Vždy vám prišlo pohodlnejšie kúpiť cestoviny v supermarkete, pretože ste si mysleli, že vyrobiť domáce cestoviny je príliš zložité? Omyl – stačí vedieť ako na to a obetovať trochu času!
Domáce tagliatelle
Domáce cestoviny možno samozrejme vytvoriť čisto manuálne, avšak vyvaľkať cesto tak, aby bolo všade rovnako hrubé, trvá dlho a zo začiatku vám to príliš nepôjde. Uľahčite si teda prácu a využite strojček na cestoviny.
Tagliatelle sú širšie ploské rezance, široké približne 6 – 7 mm.
Čo budete potrebovať?
- 400 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 4 – 6 lyžíc olivového oleja
- soľ
Rozmiešajte olej, vajce a soľ. Do tejto zmesi postupne pridávajte múku a dobre miešajte. Podľa potreby môžete pridať až 1 lyžicu vody. Cesto je vtedy hotové, keď je pružné, ale aj pomerne mäkké. Pri vaľkaní totiž prijme ešte trochu múky z dosky.
Cesto potom zabaľte do fólie (zatiaľ nerozvaľkané) a nechajte zhruba pol hodiny odpočinúť. Potom valčekom vyvaľkajte na tenko, alebo použite strojček na cestoviny. Vyvaľkané cesto niekoľkokrát preložte na seba a podľa potreby krájajte tenšie alebo silnejšie rezance.
Nakoniec stačí domáce tagliatelle povariť v dostatočne osolenej vode, a to po dobu 3 minút – teda o dosť kratšie, než ste zvyknutí u kupovaných cestovín.