Mäkučké a chutné škoricové osie hniezda nielenže potešia každého člena rodiny, ale aj rozvoňajú váš príbytok. Pripomenú vám detské časy a chvíle strávené u starej mamy. Navyše sú skvelou voľbou, ak sa nimi chystáte pohostiť návštevu, priniesť ich ako dezert na oslavu či posedenie u priateľov. Pripravte si spolu s nami fantastické škoricové osie hniezda.
Suroviny:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky na koláče Penam
- 280 ml teplého mlieka
- 50 g rozkvaseného (nakŕmeného) kvásku lievito madre
- 50 g bravčovej masti
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
Na plnku:
- 100 – 150 g rozpusteného masla
- 150 – 200 g kryštálového cukru
- 4 PL mletej škorice
Na potretie:
- 1 celé vajce
Ako na to?
- Večer nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke rozkvasiť. Ráno preosejeme do misy múku, pridáme soľ, cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, žĺtky, masť a napokon aj v teplom mlieku rozmiešaný rozkvas lievito madre.
- Zo všetkých týchto surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, a prikryté potravinárskou fóliou ho necháme v teple (napr. v rúre na 35 stupňov) vykysnúť na dvojnásobok.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, potrieme rozpusteným maslom, bohato posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou a zavinieme ako roládu. Pomocou pevnej nite potom „roládu“ nakrájame na kúsky hrubé asi 2 cm a kladieme ich s dostatočným odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prikryté igelitom necháme osie hniezda ešte v teple asi hodinku podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 190 – 200 stupňov, osie hniezda potrieme po bokoch rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť asi na polhodinu, kým nebudú na povrchu a po okrajoch zlatohnedé.
- Po dopečení ich necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme osie hniezda posypať práškovým cukrom.
TIP
Založenie a živenie domáceho kvásku má svoju postupnosť. Overte si, aké kroky je potrebné dodržať, ako kvások udržiavať a v prípade potreby aj ozdraviť.
Tak čo, vyskúšate náš recept na kváskové osie hniezda? Budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o výsledok i dojmy z chutí. Tešíme sa na vaše kulinárske výtvory.
Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí.