Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Novinky

Predstavitelia vlády na pôde nitrianskej pekárne

  • 27. apríla 2022

Našu nitriansku pekáreň poctili svojou návštevou počas cesty po regiónoch Slovenska pán predseda vlády SR, Eduard Heger, spoločne s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, pánom Samuelom Vlčanom. S vedením spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s. prerokovali aktuálnu situáciu v pekárenskom priemysle, ktorý reflektuje na neustále zvyšovanie cien energií a vstupných surovín a zároveň im boli bližšie predstavené náklady spojené s odvodovým zaťažením kategórie podnikov hospodárskej mobilizácie, do ktorej spoločnosti skupiny PENAM SLOVAKIA patria.

Obaja predstavitelia vlády pripravili na pôde nitrianskej pekárne tlačovú konferenciu, na ktorej okrem iného ubezpečili obyvateľov Slovenska, že nedostatok potravín ani nedostatok surovín na výrobu potravinárskych produktov nehrozí. Zároveň uviedli, že Slovenská republika má výrazne viac obilnín, ako spotrebuje, 168 % spotreby dokáže vyprodukovať, čiže má dosť aj na export.

Vláda chce zabrániť špekulatívnemu zvyšovaniu zisku, preto ministerstvo pôdohospodárstva podľa slov premiéra sleduje ceny potravín, monitoruje skladové zásoby pre jednotlivé obchody a dohodlo sa s obchodníkmi na stabilných cenách 13 základných potravín. „V dohľadnom čase budeme mať na Slovensku spracovateľskú linku na výrobu jedlých olejov, čo nám zabezpečí sebestačnosť vo výrobe oleja. Podarilo sa nám vyrokovať výnimku v Európskej únii, aby sme mohli osiať o 36.000 hektárov viac, zvýšili sme finančnú podporu z našich európskych zdrojov. Desiatky miliónov eur pôjdu na investície, technológie, do logistiky a na rekonštrukcie,“ konkretizoval opatrenia premiér.

Podľa ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana vláda rozhodla o zvýšení spolufinancovania projektových podpôr z 26 na 37 percent, čo je o 288 miliónov eur viac na rozvoj agropotravinárstva. „Okrem toho posilňujeme aj tretí pilier, to sú priame štátne pomoci. Máme pripravené schémy pomoci v desiatkach miliónoch eur, ktoré majú pomôcť zvládnuť krízovú situáciu, ktorá vznikla na trhu,“ povedal Vlčan.

K ďalším opatreniam patrí výnimočná podpora z prostriedkov Európskej únie 5 miliónov eur a z národného rozpočtu vo výške viac ako 10 miliónov eur. Tieto zdroje sú určené na pomoc prvovýrobcom aj potravinárom.

Okrem zásadných tém, ktoré v súčasnosti rezonujú slovenskou spoločnosťou, sme predstaviteľom vlády pripravili i prehliadku nitrianskej pekárne, kde mali obaja páni možnosť vyskúšať si prácu pekárov a zapliesť si vlastnú vianočku. O tom, že to pekarina nie je jednoduchá práca, tak mali možnosť presvedčiť sa na vlastnej koži.

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}