Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskový štedrák

  • 6. decembra 2023

Štedrák sa v niektorých regiónoch spája s vianočným obdobím, konkrétne so Štedrým večerom, čo vyplýva aj z jeho názvu. Okrem toho, že ide o štedrú sladkú pochúťku, je aj kombináciou viacerých tradičných surovín, akými sú orechy, mak a tvaroh. Už ste si ho skúšali pripraviť z kvásku lievito madre? Tí, ktorí ho doma pečú pravidelne, rozdiel v chuti určite spoznajú. Vyskúšajte náš recept na kváskový štedrák.

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky Penam
  • 300 ml teplého mlieka
  • 80 g nakŕmeného kvásku lievito madre
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 žĺtky izbovej teploty
  • 50 g bravčovej masti alebo masla

Maková plnka: 150 g maku zalejeme cukrovým sirupom (na ten povaríme 120 ml vody a 100 g cukru asi 5 minút), pridáme citrónovú kôru, premiešame a necháme postáť.

Orechová plnka: 150 g mletých orechov premiešame s 2 PL strúhanky a 1 ČL mletej škorice a zalejeme cukrovým sirupom (120 ml vody povaríme 5 minút so 100 g cukru).

Tvarohová plnka: Premiešame 200 g hrudkového tvarohu, 1 žĺtok, 1 bielok vyšľahaný do tuha, 2 PL múky a 3 PL kryštálového cukru.

Ešte za hrsť hrozienok vopred namočených v rume, 1 vajce na potieranie a práškový cukor na posypanie.

Ako na to?

  • Večer pred spaním nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke nakysnúť.
  • Na druhý deň ráno dáme do misy mixéra múku, primiešame kryštálový cukor, pridáme žĺtky, masť alebo maslo, teplé mlieko a tzv. rozkvas. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa začína odlepovať od okrajov misy. Na pomúčenej pracovnej doske ho potom ešte ručne premiesime a necháme v prikrytej miske v teple kysnúť. Kysnutie môžeme urýchliť tak, že cesto dáme v uzatvorenej miske do rúry vyhriatej na 40 °C.
  • Kým cesto kysne, pripravíme si všetky tri druhy plniek. Na orechovú a makovú zalejeme mleté orechy so strúhankou či mak spolu s dochucovadlami (tzn. s citrónovou kôrou alebo so škoricou) cukrovým sirupom, premiešame a necháme odstáť. Na tvarohovú plnku vyžmýkame tvaroh, rozmiešame ho s cukrom, múkou a so žĺtkom a napokon primiešame do tuha vyšľahaný bielok.
  • Keď cesto vykysne a zväčší objem, rozdelíme ho na štyri rovnaké časti (ideálne ich odvážime). Každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme štedrák piecť. Plech najprv potrieme tenkou vrstvou tuku a položíme naň prvý plát cesta. Na ten nanesieme plnku (napríklad makovú) a rovnomerne ju rozotrieme po ceste. Na makovú plnku položíme druhý plát cesta a naň orechovú plnku. Rovnako ako v prvom prípade ju rovnomerne rozotrieme a prikryjeme tretím plátom cesta. Napokon nanesieme tvarohovú plnku. Z posledného plátu cesta spravíme prúžky hrubé asi 1 cm a pomocou nich vytvoríme na povrchu koláča mriežku. Do otvorov mriežky poukladáme hrozienka.
  • Takto pripravený štedrák necháme prikrytý asi 20 minút podkysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 °C. Koláč potom pečieme približne 40 – 45 minút.
  • Štedrák možno pripraviť aj v iných podobách, napríklad cesto rozdelíme na štyri časti, každú vyvaľkáme na kruh a ten ľubovoľne ozdobíme plnkami, hrozienkami, prípadne mandľami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na približne polhodinu.

TIP

Máte doma všetky pomôcky na kváskovanie? Skontrolujte svoju výbavu za pomoci praktickej infografiky.

Milí čitatelia, je kváskový štedrák pevnou súčasťou vášho sviatočného stola? Ak áno, akým spôsobom ho pripravujete? Neváhajte sa s nami podeliť aj o jeho výslednú podobu, potešíme sa.

Michaela Smolová
Michaela Smolová

Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

Témy
  • kváskovanie
  • Pečivo
  • recept
  • seriál
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}