Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať?

  • 29. januára 2021

Prehrýzli ste sa samotnými začiatkami? Máte za sebou úspešné prípravy cesta na kváskový chlieb alebo chlieb z droždia a riešite, čo ďalej? Pozrieme sa, ako by mal správne vyzerať upečený chlieb, čo si na ňom všímať a ako sa uistiť, že je naozaj hotový.

3 spôsoby, ako upiecť chlieb

V praxi existujú 3 spôsoby, akými môžete svoje hrdo vypracované cesto premeniť v chrumkavý chlieb. Prvým z nich je pečenie v hrnci. Pri tomto spôsobe pečenia nahrejte rúru na 250 °C. Pri nahrievaní majte v rúre pripravený prázdny hrniec aj s pokrievkou. Potom do hrnca vyklopte vytvarované cesto na chlieb a prvých 15 – 20 minút pečte aj s pokrievkou. Následne pokrievku odstráňte, znížte teplotu v rúre približne na 220 °C a pečte ďalších 15 – 20 minút, než bude chlieb chrumkavý.

Druhou možnosťou je pečenie na kameni, v zapekacej panvici alebo na liatinovom tále. V zásade ide o to, že v tomto prípade pečiete chlieb bez pokrievky na neuzatvorenom podloží alebo v neuzatvorenej nádobe. Preto je potrebné vytvoriť v rúre páru. Na dno rúry teda položte plech, ktorým budete rúru chrániť proti hrdzi a vyliatiu vody. Na plech umiestnite nádobu alebo tál, na ktorom chcete chlieb piecť.

Rúru zohrejte takisto na 230 – 250 °C a na spodný plech nalejte približne 150 ml vody. Po nahriatí rúry umiestnite na tál alebo kameň vytvarované cesto a pečte približne 10 minút. Potom vyvetrajte páru, znížte teplotu o 20 – 30 °C a chlieb do chrumkava dopečte. Polkilový bochník sa pečie približne 30 minút, ale kilový bochník sa zvykne piecť 45 – 50 minút.

Tretím spôsobom, ktorý je najistejší najmä pre začiatočníkov, je pečenie aj kysnutie cesta v rovnakej (vopred vymastenej) nádobe. Najlepšie poslúži klasická smaltovaná alebo železná forma. V tomto prípade nemusíte nikam cesto vyklápať, ale necháte ho vykysnúť vo vymastenej nádobe a potom všetko vložíte do rozpálenej rúry.

Ako by mal hotový chlieb vyzerať?

O správne upečenom chlebe pekári hovoria, že “zvoní”. Znamená to, že má na dotyk tvrdú kôrku, ale pri poklepe na ňu počujete dutý zvuk. Nie je na škodu ani ľahko popraskaná kôrka, ktorá chlebu dodá krásny vzhľad. Vo vnútri však musí byť chlieb vždy mäkký a vláčny.

Ak pečiete chlieb so semienkami, tak nezabudnite nastaviť počiatočnú teplotu radšej na 230 °C, nie na 250 °C, a to z toho dôvodu, že semienka sa pri takto vysokých teplotách rýchlo spália.

Pár tipov na záver:

  • Chlieb po prvých 10 minútach v rúre rýchlo kynie
  • V prvých 10 minútach sa kvôli vlhkému prostrediu rúry nevytvorí kôrka
  • Kôrka sa začína tvoriť až po prvých 10 minútach pečenia
  • Chlieb je hotový, ak jeho vnútorná teplota dosiahne 90 – 95 °C

Ak rozmýšľate, či piecť kváskový či tzv. nekváskový chlieb, pozrite sa na náš článok “Pečenie chleba z kvásku verzus z droždia – Rozdiely a postrehy“, v ktorom nájdete tie najzásadnejšie rozdiely.

Témy
  • Chlieb
  • Pečivo
  • recept
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}