacharidov má bezlepková múka?
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Údaje uvádzame vždy na 100 g výrobku. Hodnoty konkrétnych značiek múky môžu byť mierne odlišné od uvedených údajov v tabuľke.
Druh múky – 100 g | Sacharidy | Tuky | Bielkoviny | Vláknina | Celková energetická hodnota |
1. Pšeničná múka biela | 73 g | 2 g | 11 g | 3 g | 1466 kJ |
2. Pšeničná múka celozrnná | 71 g | 2 g | 12 g | 9 g | 1458 kJ |
3. Ražná múka celozrnná | 75 g | 1 g | 9 g | 12 g | 1349 kJ |
4. Ražná múka chlebová | 76 g | 1 g | 8 g | 8 g | 1439 kJ |
5. Špaldová múka celozrnná | 64 g | 2 g | 17 g | 8 g | 1445 kJ |
6. Amarantová múka | 58 g | 2 g | 16 g | 15 g | 1517 kJ |
7. Cícerová múka | 52 g | 5 g | 20 g | 12 g | 1500 kJ |
8. Jahelná múka | 75 g | 2 g | 12 g | 3 g | 1652 kJ |
9. Jačmenná múka | 76 g | 2 g | 10 g | 8 g | 1493 kJ |
10. Kukuričná múka | 75 g | 2 g | 7 g | 5 g | 1500 kJ |
11. Múka z quinoa | 64 g | 5 g | 14 g | 7 g | 1629 kJ |
12. Nopálová múka | 68 g | 4 g | 8 g | neuvedené | 1432 kJ |
13. Ovsená múka | 65 g | 9 g | 14 g | 6 g | 1692 kJ |
14. Pohánková múka | 75 g | 2 g | 8 g | 1 g | 1468 kJ |
15. Sójová múka plnotučná | 24 g | 21 g | 45 g | 18 g | 1926 kJ |
16. Ryžová múka | 79 g | 0,66 g | 7 g | 0,15 g | 1490 kJ |
17. Ľanová múka | 0,5 g | 13 g | 34 g | 42 g | 1474 kJ |
18. Kokosová múka | 21 g | 8 g | 19 g | 40 g | 1315 kJ |
19. Bezlepková múka Jizerka | 81 g | 2 g | 4 g | 2 g | 1527 kJ |
Pre účely keto a low carb stravovania sa najviac hodí ľanová múka a v obmedzenom množstve potom kokosová múka či sójová plnotučná múka. Ostatné druhy múky majú vyššie množstvo sacharidov, teda nie sú pre tieto typy stravovania príliš vhodné.
Ak sa snažíte dodržiavať vyvážený jedálniček, vyberte ten druh múky, ktorý má vyššie množstvo bielkovín a vlákniny. Medzi vhodné druhy patrí napríklad ľanová múka, kokosová múka alebo cícerová múka. Najviac však záleží na vašich preferenciách a hlavne chutiach.
Ak sa ale snažíte o vyvážený jedálniček, neznamená to, že musíte nevyhnutne vynechať tú najbežnejšiu – teda pšeničnú bielu múku. Len s niektorými druhmi pšeničnej múky ľahko vyčerpáte denný limit príjmu sacharidov. Naopak aj biela pšeničná múka obsahuje okolo 19 mg vápnika, ktorý telo potrebuje k tvorbe kostnej hmoty a k udržaniu pevnosti kostí. Biela múka taktiež funguje ako najlepšie spojivo pre spracovanie cesta. Pečenie chleba, rožky, ale aj sladké pečivo sa často bez tejto múky nezaobíde a vraj je najviac využívanou múkou u pekárenských výrobkov.
Samotné množstvo, koľko bielej múky zaradíte do svojho jedálnička alebo naopak nezaradíte, je len na vašich chutiach a zvykoch. Väčšina z nás si však nedokáže život bez pečiva predstaviť, lebo sme zvyknutí, že je našou súčasťou už pekných pár storočí. S ničím sa to ale nemá preháňať, a to ani v prípade, že sa snažíte chudnúť. Počúvajte svoje telo, jedzte striedmo a nevystavujte sa zbytočne stresu tým, že namiesto dobrého jedla pred sebou uvidíte iba čísla – teda kalórie!