Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Zaujímavosti

Kurkuma a jej miesto v sladkej domácej kuchyni

  • 22. júla 2024

Kurkuma pochádza z južnej Ázie a je známa svojou výraznou žltou farbou, typickou ostrou, až štipľavou chuťou, prenikavou vôňou a vynikajúcimi liečivými vlastnosťami. Veľmi často sa používa v thajskej či indickej kuchyni a môže byť aj skvelou ingredienciou do domáceho pečiva. Akých päť benefitov môže vniesť do vašej kuchyne i zdravia? Kam všade ju možno pridávať?

Kde sa vzal indický šafran?

Kurkuma, indický šafran, má dlhú a bohatú históriu a jej použitie sa datuje už od roku 3000 p. n. l. Najstaršie informácie o nej sa vzťahujú k Indii, kde bola posvätnou rastlinou. Používala sa pri náboženských obradoch, v rámci skrášľovacích procedúr, ako liečivo a až neskôr ako korenina v kuchyni.

V čínskej medicíne je kurkuma známa tisícky rokov a hovorí sa jej aj voňavý poklad alebo žltý ženšen, v ajurvédskej zase zlatá bohyňa. V oboch slúžila ako liek na širokú škálu problémov – od zápalov až po tráviace ťažkosti. V stredoveku sa ako korenie rozšírila do Európy i zvyšku sveta najmä vďaka obchodným cestám.

Vedeli ste?

O kurkume sa ako o byline so všetkými kvalitami šafranu zmienil vo svojich denníkoch aj slávny cestovateľ Marco Polo.

Benefity kurkumy

Kurkuma obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok, z ktorých má zrejme najdôležitejšiu úlohu bioaktívna látka kurkumín. Je to silný antioxidant s protizápalovými účinkami a práve on je nositeľom typickej žltej farby. Okrem kurkumínu obsahuje vitamíny (skupiny B, vitamín C a E), minerálne látky (železo, draslík, horčík, zinok), esenciálne oleje (napríklad tumerón či atlantón) a vlákninu, ktorá zlepšuje črevnú mikroflóru a pozitívne vplýva na trávenie.

Vďaka tomu, že kurkuma obsahuje tak veľa zdraviu prospešných látok, má jej konzumácia a použitie v kuchyni viaceré zdravotné benefity:

  1. Podporuje trávenie. Črevnú mikroflóru môže výrazne narušiť nezdravý životný štýl, pitie alkoholu, príjem vysokého množstva cukru, stres alebo aj liečba antibiotikami. Veľkým pomocníkom dokáže byť práve kurkuma, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho systému – podporuje tvorbu žlče, čím uľahčuje prirodzené trávenie.
  2. Účinkuje protizápalovo. Predovšetkým vďaka kurkumínu, ktorý pôsobí ako prevencia i liek. Kurkumín dokáže korigovať aj niektoré zmeny súvisiace so starnutím mozgu.
  3. Ako antioxidant posilňuje imunitný systém. Pomáha neutralizovať voľné radikály v tele a preventívne posilňuje imunitu.
  4. Podporuje nervový a kardiovaskulárny systém. Kurkuma má pozitívne účinky na duševnú rovnováhu a správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.
  5. Pomáha pri kožných ochoreniach. Je výborným pomocníkom pri rôznych kožných ochoreniach – pri ekzéme, akné, psoriáze. Dokáže zosvetliť tmavé kruhy pod očami, pomáha hojiť rany, redukovať jazvy a rozjasňuje pleť. Antioxidačné zlúčeniny v nej dokážu napraviť poškodenia spôsobené slnkom a spomaliť proces starnutia.

Tip:

Chceli by ste si dať kurkumu na pokožku, no neviete, či na ňu nie ste alergickí? Pred tým, ako sa pustíte do aplikácie na väčšie plochy kože, spravte si test na zápästí alebo vnútornej strane ruky. Ak necítite pálenie, svrbenie ani iný typ podráždenia, môžete ju používať ďalej. Ak sa však niektorá z týchto reakcií objaví, urýchlene si očistite pokožku a korenie – či už ako domáci liek zmiešaný s olejom, alebo v hotovom pleťovom prípravku – už nepoužívajte.

