Šťavnaté kúsky vyprážaného kuracieho mäsa, zvlášť ak prešli „kúpeľom“ v horúcom oleji – to je pokrm, o ktorom sme mnohí čítali v románoch spojených s americkým juhom. Výdatné jedlo, hlučná radostná komunita v domácej kuchyni pripravená na príchod ďalších známych či dobrých susedov, k tomu dlhé debaty o všetkom možnom atď. Tak trochu nostalgická, a predsa príjemná atmosféra…
Toto jedlo na prvý pohľad nepatrí k horúčave letného dňa, no aj tak sa mu poteší každá dobrá uvoľnená spoločnosť. Neservírujte ho na pravé poludnie, ale radšej podvečer a v dňoch, keď sa nikomu nechce ísť spať príliš skoro. Inšpirujte sa. Nachystajte svojim blízkym prekvapenie, ktoré ich očarí jednoduchosťou a zároveň delikátnosťou.
Čas prípravy: 30 min.
Porcie: 4 burgery
Na prípravu potrebujeme:
- 4 ks kuracích pŕs
- 4 ks hamburgerových žemlí Baker street
- ľadový šalát
- tatársku omáčku
- kyslé uhorky
- dostatočné množstvo rastlinného oleja na vyprážanie
- soľ
- olivový olej na šalát (nemusí byť)
Plne odporúčam použiť teplomer na olej aj mäso. Dosiahnete s ním ideálne výsledky a pripravíte ideálne šťavnaté kura.
Na trojobal potrebujeme:
- 100 g hladkej múky
- 70 g strúhanky panko
- 2 vajcia veľkosti M
- 1 ČL údenej mletej pálivej papriky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL cesnakového prášku
- 1 ČL cibuľového prášku
- 1 ČL mletého korenia (v prípade intolerancie na tmavé korenie použite jeho jemnú bielu verziu)
Nezabudnite:
Olej z vyprážania nepatrí do výlevky ani do kanalizácie. Po vychladnutí ho treba precediť cez jemnú gázu, naliať do vzduchotesnej nádoby a neskôr odovzdať na zberné miesto.
Postup:
- Do hrnca vlejeme olej, ktorý pomaličky zohrejeme na teplotu okolo 170 °C.
- Kým sa zohrieva, kuracie prsia narežeme na veľkosť podobnú burgeru a jemne vyklepeme.
- Vyklepané kuracie prsia osolíme a odložíme bokom.
- Pripravíme si 3 nádoby alebo taniere vhodné na obaľovanie. V prvej zmiešame múku so všetkými koreninami potrebnými na trojobal. Do druhej dáme 2 rozmiešané vajíčka a do tretej čistú strúhanku. (Surovín je viac, ako treba na 4 kuracie prsia, no ak ich použijete menej, bude náročnejšie dôkladne v nich mäso obaliť.)
- Každý kúsok mäsa postupne obalíme v každej miske. Takto obalené kuracie prsia necháme odstáť, kým sa nezohreje olej.
- Pomocou teplomera skontrolujeme teplotu oleja. Ak dosiahla 170 °C, v oleji po jednom vypražíme pripravené kúsky kuracích pŕs.
- Mäso v oleji sledujeme, kontrolujeme vizuálne a ideálne aj teplomerom. Počkáme, kým vnútorná teplota nedosiahne bezpečných 74 °C, a následne ho vyberieme von. Necháme ho odkvapkať od nadbytočného oleja na kovovej mriežke alebo papierovom obrúsku.
- Vyprážanie s kontrolou teploty opakujeme, kým nevypražíme všetky kúsky mäsa.
- Prišiel čas narezať na tenké plátky ľadový šalát. V samostatnej mise ich osolíme a jemne polejeme olivovým olejom. Dosiahneme tým lepšiu chuť a zároveň nášmu organizmu pomôžeme so vstrebávaním mikroživín, ktoré sú preň dostupnejšie v spojení s olejom.
- Každú žemľu rozrežeme na dve polovičky a obe ich strany potrieme tenšou vrstvou tatárskej omáčky. Na spodnú žemľu poukladáme šalát a naň položíme čerstvo vypražené šťavnaté kuracie prsia.
- Na mäso dáme na tenko narezané kyslé uhorky a celé dielo korunujeme vrchnou časťou žemle.
- Môžeme servírovať.
Náš tip:
Ak nemáte v kuchyni teplomer, obetujte jeden kúsok kuracieho mäska na otestovanie. Sledujte ho v oleji pohľadom a stopujte čas, kým sa neupečie. Pečte ho do zlatista. Ďalšou možnosťou je vyprážať tenšie kúsky mäsa, pretože takto sa lepšie prepečú. Ideálnym pomocníkom pri príprave mäsa do burgerov je však kuchynský teplomer na meranie vnútornej teploty pokrmov. Fakt ho odporúčam.
Prajeme dobrú chuť, príjemné posedenie s blízkymi a priateľmi a nezabudnite sa s nami v komentároch podeliť o radosť zo svojich výtvorov.
Bloger, ktorý tvorí a testuje recepty zo všetkých kútov sveta. Stojí za blogom https://www.metalheadinthekitchen.com/ a IG profilom metalhead_inthe_kitchen. Jeho motiváciou je zlepšovať sa vo varení a o všetky poznatky získané na tejto ceste sa deliť s ostatnými – či už ide o nezvyčajné chute, potraviny, alebo aj o bežné recepty, ktoré sa snaží zjednodušiť pre ľudí ako motiváciu k vareniu.