Aj vy patríte k tým, ktorí si pečivo najradšej vychutnávajú čerstvé? Vyhadzovať staršie by však bola veľká škoda. Žemľovka je skvelý spôsob, ako použiť tvrdšie žemle, rožky, briošky či vianočku a pripraviť si chutný a výživný pokrm. Neváhajte experimentovať s rôznymi druhmi aj surovinami, aby ste našli tú najlepšiu kombináciu pre vás a vašu rodinu. V článku si povieme, ako na to.
Žemľovka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z pečiva, čerstvého alebo sušeného ovocia, tvarohu a ďalších zdravých surovín, napríklad z orechov. Hoci klasikou je najmä spojenie s jablkami, existuje naozaj mnoho možností, ako urobiť jednoduchý pokrm nezabudnuteľným. Dnes sa pozrieme na druhy pečiva, ktoré môžete použiť na prípravu žemľovky, ako aj na rôzne kombinácie surovín, ktoré jej dodajú jedinečnú chuť.
Druhy pečiva vhodné na žemľovku
Vianočka
Sladkú pletenú vianočku všetci určite veľmi dobre poznáme a radi si ju vychutnáme nielen na Vianoce. Práve vianočka je ideálna na prípravu žemľovky. Jej jemná a sladká chuť dodáva žemľovke perfektný lahodný základ. Vianočku je pred pečením ideálne nakrájať na tenké plátky a jemne opiecť v rúre alebo panvici, aby získala chrumkavú textúru.
Rožky alebo žemle
Bežné pečivo, napríklad aj rožky, je ďalšou výbornou voľbou na prípravu žemľovky. Jeho neutrálnu chuť môžete veľmi jednoducho kombinovať s rôznymi surovinami, čo umožní vytvárať najrozmanitejšie originálne receptúry tohto pokrmu. Aj rožky je dobré pred použitím jemne opiecť. Rovnako dobre vám poslúžia klasické biele žemle.
Toastový chlieb
Prejedli ste sa toastov a neviete, čo so zvyšným chlebom? Do žemľovky s ním! Toastový chlieb je praktickou alternatívou a mnoho ľudí ho má doma bežne. Jeho použitie je rýchle a jednoduché, pričom výsledok je veľmi chutný. Môžete ho použiť priamo – len vybrať z balíčka a ukladať do misy na pečenie – alebo ho jemne opečte pred vrstvením žemľovky. Vďaka tomu nebude premočená a „blatová“.
Aké druhy žemľovky si môžete pripraviť?
Jednoduchá jablková žemľovka
Klasická žemľovka s jablkami je stálicou medzi slovenskými receptmi a je obľúbená už od čias prababičiek a ich voňavých kuchýň a kachľových pecí. Bola by škoda plytvať vzácnym pečivom, takže šup s ním aj dnes na pekáč!
Na prípravu potrebujete:
- 500 g pečiva (vianočka, rožky alebo toastový chlieb)
- 1 kg jabĺk
- 100 g cukru
- 1 ČL škorice
Zálievka:
- 100 ml mlieka
- 2 vajcia
Postup:
- Jablká očistite, nastrúhajte a zmiešajte s cukrom a so škoricou.
- Pečivo nakrájajte a namočte do mlieka zmiešaného s rozšľahanými vajcami.
- Do maslom vymastenej zapekacej misy navrstvite pečivo a nastrúhané jablká zmiešané s cukrom, pričom vrch by mal byť pokrytý pečivom.
- Urobte toľko vrstiev, koľko máte radi.
- Pečte pri teplote 180 °C približne 30 – 40 minút.
Tvarohová žemľovka s hrozienkami
Sýtejšiu a výživnejšiu verziu žemľovky si pripravíte pridaním tvarohu. Vďaka nemu bude mať žemľovka aj dostatok bielkovín a zasýti na dlhší čas.
