Správna francúzska bageta musí chrumkať. Ako ju pripraviť doma tak, aby bola hladká, nadýchaná a pritom dokonalo krehká?
S odvahou a chuťou do toho
Pustite sa do francúzskej kuchyne aj vy. Ak ste vášnivý pekár alebo ste zatiaľ piekli “len” domáci chlieb a na bagetu ste si ešte netrúfli, je ten pravý čas!
Čo budete potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 2 a pol lyžičky sušeného droždia
- 375 ml vody
- 1 a pol lyžičky soli
Opäť sa jedná o tzv. nekváskové pečivo, takže budete samozrejme potrebovať droždie. To zmiešajte s 300 ml vody a nechajte pár minút odstáť. V druhej mise zmiešajte väčšinu múky so soľou, pridajte rozpustené droždie, premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 20 minút kysnúť. Následne pridajte zvyšok múky a vody a vypracujte hladké cesto.
Nechajte znova vykysnúť, tentoraz 90 minút, potom cesto stlačte päsťou a nechajte vykysnúť ešte raz. Vykysnuté cesto vyklopte z misy, rozdeľte na 3 časti a ručne z pripravených častí vytvarujte 3 valčeky. Tie nechajte opäť vykysnúť asi 30 minút – tentoraz už poslednýkrát.
Do každej bagety potom ešte pred vložením do rúry urobte 3 šikmé zárezy ostrým nožom. Potom už len stačí upiecť – 20 minút na 240 °C by malo stačiť.