Z akého druhu múky najradšej pečiete chlieb? Pokiaľ chcete vyskúšať niečo nové alebo napríklad zdravšie, pozrite sa, aké existujú možnosti. V poslednom období prešlo pečenie chleba ou renesanciou a opäť sa dostáva čoraz viac do módy. Aké má daný druh múky vlastnosti a aký vplyv môže mať napríklad na kysnutie?
NajčastejŠie používané druhy múky
Keď začínate s pečením chleba, najčastejšie počujete o pšeničnej chlebovej múke alebo o ražnej múke. Ak máte v úmysle piecť kváskový chlieb, je potrebná aj príprava kvásku, ktorý si buď kúpite, dostanete od známeho, prípadne z kváskovej mapy alebo si ho vyrobíte doma. Práve k príprave kvásku je nevyhnutnou súčasťou ražná múka.
Pšeničný kváskový chlieb
je ideálna pre začínajúcich pekárov. S jej využitím cesto veľmi ľahko kysne a pečivo je potom nadýchané a dobre drží tvar. Chlebová pšeničná múka veľmi dobre viaže vodu, teda krásne pojme všetky tekuté ingrediencie, ako je kvások a vlažná voda. Recept na domáci chlieb tieto dve hlavné zložky takmer vždy obsahuje.
Ražný kváskový chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Špaldová múka je vyrobená z prastarého druhu pšenice – špaldy. Chlieb vďaka špaldovej múke získa jemne orieškovú chuť a arómu. Pre tento druh múky platia rovnaké varovania ako pre ražnú múku – mať riadne nakŕmený a “silný” kvások a dbať na stálosť tepla pri kysnutí. Pozor – pri pečení chleba z celozrnnej špaldovej múky bude mierne tmavší ako z pšeničnej chlebovej múky a zároveň bude menej nadýchaný.
Celozrnný kváskový chlieb
Celozrnná múka môže byť vyrobená z pšenice, špaldy i raže. Jedná sa o typ múky, kde sú zachované všetky cenné zložky obilného zrna, a to ako z jeho obalu, tak z jeho endospermu, aj klíčkov. Ak sa rozhodnete pri pečení chleba použiť práve celozrnnú múku, môžete sa tešiť na jemne orieškovú chuť a arómu. Rovnako ako v prípade celozrnnej špaldovej múky bude pečivo z celozrnnej múky takisto menej nadýchané a tmavšie.