Na prípravu potrebujete:
- 500 g pečiva
Tvarohová vrstva:
- 500 g tvarohu
- 1 vaječný žĺtok
- kryštálový cukor podľa chuti
- 100 g hrozienok (vopred namočených do teplej vody na 15 minút)
- ½ balíčka škoricového cukru
Jablková vrstva:
- 3 väčšie jablká
- ½ balíčka škoricového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
- kryštálový cukor podľa chuti
Zálievka:
- 200 ml mlieka
- 160 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 75 ml rozpusteného masla
- 2 žĺtky
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ ČL škorice
Sneh:
- 3 bielky
- 2 PL práškového cukru
Postup:
- Pečivo nakrájajte a počas vrstvenia postupne namáčajte do pripravenej zálievky. Vznikne vyšľahaním všetkých surovín určených na zálievku. Pred ukladaním pečiva do zapekacej misy ju nezabudnite vymastiť maslom.
- Na tvarohovú vrstvu zmiešajte všetky suroviny a oslaďte podľa chuti. Na jablkovú vrstvu nastrúhajte jablká, pridajte zvyšné suroviny a dobre zamiešajte.
- Do zapekacej misy navrstvite pečivo, na prvú vrstvu rozložte celú tvarohovú zmes, na ňu jablkovú zmes a pekne uhlaďte.
- Na jablká postupne uložte zvyšné namočené pečivo. Vrch polejte zvyšnou zálievkou.
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 210 °C približne na 15 – 20 minút.
- Kým sa žemľovka pečie, vyšľahajte sneh z bielkov a cukru. Po 15 – 20 minútach žemľovku vyberte a natrite na ňu sneh.
- Dajte späť do rúry a pečte do zlatista ešte približne 10 minút.
- Hotovú žemľovku nechajte trochu vychladnúť a potom poprášte práškovým cukrom.
Slivková vianočka s pudingom
Táto alternatíva žemľovky je ideálna pre milovníkov sladších jedál.
Na prípravu potrebujete:
- 500 g vianočky
Na puding:
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 1 l mlieka
- 6 PL kryštálového cukru
Na zálievku:
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 2 PL cukru
Slivková plnka:
- 6 – 8 ks čerstvých sliviek (podľa veľkosti)
- 1 balíček škoricového cukru
Na doplnenie (na úplný vrch žemľovky):
- pár plátkov masla
- mandľové lupienky
Postup:
- Puding uvarte podľa návodu na obale z množstva, ktoré je uvedené vyššie.
- Vianočku nakrájajte, namočte do zálievky a tretinu poukladajte na dno maslom vymastenej zapekacej misy.
- Prvú vrstvu zalejte pudingom a na vrch dajte druhú tretinu vianočky.
- Na vianočku teraz poukladajte rozpolené slivky a posypte škoricovým cukrom.
- Slivkovú vrstvu prelejte pudingom a naň dajte poslednú tretinu namočenej vianočky.
- Na vrch pridajte tenké plátky masla, prípadne aj mandľové lupienky. Pečte pri teplote 200 °C približne 25 – 30 minút.
- Hotovú a mierne vychladnutú žemľovku posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Žemľovka je pre niekoho jedlo zviazané s najkrajšími nostalgickými spomienkami na detstvo, pre iného dobrota, ktorej neodolá, aj keď si v duchu vraví, že by mal, no a ďalší ju príliš neobľubuje. Vyskúšajte niektorý z našich receptov alebo popusťte uzdu fantázii a vytvorte si ďalší originálny. A nezabudnite, že žemľovka je niekedy najlepšia úplne studená – vychladená, podávaná z chladničky, a to napríklad až na druhý deň ráno s lahodnou kávou. Alebo stále príjemne teplá, avšak ozdobená kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Odoláte? Prajeme vám dobrú chuť a tešíme sa na vaše postrehy k ochuteniu originálnej domácej žemľovky.
* Použité obrázky sú ilustračné.