Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskovanie pre pokročilých: Kváskové croissanty

  • 29. júna 2024

Najlepší je ešte teplý, zvonku už chrumkavý, vnútri stále neuveriteľne vláčny a jemný. Aj vám spozornejú všetky čuchové i chuťové bunky, len čo sa pokúsite vysloviť to záhadné francúzske slovo croissant? Čaro pečiva z prekladaného kysnutého cesta, neodolateľná vôňa kávy, pár lyžičiek domáceho džemu. Vyskúšajte s nami domáce kváskové croissanty s pravým maslom.

Suroviny

Na pľundrové cesto:

  • 400 g hladkej múky Penam
  • 100 g masla
  • 80 g prikŕmeného a rozkvaseného kvásku lievito madre
  • 60 g kryštálového cukru
  • 185 ml vlažného mlieka
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

Na tukovú kocku:

  • 60 g hladkej múky
  • 200 g masla

Na potretie:

  • 1 celé vajce

Ako na to?

  1. Na pľundrové cesto zmiešame v mise preosiatu múku, maslo, cukor, štipku soli, vlažné mlieko s vajcami, tzv. rozkvas z lievita madre a vypracujeme vláčne, nelepivé a pružné cesto. Cesto necháme kysnúť v miske s vekom alebo prikryté fóliou, kým nenarastie na dvojnásobný objem. Môže to trvať aj 5 a viac hodín.
  2. Potom pripravíme tukovú kocku. Na tukovú kocku spracujeme 200 g masla a 60 g múky. Spolu ich zamiešame, vymiesime a vyformujeme štvorhran (s pôdorysom obdĺžnika) hrubý asi 1 cm. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme riadne vychladnúť a stuhnúť v chladničke (aspoň 1 hodinu).
  3. Keď kváskové cesto vykysne, vyklopíme ho na jemne pomúčenú pracovnú plochu a zľahka ho vyvaľkáme na obdĺžnik. Do stredu obdĺžnika dáme tukovú kocku a zabalíme ju do cesta tak, aby sa neprekrývalo (a následne nevytváralo zhrubnuté miesta), ale aby sa len spojilo a uzavrelo tukovú kocku.
  4. Takto pripravené cesto opatrne rozvaľkáme (s tukovou kockou vnútri) – snažíme sa ho rozvaľkať čo najrovnomernejšie na väčší obdĺžnik. Ten potom preložíme na tretiny ako list do obálky, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na polhodinu do chladničky. Pri prekladaní sa snažíme pracovať čo najpresnejšie, aby boli hotové croissanty rovnomerné a pekné.
  5. Po polhodine cesto vyberieme, položíme na pracovnú dosku kolmo na smer prvého skladania (čiže ak sme po prvom skladaní dostali tvar obdĺžnika s dlhšou zvislou stranou, teraz položíme cesto dlhšou stranou do vodorovnej polohy). Opäť cesto rozvaľkáme na väčší obdĺžnik a znovu ho poskladáme na tretiny (stále dávame pozor, aby sme cesto prekladali kolmo na smer predchádzajúceho prekladania). Poskladané cesto zabalíme do fólie a zas dáme do chladničky na polhodinu. Prekladanie zopakujeme ešte dvakrát (spolu teda preložíme cesto štyrikrát).
  6. Po poslednom prekladaní a zachladení cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, nožom zarovnáme kraje a presne ho rozmeriame na rovnaké rovnostranné trojuholníky.
  7. Tie potom zvinieme do tvaru croissantu a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich fóliou a necháme podkysnúť.
  8. Rovnako môžeme dať croissanty v tejto fáze do chladničky a nechať ich tam fermentovať až do druhého dňa.
  9. Pred pečením croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom rozmiešaným s 1 PL vody.
  10. Kváskové croissanty pečieme na 200 stupňoch Celzia (horný a dolný ohrev) asi 20 minút do zlatohneda.

Nezabudli ste?

Kvások lievito madre je druh tuhého pšeničného kvásku a je obzvlášť vhodný na pečenie sladkého. Mal by byť vždy z rovnakej múky, ako bude aj cesto, v ktorom ho použijeme. Kvások lievito madre je známy tým, že na rozdiel od tradičného ražného kvásku dodáva cestu nadýchanosť a uberá mu z kyslosti.

Kváskové croissanty nie sú pre mnohých z nás dobrotou, ktorá sa nám spája s detstvom a so šikovnými rukami našich mám či starých mám, ale viacerí ich milujeme a pôžitkársky si ich vychutnávame. Hľadáte odhodlanie a správnu chvíľu na ich domácu prípravu? Alebo ste v nej už profesionálmi? Dajte nám vedieť, či sú croissanty aj pre vás voňavým pokušením, ktoré stojí za námahu.

Michaela Smolová
Michaela Smolová

Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

Témy
  • Pečivo
  • recept
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}