Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Celiakia, jej diagnostika a ktoré potraviny môžete konzumovať v rámci diéty?

  • 18. januára 2021

Toľko skloňovaná choroba / porucha, ale ako vlastne vzniká a možno ju liečiť? Čo si všímať, čo obnáša vyšetrenie a ako sa celiakia diagnostikuje? Poďme si urobiť prehľad o tom, čo si všímať, ak celiakiu nemáme diagnostikovanú a aké signály by pre nás mali byť alarmujúce.

Čo je to celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenie spôsobené trvalou neznášanlivosťou lepku – gluténu. Celiakia môže byť diagnostikovaná dieťaťu, dospelému i seniorovi. Nedá sa u nej teda povedať, že by si “vyberala” len určitú vekovú skupinu. Ak niekto s celiakiou prijme potravinu obsahujúcu lepok, jeho organizmus začne tvoriť protilátky a následne dochádza k poruche črevného vstrebávania v dôsledku zápalového poškodenia čreva.

Čo je to lepok?

Lepok je zmes bielkovín vyskytujúcich sa vo vrchnej časti zŕn pšenice, raže a jačmeňa. V ovse síce lepok nie je, ale niektoré jeho odrody obsahujú látky lepku podobné. S protilátkami, ktoré sa tvoria v tele celiatika potom reaguje veľmi podobne. Lepok, ktorý celiatik prijme spoločne s potravou sa čiastočne natrávi v žalúdku na menšie zlúčeniny – peptidy. Imunitné bunky nachádzajúce sa na sliznici tenkého čreva zareagujú na tieto peptidové štepy tvorbou protilátok.

Pokiaľ je teda v potravinách lepok, imunitný systém celiatika je pod trvalým tlakom a môžu vzniknúť aj ďalšie autoimunitné choroby. Imunitný systém sa postupne vyčerpáva, môže dôjsť k jeho zlyhaniu a vzniku závažných komplikácií. Celiakia však nie je alergia. Pojem “alergia na lepok” takisto existuje, ale jej výskyt je oveľa vzácnejší.

Rozpoznanie príznakov a samotná diagnostika

Najdôležitejším faktorom pre možnú diagnostiku celiakie je sebapozorovanie. Človek musí najprv rozpoznať, že s jeho telom niečo nie je v poriadku a začať to riešiť s odborníkmi.

Všímať by ste si mali predovšetkým:

  • Či trpíte hnačkou alebo zápchou
  • Či nepozorujete úbytok na váhe
  • Či nie ste dlhodobo unavený
  • Či netrpíte chudokrvnosťou
  • Či vám nebola niekedy diagnostikovaná chudokrvnosť, nedostatok železa alebo krvných bielkovín
  • Či ste nemali opakované zlomeniny

 Určite nezabudnite lekára informovať, ak sa vyskytla celiakia v rodine. Rozhodujúcimi vyšetreniami sú potom sérologické vyšetrenie krvi zo žily a mikroskopické vyšetrenie vzorky sliznice tenkého čreva. Krvné vyšetrenie odhalí prípadnú existenciu protilátok, a to s presnosťou 90 – 95 %.

Vzorka sliznice je potom odoberaná z dvanástnika, a to pomocou ohybnej sondy (endoskopu). Odber nie je bolestivý ani rizikový. Vďaka obom vyšetreniam je potom možné s istotou stanoviť presnú a správnu diagnózu. Tým, že je celiakia dedičným ochorením, mali by sa poradiť s lekárom a následne prípadne nechať vyšetriť všetci členovia rodiny, ktorí majú podobné problémy.

Liečba celiakie alebo čo vlastne jesť?

Celiakia sa lieči iba dôsledným dodržiavaním bezlepkovej diéty a optimalizáciou množstva ďalších látok, ktorých množstvo kleslo v dôsledku prejavov celiakie. Vylúčením lepku z jedálnička sa organizmus “vráti do normálu”, ale len v prípade, kedy na tenkom čreve ešte nevznikli degeneratívne zmeny.

Ako alternatívu za bežné obilniny obsahujúce lepok – teda raž, pšenicu, jačmeň a ovos – možno použiť bezlepkové potraviny, ako napríklad bezlepkový chlieb alebo bagetky, ďalej ryžu, kukuricu, sóju, pšeno, pohánku, amarant a zemiaky. Nesmieme zabúdať ale aj na sladké alternatívy, napríklad bezlepkový koláč či muffiny.

Ľudia s celiakiou však môžu bez problémov konzumovať ovocie, zeleninu a mäso. Pozor ale  na potraviny, v ktorých je lepok často “schovaný” bez toho, aby ho tam človek čakal.

Na ktoré potraviny si dať ešte pozor?

  • Pivo a nealkoholické pivo
  • Droždie
  • Niektoré ryžové vločky
  • Niektoré kukuričné produkty
  • Kečup
  • Majonéza
  • Sójová omáčka
  • Párky a mäsové výrobky

 Aj telo celiatika si poradí s určitým množstvom lepku, ale musí ísť o skutočne malé množstvo. Obvykle sa uvádza medzi 20 – 50 mg lepku na osobu za deň. Práve preto sa ako bezlepkové výrobky môžu označovať iba také potraviny, v ktorých lepok síce je, ale v naozaj malom množstve.

Stále ale platí, že jedinou cestou pre celiatika je dôsledné dodržiavanie bezlepkového stravovania a pevná vôľa.

Témy
  • celiakia
  • Pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}