Obľúbený sladký obed v podobe šišiek sa mnohým z nás spája s detstvom. Nadýchané vláčne cesto, plnka a práškový cukor na povrchu boli zážitkom pri každom zahryznutí. Urobte radosť sebe i svojim blízkym a pripravte si domáce šišky z kvásku lievito madre. Prekvapí vás ich mäkkosť a úplne nový zážitok z prípravy kysnutého cesta.
Suroviny:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky na koláče Penam
- 300 ml teplého mlieka
- 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
- 50 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky izbovej teploty
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- štipka soli
Na plnku:
- jablková výživa (resp. rozvarené a rozmixované jabĺčka s trochou mletej škorice)
- práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Večer pred spaním nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána nakysnúť. Rovnako postupujeme s múkou, cukrom a vajcami – na kuchynskú linku ich vyložíme v predvečer pečenia, aby získali izbovú teplotu.
- Ráno preosejeme do misy hladkú múku Penam, pridáme kryštálový cukor, citrónovú kôru a soľ a všetky suché suroviny premiešame metličkou. Potom pridáme žĺtky, 80 g nakysnutého nakŕmeného kvásku lievito madre a teplé (nie horúce) mlieko. Vymiesime kompaktné, pružné a hladké cesto. Uložíme ho do misky, zľahka potrieme tenkou vrstvou oleja a prikryté ho necháme kysnúť v rúre vyhriatej na 40 °C. Asi po 3 – 4 hodinách bude cesto krásne vykysnuté. Vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré obrátenou stranou kladieme na pomúčenú textilnú utierku. Na povrchu ich zľahka poprášime múkou, prikryjeme druhou utierkou a necháme aspoň polhodinu podkysnúť.
- Do vykysnutých šišiek spravíme v strede priehlbinu, do ktorej budeme po vysmažení dávať jablkovú plnku. Šišky smažíme v dostatočnom množstve oleja alebo masti (aby plávali). Odporúčame tuk zohriať na max. 160 °C a šišky z oboch strán pomaly opekať do zlatohneda. Pomalým smažením sa šišky rovnomerne prepečú aj na povrchu, aj vnútri.
- Po dopečení ich vyberieme dierkovanou naberačkou a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať prebytočný tuk. Podávame ich ešte teplé, posypané práškovým cukrom, naplnené jablkovou výživou alebo džemom.
TIP
Založenie a živenie domáceho kvásku má svoju postupnosť. Overte si, aké kroky je potrebné dodržať, ako kvások udržiavať a v prípade potreby aj ozdraviť.
Ak sa rozhodnete recept na kváskové šišky vyskúšať, určite sa s nami neváhajte podeliť o výsledok i dojmy z chutí. Tešíme sa na vaše kulinárske výtvory.
Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí.