Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Ako na prípravu najlepšej domácej žemľovky?

  • 12. septembra 2024

Aj vy patríte k tým, ktorí si pečivo najradšej vychutnávajú čerstvé? Vyhadzovať staršie by však bola veľká škoda. Žemľovka je skvelý spôsob, ako použiť tvrdšie žemle, rožky, briošky či vianočku a pripraviť si chutný a výživný pokrm. Neváhajte experimentovať s rôznymi druhmi aj surovinami, aby ste našli tú najlepšiu kombináciu pre vás a vašu rodinu. V článku si povieme, ako na to.

Žemľovka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z pečiva, čerstvého alebo sušeného ovocia, tvarohu a ďalších zdravých surovín, napríklad z orechov. Hoci klasikou je najmä spojenie s jablkami, existuje naozaj mnoho možností, ako urobiť jednoduchý pokrm nezabudnuteľným. Dnes sa pozrieme na druhy pečiva, ktoré môžete použiť na prípravu žemľovky, ako aj na rôzne kombinácie surovín, ktoré jej dodajú jedinečnú chuť.

Druhy pečiva vhodné na žemľovku

Vianočka

Sladkú pletenú vianočku všetci určite veľmi dobre poznáme a radi si ju vychutnáme nielen na Vianoce. Práve vianočka je ideálna na prípravu žemľovky. Jej jemná a sladká chuť dodáva žemľovke perfektný lahodný základ. Vianočku je pred pečením ideálne nakrájať na tenké plátky a jemne opiecť v rúre alebo panvici, aby získala chrumkavú textúru.

Rožky alebo žemle

Bežné pečivo, napríklad aj rožky, je ďalšou výbornou voľbou na prípravu žemľovky. Jeho neutrálnu chuť môžete veľmi jednoducho kombinovať s rôznymi surovinami, čo umožní vytvárať najrozmanitejšie originálne receptúry tohto pokrmu. Aj rožky je dobré pred použitím jemne opiecť. Rovnako dobre vám poslúžia klasické biele žemle.

Toastový chlieb

Prejedli ste sa toastov a neviete, čo so zvyšným chlebom? Do žemľovky s ním! Toastový chlieb je praktickou alternatívou a mnoho ľudí ho má doma bežne. Jeho použitie je rýchle a jednoduché, pričom výsledok je veľmi chutný. Môžete ho použiť priamo – len vybrať z balíčka a ukladať do misy na pečenie – alebo ho jemne opečte pred vrstvením žemľovky. Vďaka tomu nebude premočená a „blatová“.

Aké druhy žemľovky si môžete pripraviť?

Jednoduchá jablková žemľovka

Klasická žemľovka s jablkami je stálicou medzi slovenskými receptmi a je obľúbená už od čias prababičiek a ich voňavých kuchýň a kachľových pecí. Bola by škoda plytvať vzácnym pečivom, takže šup s ním aj dnes na pekáč!

Na prípravu potrebujete:

  • 500 g pečiva (vianočka, rožky alebo toastový chlieb)
  • 1 kg jabĺk
  • 100 g cukru
  • 1 ČL škorice

Zálievka:

  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia

Postup:

  1. Jablká očistite, nastrúhajte a zmiešajte s cukrom a so škoricou.
  2. Pečivo nakrájajte a namočte do mlieka zmiešaného s rozšľahanými vajcami.
  3. Do maslom vymastenej zapekacej misy navrstvite pečivo a nastrúhané jablká zmiešané s cukrom, pričom vrch by mal byť pokrytý pečivom.
  4. Urobte toľko vrstiev, koľko máte radi.
  5. Pečte pri teplote 180 °C približne 30 – 40 minút.

Tvarohová žemľovka s hrozienkami

Sýtejšiu a výživnejšiu verziu žemľovky si pripravíte pridaním tvarohu. Vďaka nemu bude mať žemľovka aj dostatok bielkovín a zasýti na dlhší čas.

