Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Zamrazovanie pečiva – dopekanie vs. čerstvé pečivo

  • 3. októbra 2020

PATRÍ CHLIEB DO MRAZNIČKY? ZMENÍ MRAZNIČKA VÝŽIVOVÉ HODNOTY A ŠTRUKTÚRU CHLEBA?

Dnešná doba nás núti ponáhľať sa. Ani nákup potravín často nedokážeme zaobstarávať priebežne, aledávame prednosť trvanlivým potravinám, sterilizovaným potravinám, a samozrejme tiež zamrazovaniu potravín. Má ale zmysel zamrazovať slané pečivo? Zmení sa nejako jeho štruktúra a vydrží skutočne v podobnej kvalite ako čerstvé?

ODPOVEĎ ZNIE „ÁNO“, ALE…

Zamrazený kváskový, ale aj celozrnný chlieb má často životnosť dlhšiu ako pol roka. Pamätajte ale, že je potrebné ho dať do mrazničky čo najčerstvejší. Skontrolujte, na koľko stupňov je vaša mraznička nastavená. Pre optimálne skladovanie chleba v mrazničke je nutná teplota aspoň -18 °C.

Práve pri tejto teplote zastavíte tzv. rekryštalizáciu chlebového škrobu a chlieb si po rozmrazení zachová svoje pôvodné vlastnosti a elasticitu. Ak nebýva v jednej domácnosti veľký počet stravníkov, myslite aj na dávkovanie – ideálne chlieb zmrazte po plátkoch, aby ste potom mohli rozmraziť len potrebné množstvo.

Nezabudnite na vhodný obal. Najvhodnejšie sú plastové vrecká, špeciálne vyrobené na skladovanie potravín v mrazničke. Pokiaľ tento typ vreciek nemáte, môžete použiť bežný alobal. Pre lepší prehľad si vrecko označte dátumom, kedy ste chlieb dávali zamraziť.

Pri rozmrazovaní chlieb vyberte z obalu a nechajte ho stáť na izbovej teplote. Tým sa celkom prirodzene rozmrazí a bude mať takmer rovnaké vlastnosti a štruktúru ako pred zmrazením. Práve týmto spôsobom si môžete urobiť železné zásoby.

Chlieb patrí do mrazničky, nie do chladničky. Pri skladovaní od 0 do 10 °C chlieb stráca svoju elasticitu a začne sa postupne drobiť. Ak chcete chlebu zaistiť čo najdlhšiu životnosť, dajte ho zamraziť, ale neuchovávajte ho v chladničke.

Pozn.: Pokiaľ máte radšej žemle alebo rožky, aj pre ne platia rovnaké pravidlá pre zamrazovanie. Popisované metódy tak môžete použiť aj u nich.

VPLYV NA VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Kvalitný, najmä kváskový chlieb obsahuje niektoré zdraviu prospešné zložky, ako napríklad vitamín B6, B1, B, E, ďalej draslík, horčík, fosfor a ďalšie. Mrazením nedochádza väčšinou k žiadnej alebo len k miernej stratovosti živín. Jedná sa o stratu maximálne 0-5 % vitamínov a minerálov, ktoré v sebe chlieb má.

 

Témy
  • Chlieb
  • Pečivo
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}