Kam kurkumu pridávať?

Kurkumu môžete použiť ako prísadu do jedál v sušenej, ale aj čerstvej podobe, nastrúhanú či nakrájanú. Často je pridávaná do pokrmov ázijskej kuchyne (najmä indickej, thajskej a malajzijskej), čiže ak ste jej milovníkmi, isto u vás nájde uplatnenie. Kurkuma je veľmi univerzálna, a tak ju do každodenného života môžete zaradiť skutočne jednoducho.

Skvelo sa hodí na dochucovanie mäsových jedál, pretože uľahčuje trávenie bielkovín. Taktiež ňou môžete ochutiť ryžu, šošovicu, cícer, pečené zemiaky, krémové polievky a omáčky. Ak kurkumu pridáte do domáceho pečiva, nielenže bude výborne chutiť, ale poskytne vám aj viaceré zdravotné benefity.

Kurkuma si našla využitie aj v sladkých pokrmoch. Skvelo sa hodí do koláčov rôzneho druhu, dokonca aj do lineckých koliesok, do domácich proteínových tyčiniek či sladkého chlebíka. V zimných mesiacoch je v Indii hitom kurkumové mlieko, nazývané aj zlaté. Tento zázrak, ktorý kombinuje kurkumu s horúcim mliekom a ďalšími koreninami, ako sú zázvor či škorica, upokojuje telo aj dušu, podporuje celkové zdravie a imunitu.

Domáci banánový chlebík s kurkumou

Pripravte si v pohodlí domova jednoduchý a rýchly banánový chlebíček, ktorý bude chutiť všetkým členom domácnosti. Jeho vôňa šíriaca sa ráno po byte zobudí a vyláka z postelí všetky hladné krky. Môžete si ho dopriať s maslom, džemom, ovocím, tvarohom alebo len tak samotný s čajom.

Na prípravu potrebujete:

  • 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 50 g polohrubej pšeničnej múky
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • ½ ČL jedlej sódy
  • prášok do pečiva
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL čerstvo zomletého nového korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 50 ml rozpusteného oleja
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 – 4 ks zrelých banánov
  • 2 vajcia
  • ¾ ČL morskej soli

Postup:

  1. Maslom vymažte formu na chlebík a rúru rozohrejte na 180 °C.
  2. Múky preosejte do misky, pridajte prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, zázvor, škoricu, čerstvo zomleté nové korenie a kurkumu.
  3. V druhej miske zmiešajte a vymieste olej s cukrom, vanilkovým extraktom, popučenými banánmi a vajíčkami tak, aby vznikla jemná hmota.
  4. Obsah oboch misiek zmiešajte dokopy a naplňte ním formu na pečenie chleba alebo biskupského chlebíčka (tzv. srnčí chrbát). Ak máte formu na pečenie z priľnavého materiálu, nezabudnite ju natrieť olejom alebo maslom a vysypať múkou.
  5. Pečte cca 50 – 60 minút.
  6. Chlebíček krájajte a podávajte vychladnutý.

Kurkuma si našla výsostné miesto v kuchyniach mnohých národov už v minulosti. Ľudia oceňovali jej mnohoraké blahodarné a zdravotné benefity, priaznivý vplyv na pokožku či duševnú pohodu. Neváhajte po nej siahnuť aj vy. Môžete experimentovať a pridávať ju do bežných receptov, ktoré v domácnosti obľubujete, alebo skúste pripraviť lahôdky, ktoré u vás nie sú bežné. Možno objavíte nové chute, ktoré si obľúbi každý člen rodiny.

Prajeme vám dobrú chuť.


*Použité obrázky sú ilustračné.

Témy
  • Chlieb
  • kurkuma
  • pečenie
  • recept
  • sladká kuchyňa
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}