Očakávate návštevu, chcete sa blysknúť a pripraviť dobré občerstvenie? V jednoduchosti je krása – tým myslíme jednoduchosť prípravy občerstvenia. Ale aj jednoduché dobroty možno ozdobiť tak, že návšteve spadne brada.
História chlebíčkov
Chlebíčky boli pôvodne vnímané len ako možnosť “dojesť zvyšky”. Jedli sa väčšinou v meštianskych rodinách k nedeľnej večeri. Chlebíček totiž bolo možné ozdobiť zvyškami z obeda a spotrebovať tak prebytočné jedlo, ku ktorému napríklad chýba príloha. Okolo roku 1916 potom bolo založené Paukertovo lahôdkarstvo, ktoré pozdvihlo chlebíčky na úplne inú úroveň – predávali sa tam totiž chlebíčky s homármi, hľuzovkami, kaviárom alebo králičou paštétou. Obložený chlebíček už tým pádom nebol iba nástrojom, ako spotrebovať jedlo z víkendu, ale stal sa symbolom lahôdky.
Zásady a možnosti príprav a zdobenia
- pestrosť a farebnosť
Pripravte chlebíčky nielen s najrôznejšími druhmi syrov, salám a nátierok. Vezmite to “od podlahy”, nech sú chlebíčky pestré po všetkých stránkach. Vyrobte chlebíčky z rôznych druhov chleba a bagetiek. Sami uvidíte, koľko pestrosti to obloženej mise dodá.
- jednohubky vs chlebíčky
U jednohubiek stále platí pravidlo farebnosti, ale aj tu ctite jednoduchosť. V prípade jednohubiek použite kľudne viac ingrediencií, ale zdobenie vzhľadom k veľkosti neprichádza do úvahy. Jednohubky najlepšie ozdobíme vlašským orechom, polovičkou cherry paradajky alebo guľôčkou hroznového vína. Nesnažte sa na jednohubke vykúzliť rozmanité tvary, pretože tu nemáte dostatok priestoru a skôr by sa táto snaha mohla minúť účinkom.
- Fantázii sa medze nekladú a chlebíčkom už vôbec nie
Ak robíte chlebíčky, platí tu jedno krásne pravidlo – všetko sa hodí ku všetkému. Teda sa nemusíte nijako obmedzovať tým, či je vhodné dať konkrétne zdobenie ku konkrétnej nátierke.
- Šunka a syr
Šunku a syr vždy stočte do ružičky. Ak chcete, pridajte aj našľahané maslo, ktoré môžete na chlebíček aplikovať pomocou zdobičky na torty.
- Zelenina
Pokiaľ na chlebíček dávate malý kúsok chilli papričky, kyslú uhorku alebo napríklad vajíčko, skúste ho nakrájať tak, že nebudete oddeľovať jednotlivé plátky. Danú ingredienciu porciujte na plátky, ale nechajte ich v jednom mieste spojené. Tým pádom ľahko vytvoríte ozdobný vejárik.