Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Kváskovanie pre pokročilých: Kváskové škoricové osie hniezda

  • 22. apríla 2024

Mäkučké a chutné škoricové osie hniezda nielenže potešia každého člena rodiny, ale aj rozvoňajú váš príbytok. Pripomenú vám detské časy a chvíle strávené u starej mamy. Navyše sú skvelou voľbou, ak sa nimi chystáte pohostiť návštevu, priniesť ich ako dezert na oslavu či posedenie u priateľov. Pripravte si spolu s nami fantastické škoricové osie hniezda.

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky na koláče Penam
  • 280 ml teplého mlieka
  • 50 g rozkvaseného (nakŕmeného) kvásku lievito madre
  • 50 g bravčovej masti
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry

Na plnku:

  • 100 – 150 g rozpusteného masla
  • 150 – 200 g kryštálového cukru
  • 4 PL mletej škorice

Na potretie:

  • 1 celé vajce

Ako na to?

  • Večer nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke rozkvasiť. Ráno preosejeme do misy múku, pridáme soľ, cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, žĺtky, masť a napokon aj v teplom mlieku rozmiešaný rozkvas lievito madre.
  • Zo všetkých týchto surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, a prikryté potravinárskou fóliou ho necháme v teple (napr. v rúre na 35 stupňov) vykysnúť na dvojnásobok.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, potrieme rozpusteným maslom, bohato posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou a zavinieme ako roládu. Pomocou pevnej nite potom „roládu“ nakrájame na kúsky hrubé asi 2 cm a kladieme ich s dostatočným odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Prikryté igelitom necháme osie hniezda ešte v teple asi hodinku podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 190 – 200 stupňov, osie hniezda potrieme po bokoch rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť asi na polhodinu, kým nebudú na povrchu a po okrajoch zlatohnedé.
  • Po dopečení ich necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme osie hniezda posypať práškovým cukrom.

TIP

Založenie a živenie domáceho kvásku má svoju postupnosť. Overte si, aké kroky je potrebné dodržať, ako kvások udržiavať a v prípade potreby aj ozdraviť.

Tak čo, vyskúšate náš recept na kváskové osie hniezda? Budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o výsledok i dojmy z chutí. Tešíme sa na vaše kulinárske výtvory.

Michaela Smolová
Michaela Smolová

Mama, blogerka, nadšená cukrárka a pekárka. Stojí za blogom sladkého a slaného pečenia www.sistersbakery.sk a je autorkou kníh Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Zbiera staré kuchárske knihy, zaujíma sa o kulinársku históriu a najviac ju teší, keď ľuďom okolo nej chutí. 

Témy
  • kváskovanie
  • Pečivo
  • recept
  • seriál
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}