Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Z iného cesta

Keto a low carb stravovanie

  • 8. októbra 2020

5 ZÁSAD KETO DIÉTY ALEBO CHUDNITE TAKMER AKO MÁVNUTÍM KÚZELNÉHO PRÚTIKA!

Schudnite koľko chcete! Stačí “len” preprogramovať telo, aby siahalo do iných zdrojov energie, než bolo doteraz zvyknuté. S ketogénnou diétou dokážete takmer zázraky, stačí si dať pozor na pár zásadných vecí a výsledky sa začnú dostavovať veľmi rýchlo. Ukážeme vám, na čo sa sústrediť!

NEMÝĽTE SI KETO A LOW CARB STRAVOVANIE

Ketogénna diéta spočíva v tom, že naučíte telo, aby si bralo energiu priamo z tukov. Pri bežnom vyváženom jedálničku telo najprv siaha po sacharidoch a až keď mu dochádzajú zásoby, začne ešte len spaľovať tuky. Pri ketogénnej diéte prijímate len malé množstvo sacharidov, znížené množstvo bielkovín a vysoké množstvo tukov, takže hlavným zdrojom energie sa stávajú práve tuky.

Low carb stravovanie sa odlišuje tým, že prijímate vyššie množstvo sacharidov ako pri keto diéte, ale nižšie než pri dodržiavaní bežnej vyváženej stravy. Ako palivo využívate hlavne tuky, ale z časti aj bielkoviny a sacharidy.

DODRŽUJTE SPRÁVNY POMER ŽIVÍN

Najčastejší pomer živín pri keto diéte zodpovedá príjmu 70 % tukov, 25 % bielkovín a 5 % čistých sacharidov. Ak by teda podľa kalorických tabuliek mal byť váš celkový príjem napríklad 2000 kalórií, potom bude rozdelenie nasledujúce:

  • 156 g tukov
  • 125 g bielkovín
  • 25 g sacharidov

VYTRVAJTE – VÔĽA JE POLOVICA ÚSPECHU

Pri keto diéte je najkritickejších prvých 3 – 5 dní. Niekto sa cíti unavený, niekto sa horšie sústredí a v menšom percente prípadov môže prísť aj podráždenosť alebo bolesť hlavy. Každopádne budete mať zo začiatku „pred očami peceň chleba“ a nič iného – s tým treba počítať. Nezúfajte, ak budete mať neovládateľnú chuť na slané pečivo, môžete si dať napríklad večerný chlieb alebo si upečte domáci keto chlieb z vajíčok, syra a kypriaceho prášku.

POZOR NA BIELKOVINY A ZDROJ TUKOV!

Nie sú tuky ako tuky. Snažte sa prijímať takzvané “zdravé tuky”, to znamená semienka, nesolené oriešky, mäso, ryby a syry. Pozor na dobroty, ako sú napríklad oškvarky alebo prepaľované tuky. Strážte si príjem tukov a dávajte si veľký pozor nielen na výšku sacharidov, ale aj bielkovín. Ak presiahnete predpísaný počet bielkovín, telo ich bude brať ako “náhradný zdroj energie”, pretvorí ich na sacharidy a začne ich spaľovať skôr ako tuky.

KONTROLUJTE MNOŽSTVO KETÓNOV

Keď sa vaše telo dostane do ketózy, vylučuje v moči tzv. ketóny. Aby ste si overili, že ste v ketóze (teda že vaše telo spálilo sacharidy a teraz už siahlo po tuku ako zdroji energie), môžete to skontrolovať pomocou KetoPhanu – testovacích papierikov.

Vytrvajte, po 3 – 5 dňoch si telo zvykne na nový zdroj energie a vy sa začnete približovať svojej vysnívanej postave. Inšpirujte sa našimi keto receptami, nech vás keto strava neomrzí!

SACHARIDY A LOW CARB STRAVOVANIE

Low carb stravovanie je možné rozdeliť na dva typy:

  • Umiernené low carb stravovanie
  • Rozvoľnené low carb stravovanie

V prípade umierneného low carb stravovania by ste mali prijímať minimálne 50 a maximálne 100 g sacharidov za deň.
U rozvoľneného low carb stravovania potom množstvo sacharidov zodpovedá 100 – 150 g za deň.

Záleží už potom len na vás, ktorý typ stravovania vám bude vyhovovať a ktorý sa stane vaším životným štýlom.

Pomerovo to potom vychádza na 20 % sacharidov, 20 % bielkovín a 60 % tukov. Rovnako ako u keto diéty si dajte pozor na zdroj tukov a ak ste boli zvyknutí občas si dopriať nejakú sladkú bombu, budú možno začiatky low carb stravovania zložitejšie. Aj na low carb stravovanie si však pomerne rýchlo zvyknete a väčšine ľudí začne vyhovovať tak, že sa stane bežným spôsobom stravovania.

Témy
  • Chlieb
  • Pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}