Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Poznáte tieto príslovia, porekadlá či pranostiky o chlebe?

  • 20. apríla 2022

Chlieb je život. Napokon, aj jedno z porekadiel hovorí, že chleba sa nikdy neprejeme. Pomohol prežívať generáciám po tisícky rokov a oprávnene si vyslúžil úctu. Chlieb však je aj zdravie a radosť – jeho pečenie je rituál a pre mnohých i poslanie. O tom, že ľudia ho vnímali iba v tom najlepšom svetle, svedčí množstvo úsloví, ktoré sa tradovali a zachovali podnes. Ktoré z nich poznáte?

Pôvod slova chlieb

Etymológia vychádza zo starej angličtiny. Slovo „bread“ je spoločné pre mnohé germánske jazyky. Príkladom je nemecký „brot“, dánsky „brød“, holandský „brood“ či švédsky „bröd“. Odhaduje sa, že pôvod má spojitosť s koreňom slova „break“ vo význame lámať. Jeho prvé použitie totiž súvisí s tzv. broken pieces, čiže odlomenými kúskami, a tiež s latinským „crustum“ s podobným významom. Zaujímavé sú i pôvodné názvy chleba v iných jazykoch. Napríklad pomenovanie „hlaf“ pravdepodobne súvisiace s dnešným anglickým názvom „loaf“, čiže bochník. Ďalej chlieb ako „hlieb“ v starej hornej nemčine, „leib“, v modernej nemčine „laib“, v estónčine „leib“, vo fínčine „leipä“ a v ruštine „chleb“ (хлеб).

Vedeli ste, že?

Anglické oslovenia lord a lady súvisia s chlebom. Pomenovanie lord vychádza zo staroanglického „hlaford“, čo doslovne znamená strážca chleba, lady je zo staroanglického „hlæfdige“ vo význame miesiaca chlieb. Pán domu je v tomto ponímaní ten, kto má zabezpečiť jedlo, pani domu tá, ktorá sa má postarať o jeho prípravu.

Ľudové príslovia a porekadlá o chlebe

Slovensko je typické bohatým zastúpením rôznych ustálených slovných spojení, akými sú príslovia, porekadlá či pranostiky. Chlieb má v rámci nich svoje čestné miesto, napokon, história tohto stáročiami uctievaného pokrmu sa datuje ešte do obdobia pred naším letopočtom. Formovala sa tak nielen jeho podoba a chuť, ale aj tradície, povery, tzv. povedačky a úslovia.

„Jedz chlieb a pi vodu, neprídeš na chudobu.“ Skromnosť a striedmosť sú nepochybne vlastnosti, ktoré by si v súčasnosti zaslúžili povýšiť v rebríčku hodnôt. Ďalšie úslovie k nim pridáva pre mnohých tie najdôležitejšie hodnoty – slobodu a rovnosť: „Chlieb, cibuľa a sloboda sú lepšie než kura, med a robota.“ Veď predsa „kto sa rovná s chlebom, rovná sa i s ľuďmi“. Ich význam si človek uvedomí najmä mimo domova. Obzvlášť ak sa dlhšie nachádza mimo svojej krajiny. Vtedy si naozaj povie: „Lepší doma krajec chleba než v cudzine krava celá.“

Naši predkovia mnoho ráz pocítili, že „lepšie jesť chlebík v pokoji ako koláč v rozbroji“. Nie každý sa totiž riadil myšlienkou: „Kto do teba kameňom, ty doňho chlebom.“ Avšak našli sa a našťastie dodnes existujú aj láskyplní ľudia, dokonca až tak veľmi, „že by ich mohol na chlieb natierať“. Ale pozor, toto môže byť nebezpečné, najmä ak ide o svadbu – „oženiť sa, to nie je chlieb požičať“. Vtedy by mohlo, aj keď v trochu obmenenom význame, navždy platiť: „Čí chlieb ješ, toho pieseň spievaj.“

Na Slovensku máme zvyk vítať ľudí chlebom a soľou a vzdávať im tak úctu. Predošlé generácie verili, že úcta by mala kráčať ruka v ruke so šľachetnými a správne mienenými skutkami: „Chlieb so soľou a skutok s dobrou vôľou.“ Verili aj, že všetko v živote si treba zaslúžiť: „Lepší kúsok chleba z práce než pečienka z milosti.“ Súhlasíte? Ak aj nie, žiadne obavy, nestane sa, že by vás niekto „znosil tak, že ani pes by si kus chleba od vás nevzal“. Jedno všeobecné odporúčanie však pre vás máme: „Tak žite, aby bolo aj chleba, aj neba.“

Uhádli by ste, kde takto hovorili o chlebe?

Naša krajina je okrem iného typická veľkým množstvom nárečí. Dokonca v rámci malého územia okresu sa môžete stretnúť s viacerými dialektmi. Niet sa čo diviť, že niektoré príslovia a porekadlá sa ústnym podaním obmieňali – nielen vo svete, ale aj v každom kúte Slovenska zneli inak.

