Čo sa vám vybaví, keď sa povie “talianska kuchyňa”? Nadýchaná pizza, smotanové cestoviny a dobrá zmrzlina? Áno, je to tak. Pozrime sa však aj na ďalšie výborné pokrmy, ktoré sú pre Taliansko typické.
Taliansky obed
Výhodou talianskej kuchyne je, že jej jedlá sú pomerne rýchle a relatívne nenáročné na prípravu. Samozrejme, ak je vaším obľúbeným pokrmom talianska pizza a chcete si ju vyskúšať pripraviť doma, musíte počítať s časom na kysnutie cesta. Rovnako tak, keď sa chystáte vyrábať domáce cestoviny. Každá činnosť chce cvik, ktorý získate jedine praxou!
Taliani si potrpia na naozajstný obrad. Výdatné jedlo pekne v pokoji – žiadny zhon. Najprv začínajú predjedlom, ktorému sa v taliančine hovorí antipasto. Potom nasleduje prvý chod, ktorým býva najčastejšie polievka, cestoviny alebo rizoto. Zdá sa vám, že už by ste do seba nič ďalšie nedostali? Taliani ale áno – druhým chodom obyčajne býva masový pokrm.
To ale stále nie je všetko. Na záver nesmie chýbať sladká bodka v podobe zákusku alebo ovocia. Aby bolo možné všetky chody skonzumovať, je potrebného viac času, aby všetci stihli riadne vytráviť.
Obľúbené pochúťky
Taliani sú zvyknutí jesť to, čo im príroda daruje – a to v ich klimatických podmienkach. V ich menu teda nájdete ryby a morské plody na všetky spôsoby. Veľmi často sa stretnete s rybími polievkami rôznych druhov. Skvelo tiež vedia pripraviť ustrice, kraby, homáre aj chobotnice. Ak opomenieme dary mora, najčastejšie uvidíte v talianskej kuchyni teľacie alebo kuracie mäso, ktoré Taliani väčšinou grilujú, varia alebo dusia. Veľmi obľúbená a často používaná je tiež šunka prosciutto alebo mäkká saláma mortadela.
A vedeli ste, že špecialista na výrobu vynikajúcich syrov nie je len Francúzsko? Taliansko má tiež svoje skvosty, napríklad syr parmezán, gorgonzolu, mozzarellu, ricottu alebo mascarpone. Nesmieme ale zabudnúť na ďalšiu významnú taliansku lahôdku, ktorá sa rozšírila v podobe desiaty aj do ostatných krajín – panini. V Amerike sa panini podáva s mletým hovädzím mäsom a v okolitých štátoch môžeme naraziť aj na panini plnené kuracím mäsom a hermelínom.
Recept na domáce panini
Panini je zapečený taliansky chlieb – ciabatta. Nižšie prikladáme recept, ako si ciabattu upiecť doma – z uvedeného množstva pripravíte cca 4 stredne veľké ciabatty. Čím si panini potom naplníte je úplne na vás, ale odporúčame pravú taliansku alternatívu – bazalku, mozzarellu a paradajky.
Čo budete potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 4 lyžice panenského olivového oleja
- Soľ
- Olivy alebo sušené paradajky
Do hladkej múky rozdrobte droždie, pridajte štipku soli, olej a začnite vypracovávať cesto. Postupne prilievajte vlažnú vodu a cesto aspoň 30 minút skutočne dôkladne prepracujte a následne ho dajte na ďalších 30 minút vykysnúť. Vyklopte ho na pomúčenú dosku, rozdeľte na 4 diely, jednotlivo ich ešte prepracujte a upravte do požadovaného tvaru a veľkosti. Potom vytvarované cesto preneste na plech a nechajte pár minút odpočinúť. Pečte na 220 °C po dobu 20 minút – pekne dozlatista!