Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Domáce zemiakové a žemľové knedle

  • 22. mája 2021

Pečené bravčové, výborná kyslá kapusta s rascou, ale čo k tomu? Zemiakové knedle alebo radšej žemľové? Pripravte si domáce knedle presne podľa svojej chuti. Máme pre vás šikovný recept!

Domáce zemiakové knedle

Čo budete potrebovať?

  • 1 kg varených zemiakov (v šupke)
  • 2 vajíčka
  • 100 g detskej krupice
  • 100 g hrubej múky
  • 1 lyžicu solamylu (nie je nutné)
  • Soľ

Uvarené zemiaky zbavte šupky. Potom ich nastrúhajte na jemnom strúhadle, posypte krupicou, hrubou múkou a ak máte – tak i solamylom. Nezabudnite zmes podľa chuti osoliť, pridajte vajíčka a vypracujte pevné cesto. Ak sa vám konzistencia cesta nezdá optimálna, po troškách krupicu. Pozor – spoločne s krupicou je potrebné pridať aj rovnaké množstvo hrubej múky. Cesto by malo byť pevné a takmer nelepivé.

Správnu konzistenciu spoznáte tak, že keď urobíte do cesta prstom jamku, zostane tam – podobne ako v plastelíne. Cesto spracovávajte rýchlo – v opačnom prípade rýchlo redne.

Hotové cesto potom rozdeľte na 3 rovnaké časti, z každej vytvarujte valček dlhý tak, aby sa vám vošiel do hrnca a dajte do vriacej vody. Knedle klesnú ku dnu – odtiaľ ich za pár sekúnd odlepte vareškou, hrniec priklopte pokrievkou a varte na strednom plameni po dobu 9 minút. Potom knedle otočte a znovu varte 9 minút.

Domáce žemľové knedle

Čo budete potrebovať?

  • 0,5 kg polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 2 žemle
  • 1 vajce
  • soľ
  • cukor (kryštálový)

Príprava kvásku:

Do väčšieho hrnčeka alebo misky rozdrobte droždie a naň nalejte 3 – 4 lyžice vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a soli a počkajte cca 20 minút, než vám vzíde kvások.

Príprava cesta:

Múku preosejte do väčšej misky, do zvyšného mlieka rozšľahajte vajíčko a nalejte do múky. Pridajte vykysnutý kvások a vareškou spracujte cesto. Zhruba po 3 minútach hnetenia pridajte žemle nakrájané na kocky. Cesto dôkladne prepracujte vareškou a zľahka poprášte polohrubou múkou. Misu s hotovým cestom prikryte utierkou a nechajte 40 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami ešte mierne prepracujte. Cesto  rozdeľte na 2 rovnako veľké časti, vytvarujte z nich podlhovasté knedle, nechajte zhruba 15 minút odpočinúť a dajte do vriacej osolenej vody. Varte 15 minút, potom knedle otočte a varte ďalších 15 minút. Uvarené žemľové knedle najprv prepichnite vidličkou, aby z nich odišla para, potom ich pomocou nite nakrájajte na kolieska a môžete podávať.

Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}