  • Kedysi sa vyznávalo, že kto človeka platí, tomu on slúži: „U kotroho gazdu pes chľib žre, na toho dvore breše.“ (okresné mesto Humenné)
  • O lakomej žene sa hovorievalo: „Tej sa ruka trasie, keď má komu chľeba otkrojiť.“ (Blatnica, okres Martin)
  • Aj dobrosrdečnosť sa zvykla prirovnávať k chlebu: „Človek dobrí ako kus chľeba.“ (Horná Lehota, okres Brezno)
  • Mať veľké skúsenosti, to znamenalo: „Vedzed vádz jak chleba jescit.“ (Brestovany, okres Trnava)
  • Možno aj vy súhlasíte s tým, že dlhý pobyt na jednom mieste sa človeku napokon zunuje: „Z jennéj pece chliép sa prijjé.“ (Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom)
  • O človeku v nepríjemnej situácii sa dodnes vraví: „Miet po chlebie.“ (Jablonové, okres Malacky)
  • Obzvlášť platí, že nie všetky reči treba brať vážne: „Reči sa hovorá, chlíp sa jí.“(Lukáčovce, okres Nitra)
  • A napokon, nič sa nezmenilo na tom, že chlieb si treba všade zaslúžiť: „Chľib je fšaje o dvoch skorkach.“(Klokočov, okres Čadca)

Pravda v pranostikách?

Samotné korene pranostík siahajú do dávnej minulosti. Cit a zmysel pre vnímanie počasia mali už babylonskí Chaldejci, ale aj Egypťania, Izraeliti, starí Rimania či Gréci. Dôkazom sú mnohé literárne diela, medzi nimi napríklad Homérova Odysea, ale tiež „kalendáre“. Pre našich predkov boli pranostiky podstatné. Riadili sa nimi v rôznych oblastiach, no „predpovede počasia“ sa spájali najmä s úrodou. Dalo by sa povedať, že v súčasnosti klíma začína pranostiky prepisovať. Čo poviete, platia tie o chlebe aj dnes?

  • Keď sa rok so zimou a snehom počína, sľubuje dosť chleba, ale málo vína.
  • Na svätého Marka kto nemá chleba, nech hryzie jablká.
  • Na svätého Lukáša hojnosť chleba i kaše.
  • Pod snehom chlieb, pod dažďom hlad.
  • Ak sa adventný sneh dočká marcového, nebudeš, sedláčku, jesť chleba ražného.
  • Zo suchého júna radi nebývame, za vlhkého vína chleba nemávame.
  • Keď sa hríbov v lete mnoho rodí, rok, ten málo chleba plodí.

Chlieb v citátoch osobností

Nielen v ľudovej slovesnosti mal chlieb svoje čestné miesto. Dostal sa aj do pozornosti rôznych mysliteľov a významných ľudí, vďaka čomu sa nad jeho dôležitosťou môžeme zamýšľať aj v podobe výrokov známych osobností. Je zaujímavé sledovať, že myšlienka zrodená pred mnohými rokmi nestráca vekmi hĺbku, práve naopak.

„Kvety a knihy sú pre mnohých ľudí práve také nevyhnutné ako denný chlieb.“ Možno sa aj vy stotožňujete s citátom francúzskeho spisovateľa Honoré de Balzaca. Väčšina výrokov sa však spája s chlebom vo význame pokrmu pokrmov. Holandský maliar Vincent van Gogh to videl takto: „Kto ľúbi, žije. Kto žije, pracuje. Kto pracuje, ten má chlieb.“ Americký spisovateľ a filozof Henry David Thoreau zase tvrdil: „Pre človeka je lepšie, ak zomrie od hladu, ako keby prišiel pre chlieb o nevinnosť.“ Indický mysliteľ a politik Mahátma Gándhí bol presvedčený, že „ak by sa boh zjavil hladujúcim, neopovážil by sa to urobiť v inej podobe, než je chlieb“.

„Je ťažké ušľachtilo premýšľať, keď premýšľame iba nad tým, kde vziať na chlieb.“ Podobne ako francúzsky filozof Jean-Jacques Rousseau sa vyjadrila aj česká spisovateľka Božena Němcová: „Duch tratí silu, keď ho zaťažuje starosť o každodenný chlieb.“ Pravdivosť týchto citátov sa zvyčajne odhalí až v situácii, z ktorej sa chce každý čo najskôr vymaniť. Ak sa to však podarí, oplatí sa riadiť mottom, ktoré vzišlo z úst belgického katolíckeho kňaza Phila Bosmansa: „Podeľ sa o svoj chlieb a bude chutiť lepšie. Podeľ sa o svoje šťastie a stane sa väčším.“

Podeľte sa nielen o šťastie, ale aj o úslovia o chlebe, ktoré hovorievali vaši starí rodičia či blízki. Ktoré vám dodnes znejú v ušiach? Súhlasíte s nami, že ich nadčasová myšlienka je neodškriepiteľná?

Témy
  • Chlieb
  • Zvyky a tradície
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}