Za dokonalou chuťou burgera nemusíte chodiť ďaleko, hravo si ho urobíte v pohodlí domova – navyše šťavnatý, chrumkavý a pripravený s láskou. Tajomstvo tkvie vo výbere správnych surovín, pričom ich kombinácia pozdvihne jeho chuť na vyšší level a zaručí ten najlepší gastronomický zážitok. Pripravte si s nami fantastický oklahoma smash burger.
Čas prípravy: 20 minút
Porcie: 2 burgery
Na prípravu burgerov potrebujeme:
- 2 kváskové burgerové žemle Baker street
- 400 g mletého mäsa (80 : 20)
- 4 plátky syra
- 1 cibuľu (M)
- maslo a olej
Na omáčku potrebujeme:
- 2 PL majonézy
- 2 PL kečupu
- 1 PL horčice
- ½ ČL čili omáčky (podľa preferencie)
- ¼ ČL cesnakového prášku
- ¼ ČL mletej štipľavej papriky
- ¼ ČL mletého korenia
Postup:
- Pripravíme si omáčku na burger, a to jednoduchým zmiešaním všetkých surovín.
- Následne cibuľu rozrežeme na polovicu a nakrájame tie najtenšie polmesiačiky – najlepšie pomocou tzv. mandolíny, strúhadla alebo ostrého noža.
- Z mäsa predpripravíme 80- až 100-gramové guľky.
- Žemle rozrežeme na polovicu, jemne potrieme maslom a opečieme na panvici (odporúčam použiť liatinovú).
- Po opečení žemlí pridáme do panvice trošku oleja a 1 až 2 guľky mletého mäsa.
- Na guľky následne poukladáme narezanú cibuľu a burger rozpučíme buď lisom na burger, alebo pomocou väčšej plochej obracačky, na ktorú zatlačíme rukou či tĺčikom na mäso.
- Vrch mäsa osolíme a pečieme 2 až 3 minúty.
- Mäso následne otočíme, položíme naň plátok syra a pečieme ďalšie 2 minúty.
- Po upečení druhej strany položíme mäsové placky na seba, aby sme vytvorili dvojposchodový burger, a celý proces opakujeme so zvyšnými guľkami.
- Hornú a spodnú žemľu potrieme omáčkou, vložíme medzi ne dvojitú mäsovú placku a servírujeme.
Prajeme dobrú chuť a skvelý gastronomický zážitok. Podeľte sa s nami o svoje výtvory v komentároch, spraví nám to radosť.
Bloger, ktorý tvorí a testuje recepty zo všetkých kútov sveta. Stojí za blogom https://www.metalheadinthekitchen.com/ a IG profilom metalhead_inthe_kitchen. Jeho motiváciou je zlepšovať sa vo varení a o všetky poznatky získané na tejto ceste sa deliť s ostatnými – či už ide o nezvyčajné chute, potraviny, alebo aj o bežné recepty, ktoré sa snaží zjednodušiť pre ľudí ako motiváciu k vareniu.