Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Fried chicken burger

  • 5. augusta 2024

Šťavnaté kúsky vyprážaného kuracieho mäsa, zvlášť ak prešli „kúpeľom“ v horúcom oleji – to je pokrm, o ktorom sme mnohí čítali v románoch spojených s americkým juhom. Výdatné jedlo, hlučná radostná komunita v domácej kuchyni pripravená na príchod ďalších známych či dobrých susedov, k tomu dlhé debaty o všetkom možnom atď. Tak trochu nostalgická, a predsa príjemná atmosféra…

Toto jedlo na prvý pohľad nepatrí k horúčave letného dňa, no aj tak sa mu poteší každá dobrá uvoľnená spoločnosť. Neservírujte ho na pravé poludnie, ale radšej podvečer a v dňoch, keď sa nikomu nechce ísť spať príliš skoro. Inšpirujte sa. Nachystajte svojim blízkym prekvapenie, ktoré ich očarí jednoduchosťou a zároveň delikátnosťou.

Čas prípravy: 30 min.
Porcie: 4 burgery

Na prípravu potrebujeme:

  • 4 ks kuracích pŕs
  • 4 ks hamburgerových žemlí Baker street
  • ľadový šalát
  • tatársku omáčku
  • kyslé uhorky
  • dostatočné množstvo rastlinného oleja na vyprážanie
  • soľ
  • olivový olej na šalát (nemusí byť)

Plne odporúčam použiť teplomer na olej aj mäso. Dosiahnete s ním ideálne výsledky a pripravíte ideálne šťavnaté kura.

Na trojobal potrebujeme:

  • 100 g hladkej múky
  • 70 g strúhanky panko
  • 2 vajcia veľkosti M
  • 1 ČL údenej mletej pálivej papriky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL cesnakového prášku
  • 1 ČL cibuľového prášku
  • 1 ČL mletého korenia (v prípade intolerancie na tmavé korenie použite jeho jemnú bielu verziu)

Nezabudnite:

Olej z vyprážania nepatrí do výlevky ani do kanalizácie. Po vychladnutí ho treba precediť cez jemnú gázu, naliať do vzduchotesnej nádoby a neskôr odovzdať na zberné miesto.

Postup:

  1. Do hrnca vlejeme olej, ktorý pomaličky zohrejeme na teplotu okolo 170 °C.
  2. Kým sa zohrieva, kuracie prsia narežeme na veľkosť podobnú burgeru a jemne vyklepeme.
  3. Vyklepané kuracie prsia osolíme a odložíme bokom.
  4. Pripravíme si 3 nádoby alebo taniere vhodné na obaľovanie. V prvej zmiešame múku so všetkými koreninami potrebnými na trojobal. Do druhej dáme 2 rozmiešané vajíčka a do tretej čistú strúhanku. (Surovín je viac, ako treba na 4 kuracie prsia, no ak ich použijete menej, bude náročnejšie dôkladne v nich mäso obaliť.)
  5. Každý kúsok mäsa postupne obalíme v každej miske. Takto obalené kuracie prsia necháme odstáť, kým sa nezohreje olej.
  6. Pomocou teplomera skontrolujeme teplotu oleja. Ak dosiahla 170 °C, v oleji po jednom vypražíme pripravené kúsky kuracích pŕs.
  7. Mäso v oleji sledujeme, kontrolujeme vizuálne a ideálne aj teplomerom. Počkáme, kým vnútorná teplota nedosiahne bezpečných 74 °C, a následne ho vyberieme von. Necháme ho odkvapkať od nadbytočného oleja na kovovej mriežke alebo papierovom obrúsku.
  8. Vyprážanie s kontrolou teploty opakujeme, kým nevypražíme všetky kúsky mäsa.
  9. Prišiel čas narezať na tenké plátky ľadový šalát. V samostatnej mise ich osolíme a jemne polejeme olivovým olejom. Dosiahneme tým lepšiu chuť a zároveň nášmu organizmu pomôžeme so vstrebávaním mikroživín, ktoré sú preň dostupnejšie v spojení s olejom.
  10. Každú žemľu rozrežeme na dve polovičky a obe ich strany potrieme tenšou vrstvou tatárskej omáčky. Na spodnú žemľu poukladáme šalát a naň položíme čerstvo vypražené šťavnaté kuracie prsia.
  11. Na mäso dáme na tenko narezané kyslé uhorky a celé dielo korunujeme vrchnou časťou žemle.
  12. Môžeme servírovať.

Náš tip:

Ak nemáte v kuchyni teplomer, obetujte jeden kúsok kuracieho mäska na otestovanie. Sledujte ho v oleji pohľadom a stopujte čas, kým sa neupečie. Pečte ho do zlatista. Ďalšou možnosťou je vyprážať tenšie kúsky mäsa, pretože takto sa lepšie prepečú. Ideálnym pomocníkom pri príprave mäsa do burgerov je však kuchynský teplomer na meranie vnútornej teploty pokrmov. Fakt ho odporúčam.

Prajeme dobrú chuť, príjemné posedenie s blízkymi a priateľmi a nezabudnite sa s nami v komentároch podeliť o radosť zo svojich výtvorov.

Viktor Kalivoda

Bloger, ktorý tvorí a testuje recepty zo všetkých kútov sveta. Stojí za blogom https://www.metalheadinthekitchen.com/ a IG profilom metalhead_inthe_kitchen. Jeho motiváciou je zlepšovať sa vo varení a o všetky poznatky získané na tejto ceste sa deliť s ostatnými – či už ide o nezvyčajné chute, potraviny, alebo aj o bežné recepty, ktoré sa snaží zjednodušiť pre ľudí ako motiváciu k vareniu.

Témy
  • burger
  • Pečivo
  • recept
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}