Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Čo so starším pečivom? Týchto 15 tipov vás presvedčí dať mu ešte šancu!

  • 27. apríla 2022

Ak vám doma zostalo staršie pečivo, určite ho nevyhadzujte! A to nielen kvôli ekologickosti či úspornosti tohto riešenia. Pravá gazdiná totiž aj z mála dokáže vyčariť zázraky. A presne to si povedia aj všetci vaši blízki, keď im oznámite, že tá dobrota, ktorá zo stola práve zmizla, je z pečiva, ktoré ste už takmer odpísali. Zázrak!

V prvom rade si staré pečivo určite nenechávajte na kŕmenie vtáctva, pretože vám sa zíde a labutiam či kačkám môže skôr uškodiť. Poďme si spolu radšej ukázať niekoľko praktických tipov, ako zo starších rožkov, chleba či žemlí vykúzlite opäť chutné dobroty.

1. Strúhanka

Azda najčastejším spôsobom, ako využiť staršie pečivo, je nechať ho úplne vysušiť a neskôr spracovať na strúhanku. Tá sa v domácnosti vždy zíde či už na obaľovanie chutných rezňov, zahustenie fašírok, alebo ako chutná posýpka na obľúbené tvarohové gule. Sušiť môžete rožky, žemle, ale rovnako aj chlieb.

2. Chlieb vo vajci

Druhým favoritom vo frekvencii využitia staršieho pečiva, hlavne chleba, je rozhodne jeho verzia poriadne „vykúpaná“ v rozšľahanom vajíčku. Pekne do zlatista opiecť, pridať syr, kečup, šunku alebo čo máte radi a raňajky či rýchla večera pre celú rodinu sú hotové.

3. Francúzsky toast

Rovnako rýchlo a bez väčších kulinárskych zručností zvládnete pripraviť aj francúzske toasty. Je to v podstate tiež chlebík vo vajíčku, ale v sladkej verzii. Namiesto soli do vajíčok pridajte vanilkovú arómu, cukor a štandardne opečte. K hotovým francúzskym toastom sa skvele hodí čerstvé ovocie, javorový sirup, džem, škorica alebo aj šľahačka.

4. Krutóny

Prečo by ste ich kupovali, keď si ich môžete jednoducho pripraviť doma z nevyužitého pečiva? Všetko staršie pečivo, ktoré vám zostalo, nakrájajte na kocky, dajte na plech a šup s ním do rúry. O pár minút máte hotovo. Takto upečené krutóny vám v správnom obale na chladnom a tmavom mieste vydržia aj niekoľko týždňov, než sa zmocnia úlohy doplniť chute vašej obľúbenej polievky.

5. Žemľovka

Jednými milovaná, druhými nenávidená – to je nefalšovaná slovenská žemľovka. Ak patríte do prvej skupiny, staršie pečivo bude pre vás alfou a omegou. Tvorí totiž základ tohto receptu. Prichystajte si ešte škoricu, jablká, tvaroh a všetko ostatné, čo vám bude treba na prípravu obeda, ktorý prevonia celú vašu domácnosť.

6. Zapekané rožky

Ak rožky ešte nie sú úplne tvrdé, ale iba staršie, skvelý spôsob, ako ich využiť, je dať ich zapiecť s vašimi obľúbenými surovinami. Výborná je verzia s topeným syrom a cibuľkou navrchu. Milovníkov pizzových chutí zas poteší kombinácia kečupu, bazalky, šunky, kukurice a syra. Nechajte pracovať svoju fantáziu a aktuálne chute a obložte si rožky tým, čo máte najradšej. Po 20 minútach na 200 °C máte dobrotu hotovú.

7. Žemľová knedľa

Niet nad pravú domácu knedľu od babičky. Presne takú si môžete urobiť zo staršieho pečiva, hoci do penzie máte ešte ďaleko. Skúste napríklad tento recept.

Budete potrebovať:

  • 500 g starších žemlí alebo chleba
  • 2 vajíčka
  • mlieko podľa potreby
  • malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • trochu sušeného oregana
  • 3 stredne veľké žlté cibule
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 – 4 plátky slaniny alebo šunky (voliteľné)
  • štipku muškátového orieška

Postup:

  • Pečivo nakrájajte na kocky a zmiešajte s nasekanou vňaťou. Na lyžici oleja opražte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte slaninu alebo šunku (voliteľné) a nechajte spolu pražiť. Túto zmes potom pridajte do chleba, vmiešajte vajcia, korenie, soľ a mlieko, ktoré pridávajte postupne tak, aby ním bolo pečivo dobre nasiaknuté.  
  • Všetko spolu riadne premiešajte rukami a nechajte odstáť 15 minút.
  • Mala by vám vzniknúť mäkšia zmes, ktorá je tvarovateľná.
  • Pripravte si potravinársku fóliu a zo zmesi tvarujte hrubšie štangle, ktoré do fólie zabaľte. Môžete uzavrieť gumičkou.
  • Knedle, resp. štangle poprepichujte špáradlami a dajte zamraziť do mrazničky.
  • Takto pripravené knedle môžete nechať v mrazničke dovtedy, kým ich nebudete potrebovať.
  • Po vybratí dajte variť do vriacej vody na cca 20 minút.
  • Servírujte k obľúbenému jedlu. Dobrú chuť.

