Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskovanie pre pokročilých: Kváskové langoše

  • 3. októbra 2024
kvaskove-langose-na-tanieri

Ťažko povedať, odkiaľ sa k nám dostal zvyk vychutnávať si horúce langoše pečené v hojnom množstve rozpáleného oleja uprostred leta. Ale je to tak – mnohým ľuďom sa chuť langošov spája s oddychom na kúpalisku alebo s ubytovaním v letnom kempe. Iní ich čerstvosti a vôni nedokážu odolať skôr počas rôznych trhov a hodových slávností.

Nech to vnímate akokoľvek, tie najlepšie si môžete vychutnať priamo doma, dokonca v zdravšej kváskovej verzii. Skúste ich pripraviť sebe alebo aj hosťom, ktorých očakávate. Hladný nezostane nik. Prinášame vám zaujímavý recept z kategórie kváskovanie pre pokročilých.

Suroviny

Na cesto:

  • 600 g hladkej múky Penam
  • 100 g ražného rozkvasu
  • 300 ml mlieka
  • 100 g rozpučených čerstvo uvarených zemiakov alebo zemiakového pyré z predošlého dňa
  • 2 vajcia
  • 60 g bravčovej masti (môžeme ju nahradiť aj iným tukom, napríklad maslom alebo rastlinným tukom)
  • 1 ČL soli

Na obloženie:

  • kyslá smotana
  • strúhaný syr
  • zmes oleja, soli a cesnaku
  • ajvar
  • kečup

Ako na to?

  1. Večer si z ražného kvásku pripravíme rozkvas a necháme ho do rána rozkvasiť.
  2. Na druhý deň ráno vymiesime zo všetkých surovín cesto, ktoré sa začne odliepať od okrajov misy, ale stále bude trochu lepkavé na dotyk. Premiestnime ho do misy s uzáverom a necháme kysnúť, kým viditeľne nenarastie a nezdvojnásobí svoj objem. Asi po 2 hodinách kysnutia môžeme proces spomaliť v chladničke – cesto tam pokojne vydrží až do druhého dňa.
  3. Keď cesto narastie, vyklopíme ho na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 8 rovnako veľkých porcií. Každú zľahka premiesime, vytvarujeme do guľky a všetky guľky necháme pod fóliou asi 1 až 2 hodiny podkysnúť.
  4. Keď je cesto pripravené a správne vykysnuté, do kastróla dáme dostatok tuku, aby v ňom langoše mohli plávať (môžeme použiť olej, bravčovú masť, prípadne ich kombináciu), a rozpálime ho na cca 150 až 160 stupňov Celzia.
  5. Z vykysnutých batôžkov cesta naťahovaním vytvoríme okrúhle placky – v strede tenké, po okrajoch hrubšie – a pomaly ich z oboch strán opekáme v rozpálenom tuku.
  6. Vysmažené langoše vyberieme a necháme na mriežke odkvapkať od prebytočného tuku.

    Apropo, kvások a rozkvas – čo o nich treba vedieť?

    Ražný kvások je prírodné kypridlo, vďaka ktorému môžeme pripraviť kysnuté cesto bez pridania priemyselného droždia. Pripravuje sa len z ražnej múky a vody. Pôsobením externých podmienok – teploty, baktérií, ktoré sú prirodzene prítomné vo vode, vzduchu a v múke –, ale aj času vznikne kvások plný živých zdraviu prospešných mikroorganizmov, vďaka ktorým cesto pekne nakysne a narastie.

    Ražný kvások treba pred použitím do pečenia nakŕmiť. Primiešame doň rovnaké množstvo ražnej múky a vody, čím poskytneme „potravu“ baktériám v kvásku. Tie začnú vyrábať CO2 a zmes začne rásť a vytvárať bublinky. Takýto aktívny kvások nazývame rozkvas. V tomto štádiu je pripravený na použitie do akéhokoľvek receptu.

    Domáce kváskové langoše servírujeme ešte teplé a potreté napríklad olejom s cesnakom alebo kyslou smotanou a posypané nastrúhaným syrom.

    Práca s ražným rozkvasom je náročnejšia, no výsledný efekt stojí za námahu. Neváhajte sa s nami podeliť o svoje úspechy pri príprave najlepších domácich langošov. Ozaj, s čím ich máte najradšej? Prezradíte nám svoju obľúbenú kombináciu surovín, ktorými ich natierate, alebo dobrôt, ktoré si kladiete na povrch?

    Michaela Smolová
    Michaela Smolová

    Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

    Témy
    • kváskovanie
    • pečenie
    • recept
    Podobné články
    fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    View Post
    • Príbeh pečiva

    Pečivo v regiónoch: Fánky

    • 31. decembra 2024
    chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    View Post
    • Príbeh pečiva

    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

    • 28. novembra 2024
    vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    View Post
    • Príbeh pečiva

    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

    • 21. novembra 2024
    tapiokova-placka-s-kavou
    View Post
    • Z iného cesta

    Tapioka – pridáte ju do stravy?

    • 7. novembra 2024
    ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    View Post
    • Príbeh pečiva

    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

    • 4. novembra 2024
    View Post
    • Príbeh pečiva

    Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

    • 17. októbra 2024

    Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Najnovšie články
    • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
      Pečivo v regiónoch: Fánky
      • 31. decembra 2024
    • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
      Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
      • 28. novembra 2024
    • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
      Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
      • 21. novembra 2024
    • tapiokova-placka-s-kavou
      Tapioka – pridáte ju do stravy?
      • 7. novembra 2024
    • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
      Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
      • 4. novembra 2024
    Sledujte nás
    Témy
    alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
    Magazín Penam
    • Newsletter
    • Ochrana osobných údajov
    • Nastavenie súkromia
    © 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

    Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

    Súhlasíte s používaním cookies?
    Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
    Funkčné Vždy aktívny
    Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
    Preferenčné
    Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
    Štatistické
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
    Marketingové
    Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Prispôsobiť
    {title} {title} {title}