Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Ako ozdobiť chlebíčky ako pravý profesionál?

  • 26. augusta 2021

Očakávate návštevu, chcete sa blysknúť a pripraviť dobré občerstvenie? V jednoduchosti je krása – tým myslíme jednoduchosť prípravy občerstvenia. Ale aj jednoduché dobroty možno ozdobiť tak, že návšteve spadne brada.

História chlebíčkov

Chlebíčky boli pôvodne vnímané len ako možnosť “dojesť zvyšky”. Jedli sa väčšinou v meštianskych rodinách k nedeľnej večeri. Chlebíček totiž bolo možné ozdobiť zvyškami z obeda a spotrebovať tak prebytočné jedlo, ku ktorému napríklad chýba príloha. Okolo roku 1916 potom bolo založené Paukertovo lahôdkarstvo, ktoré pozdvihlo chlebíčky na úplne inú úroveň – predávali sa tam totiž chlebíčky s homármi, hľuzovkami, kaviárom alebo králičou paštétou. Obložený chlebíček už tým pádom nebol iba nástrojom, ako spotrebovať jedlo z víkendu, ale stal sa symbolom lahôdky.

Zásady a možnosti príprav a zdobenia

  1. pestrosť a farebnosť

Pripravte chlebíčky nielen s najrôznejšími druhmi syrov, salám a nátierok. Vezmite to “od podlahy”, nech sú chlebíčky pestré po všetkých stránkach. Vyrobte chlebíčky z rôznych druhov chleba a bagetiek. Sami uvidíte, koľko pestrosti to obloženej mise dodá.

  1. jednohubky vs chlebíčky

U jednohubiek stále platí pravidlo farebnosti, ale aj tu ctite jednoduchosť. V prípade jednohubiek použite kľudne viac ingrediencií, ale zdobenie vzhľadom k veľkosti neprichádza do úvahy. Jednohubky najlepšie ozdobíme vlašským orechom, polovičkou cherry paradajky alebo guľôčkou hroznového vína. Nesnažte sa na jednohubke vykúzliť rozmanité tvary, pretože tu nemáte dostatok priestoru a skôr by sa táto snaha mohla minúť účinkom.

  1. Fantázii sa medze nekladú a chlebíčkom už vôbec nie

Ak robíte chlebíčky, platí tu jedno krásne pravidlo – všetko sa hodí ku všetkému. Teda sa nemusíte nijako obmedzovať tým, či je vhodné dať konkrétne zdobenie ku konkrétnej nátierke.

  1. Šunka a syr

Šunku a syr vždy stočte do ružičky. Ak chcete, pridajte aj našľahané maslo, ktoré môžete na chlebíček aplikovať pomocou zdobičky na torty.

  1. Zelenina

Pokiaľ na chlebíček dávate malý kúsok chilli papričky, kyslú uhorku alebo napríklad vajíčko, skúste ho nakrájať tak, že nebudete oddeľovať jednotlivé plátky. Danú ingredienciu porciujte na plátky, ale nechajte ich v jednom mieste spojené. Tým pádom ľahko vytvoríte ozdobný vejárik.
 

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}