Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Pečivo ako hlavný chod? V akej podobe ho jeme najčastejšie?

  • 24. februára 2021
Apple strudel with raisins and walnuts served with a scoop of vanilla ice cream on a blue plate on a light background.; Shutterstock ID 668516401; Purchase Order: –

Máte čas od času chuť na poriadny burger, chrumkavú pizzu alebo guláš so šiestimi knedlíkmi? Poďme sa pozrieť, ako niektoré z vašich obľúbených dobrôt pripraviť ako praví profesionáli.

Hovädzie burgery

Je to jednoznačne najčastejší spôsob konzumácie pečiva ako hlavného chodu. Ako na to? Rozohrejte gril, alebo grilovaciu panvicu. Okorenené mleté ​​hovädzie mäso potrite tenko olejom a z každej strany grilujte asi 4 minúty. Na povrchu by malo byť mäso opečené dohneda a vnútri ružové. Na poslednú minútku položte na mleté ​​mäso  plátok čedaru, aby sa krásne roztiekol.
Opečte tiež vnútornú stranu žemle na burger. Zmiešajte majonézu s horčicou a potrite ňou spodný diel burgerovej žemle. Naňho položte list šalátu a burger. Ozdobte uhorkami, červenou karamelizovanou cibuľou a pokvapkajte barbecue omáčkou. Potom už stačí len priklopiť a dať sa do jedla.

Žemle na burger  kúpite buď hotové, alebo ak ste milovníci domáceho pečiva, si ich môžete upiecť doma. Čo k tomu budete potrebovať?

  • 350 g hladkej múky
  • 225 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 25 g kryštálového cukru
  • 8 g soli
  • 1 vajíčko izbovej teploty
  • 1 žĺtok izbovej teploty
  • 50 g masla izbovej teploty
  • 1 lyžičku oleja
  • 1 vajíčko (alebo bielko z vajíčka, z ktorého ste oddelili žĺtok do cesta) na potrenie
  • lyžičku sezamových semienok

Vytvorte kvások z droždia, trošku cukru, mlieka a múky. Potom pridajte ďalšie prísady a vytvorte cesto, ktoré je potrebné nechať vykysnúť. Rozdeľte cesto na toľko častí, koľko bude žemlí. Aby ste ľahko vytvorili z cesta žemle na burger, musíte ich dôsledne vytvarovať. Dajte dlane proti sebe a protichodnými pohybmi dlaní so žemľou točte.

Cesto sa vám bude mierne lepiť, preto ho po každom otočení dlaňami akoby “šmykom strhnite” z dosky. Pokračujte, kým nebudú žemle dokonalé. Keď ich budete mať pripravené, umiestnite ich na plech a nechajte ešte chvíľu vykysnúť. Potom ich potrite vajíčkom alebo vaječným bielkom, posypte sezamovými semienkami a dajte piecť do predhriatej rúry na 190 °C na 45 – 60 minút.

Pizza

Už ste niekedy skúšali domácu pizzu? Keď hovoríme “skúšali”, máme na mysli pečenie pravej talianskej pizze z vyzretého cesta. Skúste si pravú taliansku pizzu podľa tradičnej receptúry. Budete potrebovať hladkú pšeničnú múku (500 g), suché droždie (10 g), 2 štipky soli, 2 polievkové lyžice panenského olivového oleja a 3 dcl čistej vody.

Zmiešajte múku, kvasnice a soľ, pridajte olivový olej a zľahka zamiešajte. Až sa cesto bude postupne spájať, začnite ho ručne miesiť  po dobu 5 minút. Cesto musí byť mäkké, vláčne a nesmie sa lepiť. Ak by sa cesto predsa len lepilo, prisypte trochu múky a pokračujte v miesení. Akonáhle bude cesto hotové, nechajte ho v mise, prikryte utierkou a dajte ho na 24 hodín do chladničky “odpočívať”. Na druhý deň  cesto znova ručne prepracujte, vytvarujte do požadovaného tvaru a môžete naň začať klásť prísady. Pizzu je ideálne piecť v teplovzdušnej rúre na 250 – 300 °C počas 11 minút.

Žemľové knedle

Popri pravej talianskej pizzi alebo hamburgerovej žemli je príprava domácej žemľovej knedle prechádzka ružovou záhradou. Stačí pripraviť kvások z kvasníc, 300 ml mlieka,  lyžice cukru a štipky soli a nechať pol hodiny v kľude. Potom pridajte 500 g polohrubej múky, 1 vajce a 2 žemle. Cesto rozdeľte  na dve časti a vytvarujte dve šišky knedle. Do veľkého hrnca dajte variť osolenú vodu, do nej vložte  knedle a nechajte variť po dobu 15 minút. Knedle otočte a varte ďalších 15 minút. Potom ich sceďte, na niekoľkých miestach knedle prepichnite vidličkou, aby z nich odišla para a nakrájajte niťou na plátky.

Tip na záver – žemľovka z toastového chleba

Sladká žemľovka – obľúbený pokrm detí i dospelých. Ideálny recept, ak vám ostal toastový chlieb. Stačí, ak zmiešate tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, očistite jablká, nakrájate na plátky a v miske zmiešate s vanilkovým cukrom a škoricou. Vyšľahajte vajcia s mliekom a soľou a vytvorenou zmesou navlhčite niekoľko plátkov toastového chleba.

Potom už stačí vymazať tortovú formu maslom, na dno formy rozložiť 4 plátky chleba, na ne dať polovicu sladkého tvarohu a jabĺk. Postup opakujte, kým nebude forma plná. Navrch dajte vrstvu toastového chleba a pokvapkajte maslom. Následne žemľovku pečte asi 45 minút v rúre predhriatej na 175 °C. Elegantný spôsob, ako spotrebovať prebytočné pečivo, všakže? Namiesto toastového chleba môžete použiť aj veku!
 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}