Pripravte si doma nadýchaný domáci chlieb s výborným pestom z medvedieho cesnaku. Samotné pesto si môžete buď vyrobiť sami alebo ho kúpiť hotové.
Rolovaný chlieb sa najčastejšie robí s použitím droždia – to znamená, že budeme piecť takzvaný “nekváskový chlieb“.
Čo budete potrebovať?
- 300 ml vody
- 60 g oleja
- 1 lyžičku medu
- 1,5 lyžičky soli
- 200 g hladkej múky
- 400 g pšeničnej chlebovej múky
- 13-15 g čerstvého droždia
- 100 g pesta z medvedieho cesnaku
- 70-80 g tvrdého syra
- Tuk na vymastenie formy
Najprv si pripravte kvások (100 ml vody, med, 130 g hladkej múky a droždie). Kvások nechajte kysnúť zhruba 45 minút. Následne pridajte zvyšné suroviny (okrem pesta a syra) a vyrobte cesto, ktoré tiež nechajte kysnúť – tentoraz približne hodinu. Počas kysnutia cesto ešte raz až dvakrát prepracujte.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte ho do obdĺžnikového tvaru. Potom vezmite pesto z medvedieho cesnaku, premiešajte s najemno nastrúhaným syrom a obdĺžnik cesta touto zmesou potrite takmer až k okrajom.
Potom stačí cesto zvinúť. Buď ho zrolujte ako klasickú roládu (iba z jednej strany) alebo zrolujte oba okraje smerom k stredu. Zrolovaný chlieb vložte do tukom vymastenej chlebovej formy, nechajte ešte zhruba hodinu vykysnúť a následne ho upečte (zhruba 35 minút na 190 °C).