Radi maškrtíte sladké pečivo a chceli by ste si ho vyskúšať upiecť doma sami? Máme pre vás recept na vynikajúci slovenský makovník. A čo viac – povieme vám, ako takú dobrotu pečú naši českí susedia!
Čo budete potrebovať?
- 600 gramov hladkej múky
- 2 žĺtky
- 50 gramov kvasníc
- 700 gramov cukru
- 2 decilitre mlieka
- 300 gramov maku
- 3 decilitre vody
- Citrónovú kôru
- Rum
Najprv si pripravte cesto
Zmiešajte kvasnice s trochou vody a potom pridajte cukor. Celú zmes nechajte na teplom mieste zhruba 30 minút, aby vám vznikol kvások. Kvások potom zmiešajte so zvyšnými surovinami, teda s mliekom, cukrom a žĺtkami a nechajte asi 30 minút kysnúť.
Príprava makovej plnky
Zvarte trochu vody s cukrom tak, aby konzistencia pripomínala sirup. Pridajte do zmesi panáka rumu, nechajte vyvariť alkohol a prisypte citrónovú kôru. Potom začnite pomaly pridávať mak a celú zmes miešajte tak dlho, než bude mať požadovanú konzistenciu (nie príliš tekutá, a nie príliš tuhá).
Samotný závin
Rozdeľte cesto na 4 časti, z ktorých potom budete mať 4 rolády. Každú časť postupne rozvaľkajte na placku, rozotrite po jej povrchu makovú plnku a zabaľte do tvaru rolády. Potom už len stačí rozšľahať vajcia, roládu potrieť a piecť 45 minút na 160 °C.
Iný kraj, trochu iný makovník
Ak by ste si chceli upiecť makovník “po česky”, cesto bude rovnaké. Rozdiel je ale v príprave makovej náplne. Pripravte si približne pol litra mlieka, ktoré privediete k varu a vsypete doň mak. Zmes zamiešajte, aby vytvorila makovú kašu a na miernom plameni za stáleho miešania varte aspoň 10 minút, než mak zmäkne. Následne pridajte ríbezľovú marmeládu, lekvár, škoricu, cukor a citrónovú šťavu. Nechajte vychladnúť. Ďalej je postup rovnaký ako u slovenského makovníku. Dobrú chuť!
Čerstvý chrumkavý chlieb – slané pečivo, ktorému nikto z nás neodolá. A prečo si ho neupiecť rovno doma? Inšpirujte sa našimi tipmi na domáci chlieb – v článku “Ako dlho piecť chlieb a ako by mal správne upečený chlieb vyzerať“.