Na prípravu potrebujete:

  • 500 g pečiva

Tvarohová vrstva:

  • 500 g tvarohu
  • 1 vaječný žĺtok
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • 100 g hrozienok (vopred namočených do teplej vody na 15 minút)
  • ½ balíčka škoricového cukru

Jablková vrstva:

  • 3 väčšie jablká
  • ½ balíčka škoricového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • kryštálový cukor podľa chuti

Zálievka:

  • 200 ml mlieka
  • 160 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 75 ml rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ ČL škorice

Sneh:

  • 3 bielky
  • 2 PL práškového cukru

Postup:

  1. Pečivo nakrájajte a počas vrstvenia postupne namáčajte do pripravenej zálievky. Vznikne vyšľahaním všetkých surovín určených na zálievku. Pred ukladaním pečiva do zapekacej misy ju nezabudnite vymastiť maslom.
  2. Na tvarohovú vrstvu zmiešajte všetky suroviny a oslaďte podľa chuti. Na jablkovú vrstvu nastrúhajte jablká, pridajte zvyšné suroviny a dobre zamiešajte.
  3. Do zapekacej misy navrstvite pečivo, na prvú vrstvu rozložte celú tvarohovú zmes, na ňu jablkovú zmes a pekne uhlaďte.
  4. Na jablká postupne uložte zvyšné namočené pečivo. Vrch polejte zvyšnou zálievkou.
  5. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 210 °C približne na 15 – 20 minút.
  6. Kým sa žemľovka pečie, vyšľahajte sneh z bielkov a cukru. Po 15 – 20 minútach žemľovku vyberte a natrite na ňu sneh.
  7. Dajte späť do rúry a pečte do zlatista ešte približne 10 minút.
  8. Hotovú žemľovku nechajte trochu vychladnúť a potom poprášte práškovým cukrom.

Slivková vianočka s pudingom

Táto alternatíva žemľovky je ideálna pre milovníkov sladších jedál.

Na prípravu potrebujete:

  • 500 g vianočky

Na puding:

  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 1 l mlieka
  • 6 PL kryštálového cukru

Na zálievku:

  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 2 PL cukru

Slivková plnka:

  • 6 – 8 ks čerstvých sliviek (podľa veľkosti)
  • 1 balíček škoricového cukru

Na doplnenie (na úplný vrch žemľovky):

  • pár plátkov masla
  • mandľové lupienky

Postup:

  1. Puding uvarte podľa návodu na obale z množstva, ktoré je uvedené vyššie.
  2. Vianočku nakrájajte, namočte do zálievky a tretinu poukladajte na dno maslom vymastenej zapekacej misy.
  3. Prvú vrstvu zalejte pudingom a na vrch dajte druhú tretinu vianočky.
  4. Na vianočku teraz poukladajte rozpolené slivky a posypte škoricovým cukrom.
  5. Slivkovú vrstvu prelejte pudingom a naň dajte poslednú tretinu namočenej vianočky.
  6. Na vrch pridajte tenké plátky masla, prípadne aj mandľové lupienky. Pečte pri teplote 200 °C približne 25 – 30 minút.
  7. Hotovú a mierne vychladnutú žemľovku posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

Žemľovka je pre niekoho jedlo zviazané s najkrajšími nostalgickými spomienkami na detstvo, pre iného dobrota, ktorej neodolá, aj keď si v duchu vraví, že by mal, no a ďalší ju príliš neobľubuje. Vyskúšajte niektorý z našich receptov alebo popusťte uzdu fantázii a vytvorte si ďalší originálny. A nezabudnite, že žemľovka je niekedy najlepšia úplne studená – vychladená, podávaná z chladničky, a to napríklad až na druhý deň ráno s lahodnou kávou. Alebo stále príjemne teplá, avšak ozdobená kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Odoláte? Prajeme vám dobrú chuť a tešíme sa na vaše postrehy k ochuteniu originálnej domácej žemľovky.

* Použité obrázky sú ilustračné.

Témy
  • Pečivo
  • recept
  • Zvyky a tradície
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}