Ktoré z receptov by ste mali poznať naspamäť, pokiaľ k vám zavíta návšteva? Nerobte si starosti – inšpirujeme vás. Nátierky si môžete ľubovoľne vylepšovať podľa chuti!
BRYNDZOVÁ PAPRIKOVÁ NÁTIERKA
- 250 g bryndze
- 125 g pravého alebo nátierkového masla
- Smotana (podľa chuti)
- Drvená rasca
- Mletá paprika (sladká)
- Mletá paprika (štipľavá alebo chilli)
Z masla a bryndze pripravte jemnú nátierku. Pridajte pol kávovej lyžičky drvenej rasce a 1 – 2 lyžičky sladkej mletej papriky. Pokiaľ máte radi pikantnejšiu nátierku, pridajte pre intenzívnejšiu chuť štipľavú papriku alebo chilli. Podávajte s tmavým chlebom, celozrnným pečivom alebo so sendvičom. Toastový chlieb môže byť tiež skvelou voľbou.
Nasekajte cibuľu, ktorú môžete podávať zvlášť, aby si ju každý pridal podľa ľubovôle alebo ju primiešať do zmesi, ako keď robíte bryndzovú cibuľovú nátierku.
OŠKVARKOVÁ NÁTIERKA
Oškvarková nátierka jednoznačne bojuje s bryndzovou o prvé miesto. Poďme si spoločne pripomenúť recept, ktorý však už väčšina z nás pozná naspamäť!
- 200 g oškvarkov, studených
- 2 vajcia – uvarené natvrdo – potom ich nahrubo nastrúhajte
- 3 nakladané uhorky – takisto ich bude potrebné nastrúhať
- 4 jarné cibuľky, biela časť nakrájaná nadrobno, zelená na kolieska + na ozdobenie
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 3 lyžice majonézy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- chlieb
Škvarky najemno zomeľte v mlynčeku na mäso. Pridajte nastrúhané vajcia a uhorku, nakrájanú jarnú cibuľku, horčicu, majonézu a podľa chuti osoľte a okoreňte. Nátierku potom namažte na tmavý chlieb alebo na špeciálny bielkovinový chlieb a ozdobte zelenou vňaťou jarnej cibuľky, nakrájanou na kolieska.
Chlieb môžete samozrejme nakrájať na menšie jednohubky a podávať zvlášť v ošatke. Každý hosť si potom natrie chlieb sám a ozdobí podľa potreby.