Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Newsletter
penam.sk
Magazín Penam

Všetko zo sveta pečiva na jednom mieste

Magazín Penam
  • Príbeh pečiva
  • Z iného cesta
  • Zaujímavosti
  • Viac
    • Newsletter
  • Príbeh pečiva

Múka v kuchyni: Ražná múka

  • 29. júna 2022

Aj keď je u nás pšenica preferovanou obilninou, ražná múka sa oddávna používala na pečenie Aj keď je u nás preferovanou obilninou pšenica, ražná múka sa oddávna používala na pečenie chleba a výrobky z nej by nemali chýbať v sortimente žiadnej pekárne. Jej použitie je však omnoho rozsiahlejšie, preto sa s nami poďte pozrieť na jej históriu, využitie a tiež prospešné vlastnosti.

Pôvodne považovaná za burinu

História pôvodu raže sa v rôznych prameňoch líši. Niektoré zdroje napríklad hovoria, že bola pôvodne burinou v pšenici, ktorá zamorila pšeničnú úrodu na Kaukaze a v Ázii. Zlepšením kvality pšenice sa zlepšila aj kvalita raže a až neskôr začali roľníci siať čisto raž.  

 V historických prameňoch nájdeme zmienky o raži predovšetkým v spojitosti s Európou a najmä s Ruskom. Spolu s ruskými osadníkmi sa dostala v 17. storočí na Sibír, kde bola dlho hlavnou plodinou. Pestuje sa ako ozimná raž, ktorá znesie teploty až do –35 °C.  

Vedeli ste, že?

Na rozdiel od germánskych krajín, ktoré boli spájané s ovsom, Slovanov spájali s ražou. Raž sa pestovala odpradávna a je známa už od železnej doby. Na území Slovenska sa pestovala dokonca už pred príchodom Slovanov a ide o jednu z prvých obilnín používaných na pečenie chleba. 

Objavovanie nových vlastností

Raž má menšie nároky na pestovanie ako pšenica a dobre znáša aj nižšie teploty a sucho. Obľúbenou sa stala najmä vďaka svojej odolnosti proti mrazu. Chudobní roľníci z tohto dôvodu preferovali pestovanie raže, keďže mráz na poli pre nich znamenal hlad. 

Približne v 19. storočí – s príchodom odolnejších odrôd pšenice – raž čiastočne vytlačila pšenica. Dôvodom bolo jej ľahšie spracovanie a lepšie pekárenské vlastnosti. Pšenica sa stala žiadanejšou aj z čisto psychologických dôvodov, keďže raž bola stále považovaná za obilninu pre chudobných. Napriek tomu dodnes patrí k základným obilninám najmä vzhľadom na svoje výrazné priaznivé účinky na zdravie a vysokú výživovú hodnotu.

Využitie ražnej múky

Ražná múka má úplne iné pekárenské vlastnosti ako pšeničná – líši sa jednak farbou a jednak zložením. Farba pšeničnej múky má bledé smotanové odtiene, ražná múka má odtiene sivej. Vyššie vymleté múky majú tmavšiu farbu, lebo obsahujú vyšší podiel popola.

Vedeli ste, že?

Tmavšie múky majú vyššiu nutričnú hodnotu, čo je spôsobené zvoleným technologickým postupom pri mletí. Melú sa aj z obalových častí zrna, čím sa zvyšuje obsah minerálnych látok, vlákniny a vitamínov. Viac vymleté ražné múky majú tmavší sivozelený odtieň. Najväčší rozdiel medzi ražnou a pšeničnou múkou vidíme pri miesení, kvasení a pečení. 

Ražná múka má veľmi nízky obsah lepku, ťažšie sa tvaruje a cesto z nej nie je súdržné, skôr má tendenciu roztekať sa. Pri pečení je preto dôležité voliť skôr nižšiu hydratáciu. Je veľmi vhodná na kombinovanie s inými múkami a na pečenie kváskového chleba. 

Ražná múka sa používa najmä na pečenie chlebov vo forme, veľmi vhodná je na pečenie perníka, pridáva sa do rôznych zdravších variantov sladkého pečiva, ako sú makovky, pleteničky, bublaniny, bábovky, mafiny, palacinky, koláče a i. Nechýba ani v slanom pečive, napríklad v granátoch, rožkoch, bagetách, žemliach, knedliach, vo výrobkoch z mletého mäsa a pod. Vyrábajú sa z nej aj výborné cestoviny a rôzne tyčinky, krekry či placky.

TIP

Ak pri pečení nahradíte ražnou múkou časť pšeničnej múky, výrazne zvýšite výživovú hodnotu pekárenského výrobku. Veľmi vhodné je kombinovať pšeničnú múku hladkú T650 alebo pšeničnú múku hladkú 00 extra s ražnou múkou celozrnnou strednou alebo s ražnou múkou chlebovou od Penamu z radu Múky kváskovanie. 

Kváskovanie

Ražná múka celozrnná stredná z radu Múky kváskovanie od Penamu je veľmi vhodná na založenie ražného kvásku. Je to vyššie vymletá múka, ktorá obsahuje viac obalových častí zrna a klíčky. V obalových častiach zrna sa nachádza najviac baktérií podporujúcich kvasenie. Vyrába sa zo zrna s najlepšou kvalitou. Celozrnná múka sa navyše získava z celých zŕn, pričom obsahuje cenné látky nachádzajúce sa výlučne v obale a klíčku zrna.

Ražná múka má trochu plnšiu a kyslejšiu chuť, preto sa z nej pečie najmä chlieb a slané pečivo. Výborná je aj na prípravu ražnej kaše, ktorá v porovnaní s inými obilninami zasýti na dlhší čas. Chlieb z čisto ražnej múky je hutnejší, má tmavšiu farbu, výraznú vôňu a chuť. Často sa pečie s vyššou hydratáciou vo forme, keďže ražná múka sa nedá dobre tvarovať, čo je spôsobené nízkym obsahom lepku, ale zároveň vyšším obsahom slizov a škrobu. Práve slizy a škrob nahrádzajú lepok v ražnej múke, vytvárajú pentózovo-bielkovinovú zmes a dokážu zadržiavať kvasné plyny pri kvasení. Chlieb z ražnej múky má dlhšiu trvanlivosť a pomalšie vysychá.  

Výživné a zdraviu prospešné vlastnosti

Ražná múka obsahuje:

  • minerály (mangán, železo, horčík, síra, sodík, vápnik, fosfor, draslík)
  • vitamíny (skupina B, A, E)
  • aminokyseliny
  • horčík, ktorý dokáže aktivovať viac ako 300 enzýmov

Benefity pre zdravie:

  • Ražná múka, výrobky a jedlá pripravené z nej blahodarne pôsobia na náš organizmus a črevnú mikroflóru. 
  • Znižuje prírastok telesnej hmotnosti, preto sa odporúča pre ľudí trpiacich obezitou, ktorú dokáže výrazne znížiť tým, že pocit sýtosti trvá oveľa dlhšie ako pri pšenici a taktiež obsahuje oveľa menej kalórií.  
  • Má vysokú nutričnú hodnotu.  
  • Zlepšuje metabolizmus. 
  • Posilňuje imunitu. 
  • Zlepšuje trávenie. 
  • Odstraňuje toxíny. 
  • Zlepšuje príznaky menopauzy. 

Použitie v kozmetike

Možno vás to prekvapí, no ražná múka sa používa aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje totiž množstvo vitamínov prospešných pre pokožku a vlasy, posilňuje vlasové folikuly, pôsobí ako prevencia seborhey, zabraňuje „lupinatosti“ pokožky hlavy a eliminuje tuk pri korienkoch vo vlasovej časti. Navyše má čistiaci a výživový efekt, bojuje proti vráskam, detoxikuje pokožku a spomaľuje starnutie.  

TIP

Z raže sa vyrábajú domáce masky a zábaly na vlasy – stačí zmiešať ražnú múku a vodu na kašu. Kaša sa nanáša na vlasy po celej dĺžke a opláchne sa studenou alebo vlažnou vodou. Môže sa použiť aj ako maska na tvár. 

Raž, pôvodne označovanú za burinu, vnímame nielen ako plodinu na výrobu múky, ale všímame si aj jej široké využitie a prospešnosť naprieč rôznymi oblasťami vrátane nášho zdravia. Čím vás ražná múka mimoriadne prekvapila? Stretli ste sa aj s inými možnosťami jej využitia? S akými druhmi múk ju kombinujete pri pečení? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a postrehy. 

Petronela Burianová

Vyštudovala strategický manažment, environmentálny manažment a dizajn. Už 25 rokov riadi spoločnosť, ktorá sa venuje oblasti realít a developmentu. Pred pár rokmi však objavila čaro kváskového pečenia a získala kvalifikáciu majster pekár. Okrem svojej profesijnej činnosti sa teda venuje i pečeniu a vedie úspešnú školu kváskového pečenia.

Témy
  • Chlieb
  • múka
  • Pečivo
  • Príbeh pečiva
  • seriál
Podobné články
fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
View Post
  • Príbeh pečiva

Pečivo v regiónoch: Fánky

  • 31. decembra 2024
chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
View Post
  • Príbeh pečiva

Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?

  • 28. novembra 2024
vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
View Post
  • Príbeh pečiva

Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?

  • 21. novembra 2024
tapiokova-placka-s-kavou
View Post
  • Z iného cesta

Tapioka – pridáte ju do stravy?

  • 7. novembra 2024
ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
View Post
  • Príbeh pečiva

Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes

  • 4. novembra 2024
View Post
  • Príbeh pečiva

Ako založiť a živiť zdravý ražný kvások

  • 17. októbra 2024

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Najnovšie články
  • fanky-servirovane-na-hlinenom-tanieri
    Pečivo v regiónoch: Fánky
    • 31. decembra 2024
  • chlebovy-bochnik-kysnuci-v-osatke
    Ošatka na chlieb: prečo ju používať a ako vybrať tú správnu?
    • 28. novembra 2024
  • vianocka-na-stole-ozdobenom-susenym-ovocim
    Voňavá jemná vianočka – poznáte jej históriu a pôvod?
    • 21. novembra 2024
  • tapiokova-placka-s-kavou
    Tapioka – pridáte ju do stravy?
    • 7. novembra 2024
  • ruky-posypane-mukou-pri-priprave-cesta
    Tradície v pečení, ktoré sa zachovali dodnes
    • 4. novembra 2024
Sledujte nás
Témy
alergia na potraviny burger celiakia cestujeme Chlieb diéty infografika kurkuma kváskovanie múka pečenie Pečivo potravinová intolerancia Príbeh pečiva príjem potravy recept sendvič seriál sladká kuchyňa slovenské pečivo stravovanie Tipy Zvyky a tradície
Magazín Penam
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
  • Nastavenie súkromia
© 2025 PENAM SLOVAKIA, a.s. | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Súhlasíte s používaním cookies?
Táto webová stránka využíva súbory cookies na účely poskytnutia optimálneho používateľského zážitku a umožnenie analýzy návštevnosti. Viac o ich použití, nastaveniach a vašich právach sa dočítate na stránke Nastavenie súkromia.
Funkčné Vždy aktívny
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Prispôsobiť
{title} {title} {title}