Toasty, jednoduchý a najmä obľúbený pokrm, skvelo poslúžia ako raňajky, desiata či rýchla večera. Kombinácií náplní je neúrekom – môžete do nich vložiť prakticky čokoľvek, čo máte radi, na slaný či sladký spôsob. Slovenskou klasikou sú toasty so šunkou a syrom. Tie si však môžete pripraviť aj iným spôsobom ako tým, na ktorý ste boli doteraz zvyknutí. V článku sa môžete inšpirovať, ako spraviť dobrý toast vďaka zahraničným receptom.
Toasty na sladko alebo obľúbený french toast
V miske s plochým dnom rozšľahajte vajcia. Pridajte trochu mlieka, štipku soli, vanilku a cukor. Potom na panvici rozpustite maslo. Krajce toastového chleba namočte z oboch strán na 15 minút do vaječnej zmesi. Následne opečte toasty na rozohriatom masle. Na záver ich posypte škoricou, polejte javorovým sirupom a pocukrujte.
Obľúbeným doplnkom k francúzskym toastom je skaramelizované jablko. Príprava je jednoduchá – vezmite jedno jablko, odstráňte jadrovník a nakrájajte na kocky. Orestujte na prepustenom masle, pridajte lyžičku medu, stiahnite plameň a nechajte jablko skaramelizovať. Občas premiešajte a na záver pokvapkajte citrónovou šťavou.
Slané francúzske toasty
Toastový chlieb potrite majonézou, mozzarellu (príp. iný druh syra) nakrájajte na kolieska, poukladajte na chlieb, osoľte a okoreňte. Na mozzarellu pridajte ešte šunku, priklopte druhým krajcom chleba a odkrojte okraje. Vajcia rozšľahajte v hlbokom tanieri a obaľte v nich pripravené toasty. Následne toasty osmažte na panvici – na rozohriatom masle a miernom plamen
TIP
Namiesto klasického toastového chleba vyskúšajte tzv. anglický muffin, čiže toustís – skvelo sa hodí na raňajky, večeru, chutnú letnú grilovačku či posedenia s rodinou a priateľmi. Toto pečivo s mnohými názvami je vo svete veľkým hitom a je ideálne aj na prípravu francúzskeho toastu.
Americký toast s vajcom
Rozmiešajte vajcia s trochou smotany alebo mlieka, osoľte, okoreňte podľa chuti, pridajte kari a papriku. Toastový chlieb obaľte vo vajíčku, pár sekúnd ho nechajte nasiaknuť vaječnou zmesou a osmažte z oboch strán na oleji alebo masle. Tesne predtým, ako toasty vyberiete z panvice, položte na ne plátky syra, aby sa krásne roztiekol.
TIP
Preferujete jednoduchšiu prípravu? Nie vždy je nutné toasty obaľovať, opekať či smažiť. Stavte na klasiku. K toastovému chlebu sa skvele hodia obľúbené nátierky, na ktorých si zaručene pochutnáte vy, rodina či návšteva.
Avokádový toast
Avokádo prekrojte, zbavte kôstky, šupky a v miske ho rozpučte vidličkou na jemnú zmes. Pridajte soľ a pár kvapiek olivového oleja. Avokádovú zmes navrstvite na spodný toastový chlieb, pridajte nastrúhanú mozzarellu a plátok rajčiny. Ak chcete zmes ozvláštniť, môžete k nej primiešať tuniaka z konzervy. Následne položte vrchný toastový chlieb a celé vložte do toastovača na približne 3 – 4 minútky. Po chvíli je zapekaný toast hotový, stačí ho prekrojiť na trojuholníky a môžete podávať.
TIP
Ako urobiť toasty bez toastovača
Nemáte toastovač? To nič, fantastické a chrumkavé zapečené toasty pripravíte pohodlne i bez neho. Nachystajte si kombináciu surovín, ktoré obľubujete, naplňte nimi toastový chlieb a ten môžete následne zapiecť viacerými spôsobmi – v rúre, príp. na obyčajnej či grilovacej panvici.
Prajeme vám dobrú chuť!