Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskové šišky

  • 8. novembra 2023

Obľúbený sladký obed v podobe šišiek sa mnohým z nás spája s detstvom. Nadýchané vláčne cesto, plnka a práškový cukor na povrchu boli zážitkom pri každom zahryznutí. Urobte radosť sebe i svojim blízkym a pripravte si domáce šišky z kvásku lievito madre. Prekvapí vás ich mäkkosť a úplne nový zážitok z prípravy kysnutého cesta.

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky na koláče Penam
  • 300 ml teplého mlieka
  • 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky izbovej teploty
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipka soli

Na plnku:

  • jablková výživa (resp. rozvarené a rozmixované jabĺčka s trochou mletej škorice)
  • práškový cukor na posypanie

Ako na to?

  • Večer pred spaním nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána nakysnúť. Rovnako postupujeme s múkou, cukrom a vajcami – na kuchynskú linku ich vyložíme v predvečer pečenia, aby získali izbovú teplotu.
  • Ráno preosejeme do misy hladkú múku Penam, pridáme kryštálový cukor, citrónovú kôru a soľ a všetky suché suroviny premiešame metličkou. Potom pridáme žĺtky, 80 g nakysnutého nakŕmeného kvásku lievito madre a teplé (nie horúce) mlieko. Vymiesime kompaktné, pružné a hladké cesto. Uložíme ho do misky, zľahka potrieme tenkou vrstvou oleja a prikryté ho necháme kysnúť v rúre vyhriatej na 40 °C. Asi po 3 – 4 hodinách bude cesto krásne vykysnuté. Vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré obrátenou stranou kladieme na pomúčenú textilnú utierku. Na povrchu ich zľahka poprášime múkou, prikryjeme druhou utierkou a necháme aspoň polhodinu podkysnúť.
  • Do vykysnutých šišiek spravíme v strede priehlbinu, do ktorej budeme po vysmažení dávať jablkovú plnku. Šišky smažíme v dostatočnom množstve oleja alebo masti (aby plávali). Odporúčame tuk zohriať na max. 160 °C a šišky z oboch strán pomaly opekať do zlatohneda. Pomalým smažením sa šišky rovnomerne prepečú aj na povrchu, aj vnútri.
  • Po dopečení ich vyberieme dierkovanou naberačkou a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať prebytočný tuk. Podávame ich ešte teplé, posypané práškovým cukrom, naplnené jablkovou výživou alebo džemom.

TIP

Založenie a živenie domáceho kvásku má svoju postupnosť. Overte si, aké kroky je potrebné dodržať, ako kvások udržiavať a v prípade potreby aj ozdraviť.

Ak sa rozhodnete recept na kváskové šišky vyskúšať, určite sa s nami neváhajte podeliť o výsledok i dojmy z chutí. Tešíme sa na vaše kulinárske výtvory.

Michaela Smolová
Michaela Smolová

Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

Témy
  • kváskovanie
  • Pečivo
  • recept
  • seriál
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}