8. Falošné cesnakové štangle

Štangle je ideálne pripraviť zo starších rožkov alebo bagiet. Rožky pozdĺžne rozkrojte na polovicu a tú ešte na polovicu alebo tretiny. Potrite cesnakom, pokvapkajte olivovým olejom a dajte zapiecť do rúry. Môžete si ich dopriať len tak k telke na chrumkanie alebo ako prílohu k polievke.

9. Pizza

Povedali by ste, že zo starého pečiva ešte môže vzniknúť chutná pizza? Jednoducho pečivo nakrájajte na cca 1 cm hrubé kúsky, namočte ich na pár sekúnd do vody alebo mlieka a poukladajte na plech tak, aby na ňom nezostalo žiadne voľné miesto. Ďalej postupujte ako pri klasickom pizzovom ceste. Poukladajte naň všetky svoje obľúbené suroviny a dajte upiecť do vami žiadanej chrumkavosti.

10. Bruschetty

Ďalšia výborná možnosť, ako využiť staršie rožky, je pripraviť z nich obľúbenú taliansku špecialitu – chrumkavé bruschetty. Samozrejme, môžete použiť aj bagety. Pokiaľ však máte rožky, krájajte ich čo najviac pozdĺžne, aby vám vznikli väčšie kúsky. Potrite olejom a pridajte vaše obľúbené suroviny – cesnak, bylinky, rajčiny, bazalkové pesto a pod. Zapečte a vychutnávajte.

11. Chlebové placky

Na chlebové placky budete potrebovať 2 rožky alebo 3 krajce chleba, lyžicu kyslej smotany, deci smotany na šľahanie, 1 lyžicu strúhanky, polovičku cibule, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, trochu vody a 5 kúskov salámy či šunky, ktorú máte radi. Pečivo, salámu, cesnak aj cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a miešajte s ostatnými surovinami, až vznikne cesto. Pečte na panvici ako klasické placky.

12. Raňajky nášho detstva – nadrobené

Dokonalé bezstarostné rána nášho detstva si pripomeniete, ak necháte staršie rožky a chlebík urobiť vám službu. Nakrájajte ich do misky, posypte grankom (alebo kakaom a práškovým cukrom) a zalejte teplým mliekom. Garantujeme, že tejto na prvý pohľad zvláštne znejúcej kombinácie sa nebudete vedieť dojesť.

13. Vajíčkové muffiny

Vyšľahajte asi 5 vajíčok, osoľte, okoreňte a pridajte 2 na malé kúsky nakrájané rožky alebo 2 – 3 krajce chlebíka. Do zmesi pridajte cca 250 g zeleninovej zmesi (môže byť konzerva mrkvy, hrášku a kukurice) a lyžičku kypriaceho prášku. Naplňte formičky na muffiny a dajte piecť na 180 °C na cca 15 – 20 minút.

14. Plnené rožky

Staršie rožky v strede rozkrojte na polovice a vyberte z nich vnútro. Tretinu odložte a zmiešajte ju s vašou obľúbenou smotanovou nátierkou, na kúsky nakrájanou slaninkou, troškou najemno nakrájanej cibuľky a bielej papriky. Zmes lyžičkami vložte do rožka a poriadne utlačte. Dajte zapiecť na cca 12 – 15 minút na 200 °C.

15. Slaný koláč

Veľmi jednoduchý koláč, ktorý môže trochu pripomínať žemľovku, ale v slanej verzii ho pripravíte za pár minút. Vezmite formu na pečenie a začnite ju vykladať nátierkou natretým chlebom, až kým na dne nezostane voľné miesto. Ďalej vrstvite šunku, paradajku, cibuľku či dokonca kúsky klobásy, opäť chlieb, až kým nezaplníte formu po vrch. Polejte 3 osolenými rozšľahanými vajíčkami a dajte piecť na 190 °C na 15 – 20 minút.

Tak ako, vybrali ste si svojho favorita? Ak jeden z našich tipov vyskúšate, neváhajte sa s nami podeliť o svoje kulinárske výtvory, prípadne nám napíšte ďalšie tipy, ako spracovať staršie pečivo. Prajeme veľa chutných nápadov!

Témy
  • Chlieb
  • Pečivo
  • recept
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024
4 komentáre
  1. Avatar Kralova Alžbeta píše:
    16. mája 2022 o 9:08

    Rozkrojiť pozdľžne rožky, vydlabať, naplniť tvarohovou sladkou plnkou so striedkou z rožkou ,priklopiť druhou polkou rožka. Vypražiť v oleji, posypať vanilkovym cukrom.

    Odpovedať
    1. Redakcia Redakcia píše:
      30. mája 2022 o 13:37

      Dobrý deň, Alžbetka, ďakujeme za chutnú inšpiráciu. 🙂

      S pozdravom redakcia magazínu Penam

      Odpovedať
  2. Avatar Eva Macikova píše:
    21. mája 2022 o 10:52

    Ďakujem, všetko je chutné. Já zvyknem naplniť rožky s tvarohom, ktorý si ochutím ako do koláča. Konce rožkov odrežeme naplníme tvarom dám do palacinkoveho cesta a opečiem. Deťom veľmi chutí. Aj Vám prajem, dobrú chuť.

    Odpovedať
    1. Redakcia Redakcia píše:
      30. mája 2022 o 13:43

      Dobrý deň, Evka, sme radi, že sa vám naše tipy pozdávajú. Ďakujeme aj za vaše odporúčanie na recept, znie vynikajúco! 🙂

      S pozdravom redakcia magazínu Penam

      Odpovedať

Napísať odpoveď pre Eva Macikova Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}