Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Toasty naprieč svetom

  • 21. mája 2024

Toasty, jednoduchý a najmä obľúbený pokrm, skvelo poslúžia ako raňajky, desiata či rýchla večera. Kombinácií náplní je neúrekom – môžete do nich vložiť prakticky čokoľvek, čo máte radi, na slaný či sladký spôsob. Slovenskou klasikou sú toasty so šunkou a syrom. Tie si však môžete pripraviť aj iným spôsobom ako tým, na ktorý ste boli doteraz zvyknutí. V článku sa môžete inšpirovať, ako spraviť dobrý toast vďaka zahraničným receptom.

Toasty na sladko alebo obľúbený french toast

V miske s plochým dnom rozšľahajte vajcia. Pridajte trochu mlieka, štipku soli, vanilku a cukor. Potom na panvici rozpustite maslo. Krajce toastového chleba namočte z oboch strán na 15 minút do vaječnej zmesi. Následne opečte toasty na rozohriatom masle. Na záver ich posypte škoricou, polejte javorovým sirupom a pocukrujte.

Obľúbeným doplnkom k francúzskym toastom je skaramelizované jablko. Príprava je jednoduchá – vezmite jedno jablko, odstráňte jadrovník a nakrájajte na kocky. Orestujte na prepustenom masle, pridajte lyžičku medu, stiahnite plameň a nechajte jablko skaramelizovať. Občas premiešajte a na záver pokvapkajte citrónovou šťavou.

Slané francúzske toasty

Toastový chlieb potrite majonézou, mozzarellu (príp. iný druh syra) nakrájajte na kolieska, poukladajte na chlieb, osoľte a okoreňte. Na mozzarellu pridajte ešte šunku, priklopte druhým krajcom chleba a odkrojte okraje. Vajcia rozšľahajte v hlbokom tanieri a obaľte v nich pripravené toasty. Následne toasty osmažte na panvici – na rozohriatom masle a miernom plamen

TIP

Namiesto klasického toastového chleba vyskúšajte tzv. anglický muffin, čiže toustís – skvelo sa hodí na raňajky, večeru, chutnú letnú grilovačku či posedenia s rodinou a priateľmi. Toto pečivo s mnohými názvami je vo svete veľkým hitom a je ideálne aj na prípravu francúzskeho toastu.

Americký toast s vajcom

Rozmiešajte vajcia s trochou smotany alebo mlieka, osoľte, okoreňte podľa chuti, pridajte kari a papriku. Toastový chlieb obaľte vo vajíčku, pár sekúnd ho nechajte nasiaknuť vaječnou zmesou a osmažte z oboch strán na oleji alebo masle. Tesne predtým, ako toasty vyberiete z panvice, položte na ne plátky syra, aby sa krásne roztiekol.

TIP

Preferujete jednoduchšiu prípravu? Nie vždy je nutné toasty obaľovať, opekať či smažiť. Stavte na klasiku. K toastovému chlebu sa skvele hodia obľúbené nátierky, na ktorých si zaručene pochutnáte vy, rodina či návšteva.

Avokádový toast

Avokádo prekrojte, zbavte kôstky, šupky a v miske ho rozpučte vidličkou na jemnú zmes. Pridajte soľ a pár kvapiek olivového oleja. Avokádovú zmes navrstvite na spodný toastový chlieb, pridajte nastrúhanú mozzarellu a plátok rajčiny. Ak chcete zmes ozvláštniť, môžete k nej primiešať tuniaka z konzervy. Následne položte vrchný toastový chlieb a celé vložte do toastovača na približne 3 – 4 minútky. Po chvíli je zapekaný toast hotový, stačí ho prekrojiť na trojuholníky a môžete podávať.

TIP

Ako urobiť toasty bez toastovača

Nemáte toastovač? To nič, fantastické a chrumkavé zapečené toasty pripravíte pohodlne i bez neho. Nachystajte si kombináciu surovín, ktoré obľubujete, naplňte nimi toastový chlieb a ten môžete následne zapiecť viacerými spôsobmi – v rúre, príp. na obyčajnej či grilovacej panvici.

Prajeme vám dobrú chuť!

Témy
  • Pečivo
  • Tipy
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}