Pečené bravčové, výborná kyslá kapusta s rascou, ale čo k tomu? Zemiakové knedle alebo radšej žemľové? Pripravte si domáce knedle presne podľa svojej chuti. Máme pre vás šikovný recept!
Domáce zemiakové knedle
Čo budete potrebovať?
- 1 kg varených zemiakov (v šupke)
- 2 vajíčka
- 100 g detskej krupice
- 100 g hrubej múky
- 1 lyžicu solamylu (nie je nutné)
- Soľ
Uvarené zemiaky zbavte šupky. Potom ich nastrúhajte na jemnom strúhadle, posypte krupicou, hrubou múkou a ak máte – tak i solamylom. Nezabudnite zmes podľa chuti osoliť, pridajte vajíčka a vypracujte pevné cesto. Ak sa vám konzistencia cesta nezdá optimálna, po troškách krupicu. Pozor – spoločne s krupicou je potrebné pridať aj rovnaké množstvo hrubej múky. Cesto by malo byť pevné a takmer nelepivé.
Správnu konzistenciu spoznáte tak, že keď urobíte do cesta prstom jamku, zostane tam – podobne ako v plastelíne. Cesto spracovávajte rýchlo – v opačnom prípade rýchlo redne.
Hotové cesto potom rozdeľte na 3 rovnaké časti, z každej vytvarujte valček dlhý tak, aby sa vám vošiel do hrnca a dajte do vriacej vody. Knedle klesnú ku dnu – odtiaľ ich za pár sekúnd odlepte vareškou, hrniec priklopte pokrievkou a varte na strednom plameni po dobu 9 minút. Potom knedle otočte a znovu varte 9 minút.
Domáce žemľové knedle
Čo budete potrebovať?
- 0,5 kg polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 2 žemle
- 1 vajce
- soľ
- cukor (kryštálový)
Príprava kvásku:
Do väčšieho hrnčeka alebo misky rozdrobte droždie a naň nalejte 3 – 4 lyžice vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru a soli a počkajte cca 20 minút, než vám vzíde kvások.
Príprava cesta:
Múku preosejte do väčšej misky, do zvyšného mlieka rozšľahajte vajíčko a nalejte do múky. Pridajte vykysnutý kvások a vareškou spracujte cesto. Zhruba po 3 minútach hnetenia pridajte žemle nakrájané na kocky. Cesto dôkladne prepracujte vareškou a zľahka poprášte polohrubou múkou. Misu s hotovým cestom prikryte utierkou a nechajte 40 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rukami ešte mierne prepracujte. Cesto rozdeľte na 2 rovnako veľké časti, vytvarujte z nich podlhovasté knedle, nechajte zhruba 15 minút odpočinúť a dajte do vriacej osolenej vody. Varte 15 minút, potom knedle otočte a varte ďalších 15 minút. Uvarené žemľové knedle najprv prepichnite vidličkou, aby z nich odišla para, potom ich pomocou nite nakrájajte na kolieska a môžete podávať.