Štedrák sa v niektorých regiónoch spája s vianočným obdobím, konkrétne so Štedrým večerom, čo vyplýva aj z jeho názvu. Okrem toho, že ide o štedrú sladkú pochúťku, je aj kombináciou viacerých tradičných surovín, akými sú orechy, mak a tvaroh. Už ste si ho skúšali pripraviť z kvásku lievito madre? Tí, ktorí ho doma pečú pravidelne, rozdiel v chuti určite spoznajú. Vyskúšajte náš recept na kváskový štedrák.
Suroviny:
Na cesto:
- 500 g hladkej alebo polohrubej múky Penam
- 300 ml teplého mlieka
- 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 žĺtky izbovej teploty
- 50 g bravčovej masti alebo masla
Maková plnka: 150 g maku zalejeme cukrovým sirupom (na ten povaríme 120 ml vody a 100 g cukru asi 5 minút), pridáme citrónovú kôru, premiešame a necháme postáť.
Orechová plnka: 150 g mletých orechov premiešame s 2 PL strúhanky a 1 ČL mletej škorice a zalejeme cukrovým sirupom (120 ml vody povaríme 5 minút so 100 g cukru).
Tvarohová plnka: Premiešame 200 g hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, 1 bielok vyšľahaný do tuha, 2 PL múky a 3 PL kryštálového cukru.
Ešte za hrsť hrozienok vopred namočených v rume, 1 vajce na potieranie a práškový cukor na posypanie.
Ako na to?
- Večer pred spaním nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke nakysnúť.
- Na druhý deň ráno dáme do misy mixéra múku, primiešame kryštálový cukor, pridáme žĺtky, masť alebo maslo, teplé mlieko a tzv. rozkvas. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa začína odlepovať od okrajov misy. Na pomúčenej pracovnej doske ho potom ešte ručne premiesime a necháme v prikrytej miske v teple kysnúť. Kysnutie môžeme urýchliť tak, že cesto dáme v uzatvorenej miske do rúry vyhriatej na 40 °C.
- Kým cesto kysne, pripravíme si všetky tri druhy plniek. Na orechovú a makovú zalejeme mleté orechy so strúhankou či mak spolu s dochucovadlami (tzn. s citrónovou kôrou alebo so škoricou) cukrovým sirupom, premiešame a necháme odstáť. Na tvarohovú plnku vyžmýkame tvaroh, rozmiešame ho s cukrom, múkou a so žĺtkom a napokon primiešame do tuha vyšľahaný bielok.
- Keď cesto vykysne a zväčší objem, rozdelíme ho na štyri rovnaké časti (ideálne ich odvážime). Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme štedrák piecť. Plech najprv potrieme tenkou vrstvou tuku a položíme naň prvý plát cesta. Na ten nanesieme plnku (napríklad makovú) a rovnomerne ju rozotrieme po ceste. Na makovú plnku položíme druhý plát cesta a naň orechovú plnku. Rovnako ako v prvom prípade ju rovnomerne rozotrieme a prikryjeme tretím plátom cesta. Napokon nanesieme tvarohovú plnku. Z posledného plátu cesta spravíme prúžky hrubé asi 1 cm a pomocou nich vytvoríme na povrchu koláča mriežku. Do otvorov mriežky poukladáme hrozienka.
- Takto pripravený štedrák necháme prikrytý asi 20 minút podkysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 °C. Koláč potom pečieme približne 40 – 45 minút.
- Štedrák možno pripraviť aj v iných podobách, napríklad cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme na kruh a ten ľubovoľne ozdobíme plnkami, hrozienkami, prípadne mandľami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na približne polhodinu.
TIP
Máte doma všetky pomôcky na kváskovanie? Skontrolujte svoju výbavu za pomoci praktickej infografiky.
Milí čitatelia, je kváskový štedrák pevnou súčasťou vášho sviatočného stola? Ak áno, akým spôsobom ho pripravujete? Neváhajte sa s nami podeliť aj o jeho výslednú podobu, potešíme sa.
Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí.